Laajavuori-looks: Uuden koulun tyylittelijät

Vapaalaskija, joka liikkuu vuorilla ja rinteiden ulkopuolella, arvostaa vaatteiden teknisiä ominaisuuksia ja kirkkaita värejä. New school -laskija, joka viihtyy parkeissa ja urbaaneissa laskuspoteissa, arvostaa ennen kaikkea tyyliä eikä ole lainkaan kiinnostunut vesipilariarvoista. Näin toteaa laskumuotiasiantuntija Matti Räty, jota konsultoimme laskijoiden tyyliasioissa Laajavuoren Railgame presented by Battery -reilikilpailussa.

Olen itse vapaalaskija. Pidän sopivan kokoisista vaatteista, jotka eivät estä liikkumistani mihinkään suuntaan. Lumisateessa laskiessa oppii arvostamaan hengittävyyttä, kylmässä lämpöä. Kuvaajana pidän värikkäistä asuista, koska musta näyttää kuvissa vain harvoin hyvältä. Siksi hyppyhemmot ovat pitkään ihmetyttäneet minua. Kireissä pillifarkuissa ja ties missä mustissa nahkatakeissa laskeminen ei vain voi olla kovin mukavaa eikä käytännöllistä.

Mutta turha huudella, on mentävä tutustumaan aiheeseen. Niinpä lähdin Jyväskylään, kun siellä järjestettiin lauantaina reilikilpailut. Reilit ovat urbaaneinta urbaania, ja paikalle oli tapahtuman järjestäjän Okko Raitasen (viininpunainen takki ja mustat housut) mukaan tulossa kymmeniä reilaajia. Sinne siis.

Pyöreät aurinkolasit ovat tämän kevään kuumin juttu. Kuvaaja Teemu Heljo edustaa.

Nipwitz-kuvausjengistä ja tilataideteoksesta tuttu Matti Räty tuntee tyylit. New school -puolella vaatetus jakautuu pääpiirteittäin neljään kategoriaan. On rokkihenkisiä laskijoita, jotka käyttävät tiukkaa farkkua ja mustia värejä. Toinen iso ryhmä on räppityyliset laskijat, jotka käyttävät ylipitkiä huppareita ja löysiä housuja. Kolmas flirttailee värikkyydellään vapaalaskijoiden kanssa, ja neljäs ryhmä ei edes välitä mitä vaatteita käyttää, koska sillä ei parkkilaskussa ole lopulta juuri merkitystä.
"Parkkilaskijat eivät halua näyttää sellaiselta perinteiseltä markettilaskijalta, siis sellaiselta jonka löytää kun googlaa alppihiihtäjää - hyppyhommathan ovat aivan äärikaukana siitä meiningistä. Parkissa suositaan tummaa ja hillittyä väritystä, ruskean sävyjä, vihreää, ehkä okraa. Murretut värit toimivat, mutta sellaiset vapaalaskijoiden suosimat värikartta-asut, väritehostevetoketjut ja vastaavat hirvitykset ovat kauheita."

Pahimpia vapaalaskuvaatteita ovat Rädyn mukaan muun muassa Norrona - "yhdeltäkään täällä ei varmasti löydy Norronaa", Halti, Haglöfs ja Peak Performance - "tosin niillä on myös tyylikkäitä asuja". Patagonia taas edustaa hyvää linjaa, koska niiden väritykset ovat maltillisia.

Muotikonsulttimme Matti Räty on itse rock-linjan mies. Niitit ja Ray-Banin hienovaraisen pyöreään vivahtavat lasit täydentävät tyylin.

 

Vaatteet laskutyylin mukaan

Entä miksi joku valitsee sitten pillit ja toinen löysät? Rädyn mukaan useimmat laskijat haluavat kertoa laskutyylistään vaatteiden välityksellä. Kovaa ja korkealta pommittavat laskijat vetävät punk- ja rock-tyylillä, matalassa asennossa chillisti laskevat taas viihtyvät paremmin löysissä asuissa. Reileihin erikoistuneet eivät välttämättä halua käyttää isoja huppuja, koska ne voivat lennähtää silmille. Itse asiassa aika loogista.
"Varsinkin nuoremmat laskijat pukeutuvat myös idolinsa tyylin mukaisesti. Kokemuksen karttuessa alkaa yleensä omakin lookki löytyä." 

