Las Palmas sopii ulkoiluun ja kaupunkilomailuun

Aktiivilomalle on periaatteessa kaksi vaihtoehtoa. Loman aktiiviisuus voi tulla liikuntaharrrastuksista. Tuttuja vaihtoehtoja liikunnalliselle aktiivilomalle ovat laskettelu-, kiipeily-, vaellus-, purjehdus- ja golfmatkat.

Toisen vaihtoehdon aktiivilomalle tarjoaa kulttuuri ja kaupunkikulttuuri. Kaupunkiloma täytetään museoilla, näyttelyillä, konserteilla, teatterilla, ravintoloilla ja baareilla.

Me halusimme varmistaa aurinkolomamme aktiivisuuden yhdistämällä nämä kaksi näkökulmaa. Ratkaisuna päädyimme kokeilemaan Las Palmasin kaupunkia.

Aito kaupunki hyvillä liikuntamahdollisuuksilla

Kaupunkiloman näkökulmasta Las Palmas on tavallinen lähes 400.000 asukkaan eurooppalainen kaupunki. Kulttuurin ja kaupunkisykkeen tarjonta onkin Las Palmasissa takuuvarmasti runsaampaa kuin esim. Turussa tai Tampereella. Kaupunkikulttuurin tarjonta tuntuu Las Palmasissa kuitenkin hieman Helsinkiä vähäisemmältä.

Ulkoilun näkökulmasta Las Palmas taas on rantakaupunki vuoriston kupeessa. Ranta ja vuorenrinteet tarjoavat luonnollisia mahdollisuuksia ulkoilulle.

Ennakkotiedot kertoivat kaupungin surffispottien olevan hyviä. Lisäksi Las Palmas on joskus ollut suosiossa skeittaajien keskuudessa. Kiipeilypaikkoja tiesimme etukäteen olevan muutamia.

Varasuunnitelmana aktiiviselle ulkoilulle toimii muu Gran Canarian saari. 100 km säteellä Las Palmasista sijaitsevat kaikki Gran Canarian tunnetut vuoristokohteet, kiipeilykalliot ja muut harrastuspaikat. Gran Canarian saaren ulkoilusta on julkaistu kymmeniä erilaisia opaskirjoja helpottamaan saarella ulkoilua.

Meidän ei kuitenkaan tarvinnut turvautua ollenkaan Gran Canarian saaren tarjoamiin lisävaihtoehtoihin. Las Palmas itsessään osoittautui erinomaiseksi ulkoilukaupungiksi.

Lämpöä ja valoa kaamoksen tilalle

Las Palmas on ilmastoltaan kiinnostavin loppuvuoden kaamoksessa lokakuusta joulukuun alkupuolelle sekä kevät-talvella helmikuun lopusta huhtikuulle. Kanariansaarilla on toki lämmintä ja aurinkoista läpi koko talven. Las Palmas sijaitsee kuitenkin Gran Canarian saaren pohjoisrannalla ja on siksi ydintalvella viileämpi ja sääherkempi kuin Kanariansaarten kymmenet rantalöhöilyyn erikoistuneet kylät.

Joulusta hiihtolomille ajoittuvana lyhyenä ydintalvena Las Palmasin ilmasto muistuttaa ennemmin Suomen syyskuuta kuin kesää. Lyhyen ydintalven lisäksi Las Palamasiin matkustamista kannattaa välttää kesällä. Kesäkuusta elokuulle kuumuus nousee sielläkin usein sietämättömäksi ja aurinko alkaa haitata ulkoiluharrastuksia.

Lyhyet lentomatkat

Las Palmas on loppuvuoden ja kevättalven matkoille melko ekologinen matkakohde. Lentomatkat Las Palmasiin ovat huomattavasti lyhyemmät kuin esim. suosittuihin Aasian matkakohteisiin. Las Palmasiin lennetään runsaasti suoria lomalentoja Suomesta.

Euroopan mantereella on ulkoiluun sopivia kaupunkeja Las Palmasia lähempänäkin. Ne ovat kuitenkin Välimeren rantakaupunkeja ja Portugalin Algarvea myöten säältään epävakaisia jo marraskuusta alkaen.

Kaupungin sykettä

Las Palmasin kaupunkikulttuuri sijoittuu pääasiassa sataman ja vanhan kaupungin eli Veguettan lähelle. Tekemistä ja katsottavaa kaupunkilaisille löytyy kuitenkin kaikkialta, missä Las Palmasin asukkaatkin viihtyvät.