Tällä hetkellä new school -puolella valtaosa pukeutuu kireähköön alaosaan ja hieman löysempään yläosaan.
"Tummat housut ja maastokuvioinen yläosa ovat olleet tämän talven hitti. Sama toimii myös toisin päin, eli maastokuviota voi löytyä housusta ja murrettuja tummia sävyjä yläosasta." 

Mutta muodista ei ole pakko välittää. Parkissa saa pukeutua juuri kuten haluaa. Se madaltaa myös kynnystä astua lajin pariin.
"Junnuille on helppoa lähteä parkkiin, kun vaatteet voivat lopulta olla mitä vain, eikä tarvitse panostaa satoja euroja teknisiin kuoriasuihin."
 

 

Kahdeksan laskijaa ja tyyliä

Etsimme ja löysimme Laajavuoren reilikisoista ja katsomosta erilaisia laskijoita. Tässä tulokset.

 

 
Justus Pirhonen

"Tykkään isoista ja löysistä laskuvaatteista, koska niissä on rentoa laskea. Mustaa siksi, että sehän on aina muodissa. Nykyään tummemmat värit ovat suosittuja, räikeät sävyt ovat ehkä menneet jo. Tänä vuonna kamat ovat ehkä myös vähän tiukemmat kuin joskus aiemmin. En käyttäisi mitään niin tiukkoja vaatteita, että ne puristaisivat. Löysemmät ovat mukavammat."

Matti Rädyn kommentti:
"Justuksella on klassinen iso gangstatyyli, kaikki mustaa, housut ja huppari XXL-kokoa. Automaailmassahan tällainen räppityyli on nimeltään murdered. Justus laskee myös tyylinsä mukaisesti, hänellä on iso musta pelottava tyyli. Kun laskee räpisti, voi pukeutua räpisti." 


 
Riku Laakso

"Haluan näyttää laskuvaatteillani omaa tyyliäni, tuoda esiin sitä millainen olen, mitä ajattelen ja mikä mulla on meininki. Farkkujen pitää olla kireät, mutta oikealla tavalla. Jos leikkaus on hyvä, ei tarvita edes strechiä. Käytän muutenkin tiukkoja farkkuja, joten laskuvaatteet ovat samaa linjaa. Yläosa voi olla vähän löysempi, hyviä on denimin lisäksi esimerkiksi paksu tukkimiesflanelli. Asu on hyvä, kun voi vaihtaa monot kenkiin ja lähteä bisselle."

Matti Rädyn kommentti:
"Miehellä on hyväkuntoiset hiukset, selvästi laadukas hoitoaine. Hollywoodinkin punaisilta matoilta tuttu trendikäs kokoparta luo renttua fiilistä, mutta on silti trimmattu huolella. Hieno rokkiyhdistelmä, joka täydentyy gretagarbomaisilla feminiinisillä kärpäslaseilla. All denim on kesän kuumin juttu myös vaaleammissa sävyissä."

 

 
Ilkka Hannula

"Tiukkoja housuja käytän siksi, etteivät typerät jenkit voi sietää niitä. Samasta syystä nämä muutkin värit tietysti. Lasken kyllä kaikenvärisillä farkuilla, mutta en mustilla. Mustat näyttävät tyhmältä, vai mitä Matti? (Räty seisoo lähettyvillä). Flanellipaidassa on kiva laskea, koska se on rentoa, eikä huppu tule eteen."