Aitoa kaupunkitunnelmaa Las Palmasista hakevan kannattaa välttää ainoastaan pientä turistien kansoittamaa osaa kaupungin luoteiskulmassa. Amsterdamissa on Red Light District, jossa konkretisoituu Amsterdamturismin synkkä puoli. Las Palmasin turistirannan aluetta voisi vastaavasti kutsua Red Skin Districtiksi. Pienellä alueella on paljon auringon punoittamia turistivartaloita, muovituolisia rantakadun ravintoloita ja matkamuistokauppoja.

Las Palmasin turistirannan alue ei ole se Las Palmasin kaupunki, jota kaupunkikulttuurin ystävät etsivät. Se on ennemmin Las Palmasiin jäänyt muistutus saaren etelärannalle syntyneistä turstikylistä, kuten Playa Del Ingelistä tai Puerto Ricosta.

Tämä Las Palmasin turistialue on onneksi pieni ja pysyy pienenä jatkossakin. Kaupunkilaisten tykkäämän aidomman ja elävämmän Las Palmasin pelastaa kaupungin kaavoituspolitiikka, joka ei lupaile lisää hotelleja kaupunkiin. Jopa turistirannan alueella on melko vähän hotelleja ja lisää ei kaupungin alueelle mahdu eikä haluta.


Punaisella merkitty turistien täyttämä Red Skin District.

Hotelleja on oikeastaan niin vähän, että Las Palmasiin matkustavan on turha haaveilla hinta–laatusuhteeltaan hyvästä hotellista. Las Palmasin hotellimajoittumiseen kuuluvat korkeahkot hinnat ja hintaan nähden montaa muuta etelän lomakohdetta alhaisempi laatu. Hotellitarjonta turisteille on niin vähäistä, että hieman huonompaan on pakko tyytyä.

Las Palmas on onnistunut säilyttämään aidon kaupunkilaisuuden ja kaupunkielämän ulkoistamalla etelänlomailijoiden massaturismin pois kaupungista sen ulkopuolelle. Turismia keskitetään entistäkin enemmän saaren eteläosiin 50-100 km päähän Las Palmasista.

Vaikka Las Palmas on ulkoistanut lisääntyneen turismin kauemmas kaupungista, niin se pääsee nauttimaan turismin tuomista hyödyistä. Kaupunki ottaa mielellään vastaan bussilastillisia päivävierailijoita eteläpuolen lomakylistä ja esittelee heille parhaita puoliaan yhden päivän tai illan aikana. Kahvilat, ravintolat ja kaupat eri puolilla kaupunkia saavat silloin kaipaamiansa lisäeuroja. Lisäksi moni Las Palmasin asukas saa elantonsa turismista pendelöimällä kaupungista läheisiin lomakyliin töihin.

Las Palmas on aidon kaupunkilaisuuden näkökulmasta onnistunut omassa ratkaisussaan. Harva pääosin turismista elävä alue on onnistunut rajaamaan massaturismin yhtä tehokkaasti oman arkensa ulkopuolelle. Tilanne on sama kuin jos Helsinki siirtäisi 90% Kauppatorin, Senaatintorin, Esplanadin ja Aleksin kesäturisteista Porvooseen, ja saisi silti itselleen merkittävän hyödyn Porvooseen päätyvistä turistien euroista.

Museoita, katutaidetta ja konsertteja

Las Palmasin museot ja näyttelyt tarjoavat katsottavaa moniksi päiviksi. Viime aikoina nykytaiteen tarjonta on ollut aktiivisinta. Nykytaidemuseo CAAMin näyttelyt Veguettassa laajenevat välillä varsinaisen museotilan ulkopuolellekin. CAAMin lisäksi hyviä näyttelyitä järjestetään Santa Catalinan eteläpuolen La Regentassa.


La Regenta tarjoaa CAAMin tavoin tyylikkäät puitteet taiteelle.

Perinteisempiäkään museoita ei kannata unohtaa. Esimerkiksi Kolumbukselle omistettu Casa de Colon tarjoaa kiinnostavaa katsottavaa ja historiatietoa. Tiedemuseo Elder taas on pienemmästä koostaan huolimatta yhtä viihdyttävä kuin Heureka Vantaalla. Elderiin on sisäänpääsymaksu, mutta esim. CAAM, La Regenta ja Casa de Colon ovat ilmaisia.