Matti Rädyn kommentti:
"Ilkalla on erittäin rohkea värivalinta, violetti ja sininen ei ole helpoin yhdistelmä, mutta se korostaa Ilkan asennetta laskuvaatteisiin ja -muotiin. Tiukat housut korostavat laskutyyliä ja temppujen teknisyyttä - kireissä housuissa ei saa mitään anteeksi. Real Skifi -laskujengistä tunnettu Ilkka pukeutuu itseironisesti, koska tietää että sillä voi ärsyttää varsinkin amerikkalaisia - jenkithän ovat aika konservatiivisia, eli homofobisia.
Niin, mustahan on varma valinta, jos ei keksi parempaa - mutta ei mustat tyhmältä näytä."

 
Anssi Pelkonen

"Laskuasuni on syntynyt osissa. Ensin tulivat keltaiset housut, mutta vihreän takin hankin vasta myöhemmin. Mustat vaatteet eivät oikein nappaa, värikkäät ovat paremmat. Tosin näissä alkaa hiljalleen näkyä käyttö, lahkeet ovat rispaantuneet. Voi olla, että seuraavatkin vaatteet ovat värikkäitä."

Matti Rädyn kommentti:
"Vapaalaskuhenkinen kokonaisuus, jossa väriä löytyy sekä ylä- että alaosasta. Yleensä hyppypiireissä on maltillinen alaosa ja värikkäämpi yläosa. Pienenä miinuksena mainittakoon kulumisen jäljet - musta vaatetushan näyttää hyvältä pitkään. Siksi ne vapaalaskijatkin varmasti joutuvat ostamaan uudet tonnin kamat joka talvi, koska ne likaantuvat niin helposti."


 
Maiju Kemppainen

"Tyylini on skier chic. Housuissa tärkeää on, että ne ovat kireydestä huolimatta joustavat ja sen verran tilavat, että suojahousut mahtuvat niiden alle. Takin pitää olla niin pitkä, ettei hanuri näy. Nyt mennään maastokuosilla, mutta ensi vuonna tulee jo havaiji-look."

Matti Rädyn kommentti:
"Todella trendikäs asuvalinta - mustat housut ja maastotakki on kauden kuumin trendi. Tänään täällä on miehissäkin neljä samanlaista setuppia. Floral print -kukkacamo on hieno, sillä se näyttää kaukaa kauniilta, mutta lähempää tarkasteltuna sieltä taitaa paljastua liljoista paljastuva kuvio. Pitkä tukka hulmuaa upeasti kypärän alta." 

 

 
Venla Argillander

"Housut saavat olla tiukat, mutta niiden pitää olla joustavat. Kireä yläosa näyttäisi tiukkojen housujen kanssa tyhmältä, joten pitkä paita tai huppari sopii niiden kanssa. Isompi paita on myös vähän rennompi. Linssi ja hanskat mätsäävät vähän vahingossa, koska valitsin lasit kiireellä, mutta nehän toimivat. Kypärä on harmaa, koska se on kiva väri ja musta on vähän tylsä." 

Matti Rädyn kommentti:
"Myös tässä on trendikäs väriyhdistelmä. Huomio kannattaa kiinnittää yläosaan, jossa harmaan paidan alla on musta huppari. Näin pukeutumalla saa pienen värivaihtelun vielä yläosaankin. Tiukat housut tuovat ripauksen myös naisellista tyyliä, löysä housu ei sopisi kokonaisuuteen. Esteettisesti palmikolle kietaistut hiukset näyttävät hyvältä, turha hiuksia on piilottaa kypärän alle." 

 

 
Petja Sereda

"Flanellipaidan pitää olla sen verran iso, että alle mahtuu takki. Porukka laskee farkut jalassa, mutta minulla on samettihousut. Ne joustavat hyvin, vähän kuin olisi verkkarit jalassa. Pidän mieluiten housujen värit maltillisina, yläosa voi olla värikkäämpi. Tänään sattui päälle keltaista." 

Matti Rädyn kommentti:
"Hallittu väriyhdistelmä. Samettiset housut on elegantti valinta. Paidan alta paljastuu sinisävyinen huppari, joka mätsää flanellipaidan sinisen tehostevärin kanssa. Pipon rullaaminen viittaa snoukkarenttutyyliin, toimii sekä rinteessä että kadulla."