Museoiden ja gallerioiden lisäksi kaupungissa järjestetään runsaasti pieniä ulkoilmakonsertteja ja erilaisia kaupunkitapahtumia. Tietoja tapahtumista saa esim. Veguettan ja San Telmon alueen kaupoista ja kahviloista löytyvistä flaijereista. Vakio-ohjelmasta suosittuja ovat Las Palmasin filharmonikkojen konsertit Alfredo Krausin konsertti- ja kongressikeskuksessa.

Suurten maailmaluokan poptähtien konsertteja Las Palmasissa ei järjestetä. Kanasiansaaret ovat kiertuelogistiikan kannalta vaikeasti tavoitettavia. Isoimmat Kanarialla järjestettävät konsertit pidetään lisäksi yleensä Teneriffan pääkaupungissa Santa Cruzissa. Santa Cruzin kaupunkikulttuuri on muutenkin Las Palmasin veroista. Las Palmasista pääsee Santa Cruziin päivävierailulle Fred Olsen –yhtiön katamaraaneilla. Katamaraani liikennöi Agaetesta, mutta Las Palmasista menee jokaiselle lautalle suora Fred Olsenin bussiyhteys.

Las Palmasissa aikaa kannattaa käyttää myös kaupungin lukuisiin puistoihin tutustumiseen. Puistoihin kävellessä pääsee näkemään myös kaupungin aktiivista graffitikulttuuria. Moniväriset graffitit koristavat betoniseiniä huomattavasti enemmän kuin Helsingissä. Huomiota kannattaa kiinnittää myös arkkitehtuuriin. Las Palmasissa on paljon kiinnostavia rakennuksia ja kaupunkikuva on värikäs.

Las Palmasin kahvilatarjonta on valtava. Kahviloita on lähes joka korttelissa. Sama pätee pieniin baareihin, joista suurin osa tarjoaa lounasaikaan ja iltapäivällä pientä tapastyylistä syötävää. Kahviloita, baareja ja ravintoloita etsiessä hinta–laatusuhde moninkertaistuu, kun siirtyy pois Red Skin Districtin turistirannan alueelta. Paikallisten suosimia ravintoloita etsiessä kannattaa muistaa, että monet ruokapaikat aukeavat vasta klo 19 jälkeen ja alkavat täyttyä erityisesti viikonloppuisin vasta klo 21 aikaan.

Juoksijan kaupunki

Juoksemisesta on tullut ylivoimaisesti suosituin liikuntamuoto Las Palmasissa. Se ei ole ihme, sillä kaupungista löytyy erinomaiset puitteet pieneen lenkkeilyyn.

Las Palmasissa näkee rantakaduilla ja puistoissa lähes aina juoksijoita. Monet myös kävelevät kuntoiluna ja kävelysauvatkin ovat tuttu näky.

Las Palmasin suosituimmat juoksukadut ovat Las Canterasin rantakatu sekä sataman puolella rannassa kulkeva kävelytie.

Las Canterasin ranta on hieman alle 2 km pitkä. Päästä päähän juoksemalla saa siis helposti kertymään kilometrejäkin. Las Canterasissa juostaan sekä rantakadulla että rannalla. Hiekkarannalla juostaan sekä lenkkareilla että paljain jaloin.

Paljasjalkajuoksu rannalla tarjoaa vaihtelua suomalaiseen juoksulenkkeilyyn, joten muutama lenkki kannattaa ehdottomasti tehdä hiekkarannalla laskuveden aikaan. Rannalla juokseminen ei onnistu nousuveden aikaan, jolloin ranta on usein kahdesta kohdasta kokonaan veden alla.


Rantakadulla ja rannalla juostaan aktiivisesti. Rannalla onnistuu myös paljasjalkajuoksu.


Puistot tarjoavat mahdollisuuden muutamien kilometrien lenkkeihin vihreässä ymäristössä.

Sataman puoleinen rantakatu on suunnilleen saman mittainen kuin Las Canterasin ranta. Sataman puolen rantakadun kävelytie tosin jatkuu Santa Catalinan ja El Muellen pohjoispuolenkin puistoissa, joten sataman puolella voi rannan lähellä juosta tarvittaessa pidempiäkin matkoja. Rantakatujen kävelytiet on tehty pääasiassa laatoista, jotka ovat sateella liukkaita.

Las Canterasin ja sataman puoleisten rantakatujen lisäksi juoksulenkkeihin soveltuvat myös monet kaupungin puistot. Suosittu juoksupuisto on yksityisen uimastadionin Club Natacionin vieressä oleva puisto. Puiston pituus on kuitenkin alle kilometrin, joten se sopii paremmin lyhyempiin lenkkeihin.

Las Palmasin kaupunki on panostanut paljon liikuntaan. Edellä mainittujen juoksureittien varrelta löytyy kuntoilutelineitä venyttelyä ja lihaskuntoharjoittelua varten. Monessa paikassa on erikseen telineet tavallisille kuntoilijoille ja eläkeikäisille. Leuanveto, vatsa- ja selkälihasliikkeet sekä venyttely täydentävät mukavasti juoksulenkkejä.

Surf’s up

Juoksemisen lisäksi Las Palmasissa kannattaa surffata. Se on suosittu lainelautailukohde ja El Confital -surffispotilla järjestetään vuosittain useita näyttäviä surffikilpailujakin.

Las Canteras on ylivoimaisesti suosituin surffauspaikka. Surffausta voi harrastaa ja ihailla Las Canterasin eteläpäässä. Rannalla tai surffirannan yläpuolella rantakadulla olevissa baareissa istumalla näkee parhaillaan maailmanluokan surffausta. Surffauksen ihaileminen on harvassa kaupungissa yhtä helppoa.

Las Palmasin lähes 400.000 asukasta ja surffauksen suosio takaavat surffaajien suuren määrän vedessä. Surffaus kaupungissa kärsiikin ruuhkista ja ruuhkaisuus on huomioitava Las Palmasiin surffaamaan matkustettaessa.

Surffaajat ovat osa Las Palmasin arkista katukuvaa.

Pientä kaupunkikiipeilyä

Gran Canarialla on paljon hyviä kiipeilykallioita, vaikka vuorten kiviaines onkin pääsääntöisesti turhan rapautuvaa. Saaren harrastuspaikat on koottu esim. Gran Canaria – Sport climbing guide (guia de escalada deportiva) -kirjaan.

Las Palmasin kaupunkialueella kiipeilyreittejä on lähinnä kaupungin pohjoisreunan El Confital -surffirannan alueella sekä rantakalliot länteen Galdariin vievän GC2-moottoritien varrella vain muutamia kilometrejä kaupungin ulkopuolella.

Aikaa saa kulumaan myös kiipeilemällä edellä juoksupuistona kuvatun Club Natacion -uimastadionin takana olevassa puistossa. Puistoon on tehty keinotekoinen kiipeilylohkare, jolta löytyy eritasoisia reittejä. Lohkare soveltuu myös boulderointiin. Vastaava puistokiipeilylohkare on myös saaren eteläosassa Maspalomasin turistirantakylässä, jossa aurinko paistaa usein silloinkin, kun Las Palmasissa on pilvisempää tai sateisempaa.

Pienet piristävät aktiviteetit

Juoksemisen, surffaamisen ja kiipeilyn lisäksi Las Palmasissa voi toki harrastaa runsaasti muutakin liikuntaa. Las Canterasin rannalla näkee usein yhtä paljon erilaisten rantapallopelien pelaajia kuin makaavia auringonottajia. Rantajalkapalloa pelataan usein tosissaan, eikä futiksen taso rantapeleissä kalpene lainkaan Suomen Veikkausliigalle. Rannan pohjoispäässä on myös verkot ja kentät esim. beachvolleyn pelaamiseen.

Koripallo on suosittua Espanjassa ja koripallokenttiä on eri puolilla kaupunkia. Lähimmät kentät löytyvät Las Canterasin rantakadun varrelta surffirannan läheisyydestä. Iltaisin paikallisilla on koripallokentillä pelit käynnissä, mutta päiväaikaan kentät ovat usein vapaita suomalaiseenkin pallotteluun.

Surffaamisen lisäksi Las Palmasissa voi vedessä myös meloa, uida ja snorklailla. Surffiaallot mahdollistavat toki kanoottisurffauksenkin, mutta suositumpaa on silti meloa rauhallista kunto- ja retkimelontaa luonnon oman aallonmurtajan eli Barran suojassa.

Barran ansiosta Las Canterasin ranta on eteläpään surffirantaa ja kaikkein korkeimpia nousuvesiaikoja lukuun ottamatta suojassa merenkäynniltä. Silloin se sopii erinomaisesti melomiseen. Valitettavasti kanoottivuokraamoiden määrä on kuitenkin pieni ja kanoottivalikoima suppea.

Barran ansiosta Las Canterasin ranta sopii jopa kuntouimiseen. Tyyni ja sopivasti yli 20-asteinen vesi tarjoavat hyvät puitteet ja vedessä näkeekin usein jonkun kroolaamassa pidempääkin matkaa uimalasit silmillä kuin suomalaisessa uimahallissa konsanaan.