 
Otto Kepe Venäläinen

"Normaalisti käytän aika tiukkoja vaatteita, takkikaan ei ole tavallisesti iso. Tämä paita on vähän leveä, siksi yläosa on nyt iso. Tummat sävyt ovat värikkäitä parempia, ei tarvitse olla rinteessä niin räikeän näköisenä. SaiPan paita on päällä tietysti siksi, että Saipa on paras joukkue ja ne ovat pärjänneet tällä kaudella erityisen hyvin. Lisäksi SaiPa pudotti JYP:n puolivälierissä, joten Jyväskylään oli kiva tulla edustamaan." 

Matti Rädyn kommentti: 
"Otto on tiukoissa housuissa laskeva rock/punk-mies, laskee kovaa ja ilman kypärää. Hänet tunnetaan yllättävistä tempuista ja kaikenlaisista repäisyistä. SaiPa-huumassa hänkin on alkanut tunnustaa väriä, vaikka aikaisemmin hän ei ole osoittanut minkäänlaista kiinnostusta lätkään. SaiPan menestys ei tarttunut Kepeen tänäänkään, hän ei mahtunut kahdeksan parhaan joukkoon." 

 

Reilikisan voittoon Pontus Penttilä

Niin, tyyliselvitysten lisäksi Laajavuoressa kisailtiin kovaa ja rehellisesti reilien herruudesta. Pudotuspelikamppailun voiton vei Pontus Penttilä, toiseksi sijoittui Justus Pirhonen. Kolmannen sijan jakoivat Verneri Hannula ja Eero Haukkala. Kilpailun livefeedi löytyy Relaan erikoissivulta


Railgamen kärkikolmikko.

 

Aiemmin julkaistuja samasta aiheesta:
14.2.2014: Henrik Harlautin lökäpöksyt - Muotia outdoorista kaduille ja takaisin 

28.11.2011: Ylläs-Looks: Potkukelkkailun SM-kisaajat 

Arttu Muukkonen

Madsen

Toivottavasti joku vinkkaa näille goretexista sitten kun lähtevät ekaa kertaa offareille, voi tulla farkuissa muuten vähän märkä fiilis

alpakka
Käyttäjän alpakka kuva

Nykyään ei onneksi tarvi tinkiä omasta tyylistä tai vaatteen teknisyydestä offareillakaan, vaihtoehtoja löytyy kyllä. Kaikki ei tykkää niistä neon värisistä kahisevista keski-ikäisten goretuulitakeista, tai halua kuulua siihen heimoon.

Kaitsu

[quote=Madsen]Toivottavasti joku vinkkaa näille goretexista sitten kun lähtevät ekaa kertaa offareille, voi tulla farkuissa muuten vähän märkä fiilis[/quote]

Ja goretexeissa! Ainakin itte oon siirtänyt goreteksitakit ihan kalastuskäyttöön, hikihommissa on kyllä yllä kalvottomat takit.

Markku Jussila

Oston joskus 10 vuotta sitten maailman silloin ainoat Gore Tex -farkut. Nekin oli jonkun pienen merkin erikoiserä.

Nyt 10 vuotta myöhemmin säänkestävää denimiä tai muuten hyvin farkkumaista pintaa löytyisi ihan normaalien laskettelu- ja lumilautamerkkien mallistoista. Paljon on tosiaan 2000-luvulla tapahtunut ja lasku- ja ulkoiluvaatteiden valikoima on tosi laaja. Pitää vaan kurkkia vähän lähimmän urheilukaupan perustarjonnan ulkopuolellekin.

Madsen

Kyl lumisateessa se gore on aika jees, ni ei ala itku tulla tuolihississä hytistessä märän takia, kylmän kyllä.

Sinänsä junioreilla kyllä hyvä meininki, laitetaan sitä päälle mitä halutaan ja sitten mennään mäkeen. Ei tarvitse olla liian vakavana.

Ei noilla isoilla merkeillä tunnu oikein sellasta katutyyliä löytyvän, mutta pitäis varmaan katella nettikauppojen valikoimia sitten.