Barrat ovat luonnollisia pitkä kiviriuttoja. Ne suojaavat rantaa aalloilta, mutta samalla ne ovat hienoa kohteita pieneen snorklailuun. Barrojen tykönä näkee helposti erilaisia kaloja, vesikasveja ja äyriäisiä. Eri puolilla barraa on aina eri korkuisille vuorovesille sopivia kohtia, jotka ovat sopivalla syvyydellä snorklaillessa ihailtaviksi.

Retkeilyyn ja vaelteluun Las Palmas ei tarjoa juuri vaihtoehtoja. Saaren vuoristoretkeilykohteet sijaitsevat reilun tunnin matkan päässä kaupungista. Saaren Caminos Reales polut ovat kunnostettuja ikivanhoja tie- ja polkupohjia. Niitä voi pitää Gran Canarian vastineena Madeiran levadoille.

Las Palmasissa retkeilyhenkisen päivän voi kuitenkin viettää esim. suuressa kasvitieteellisessä puutarhassa Jardim Botanico Canariossa. Jardim Botanico sijaitsee Las Palmasin yliopiston lähellä Tafira Bajan kaupunginosassa. Puutarhan alaosan laajoista puistoista on kymmeniä metrejä korkeuseroa kalliorinteen päällä sijaitsevaan puutarhan laadukkaaseen ravintolaan. Jyrkkää rinnettä nousemalla ja laskeutumalla saa liikuntaa samalla kun ihailee kasveja ja eläimiä.

Pyörät pyörivät vähemmän

Skeittaus on Las Palmasissa yllättävän vähäistä, vaikka kaupunki oli aikoinaan kohteena monessa skeittileffassa ja skeittilehtien kuvissa. Kaupungin puistoissa on iltaisin skeittaajia treenaamassa lähinnä flättitrikkejä. Longboardeja näkyy melko paljon kulkuvälineinä, mutta esim. alamäkikruisailuun on kaupungin alueella melko vähän hyviä paikkoja, vaikka kaupunki onkin mäkinen. Alamäkikruisailua mäkisillä kaduilla haittaa lähinnä liikenne. Longboardin kanssa voisi kuitenkin suunnata esim. yliopiston ja kasvitieteellisen puutarhan suunnalle Tafiraan.

Monipuolisempi skeittaus on keskittynyt Santa Catalinan puiston skeittiparkkiin. Parkki löytyy Elder-museon pohjoispuolelta. Parkissa on runsaasti kaaria ja se on edelleen melko hyväkuntoinen, vaikka parkki onkin jo parhaat päivänsä nähnyt.

Polkupyöräilyyn Las Palmas ei sovellu. Pyöräteitä ei ole paljoa, vaan pyöräily tapahtuu pääasiassa kävelijöiden ja autojen seassa. Paikalliset pyöräilijät siirtyvät reiteilleen kaupungissa autojen seassa, mutta Suomen hillittyyn liikenteeseen tottuneelle Las Palmasissa autojen seassa ajaminen tuntuu vaikealta.

Pyöräilemään kannattaakin mennä kokonaan Las Palmasin ulkopuolelle. Erityisesti saaren eteläosan lomakylistä pääsee huomattavasti helpommin rauhallisemmille vuoristoteille maantiepyöräilemään tai vuortenrinteille maastopyöräilemään.

Matkayhtiön kautta Las Palmasiin

Las Palmasiin järjestävät pakettimatkoja Suomesta ainakin Aurinkomatkat, Finnmatkat ja Tjäreborg. Pakettimatkatoimistojen tarjoamat hotellivaihtoehdot sijaitsevat yleensä kaupunkilomailijan tai aktiiviliikkujan kannalta huonossa paikassa keskellä turistien valtaamaa Red Skin Districtiä. Hotellia valitessa kannattaakin avata matkatoimiston sivuilta kartta, josta näkee hotellien sijainnin. Jos turistien sijaan haluaa nähdä paikallisten suosimaa Las Palmasia, niin kannattaa valita hotelli, joka ei sijaitse Las Canterasin rannan pohjoisosissa.

Pakettimatkatoimistojen kautta on mahdollista ostaa myös pelkät lennot esim. Finnairin Lomalennoille. Koska Las Palmasiin lennetään vain pakettimatkatoimistojen charterlentoja, niin suorat lennot on yleensä aina ostettava matkatoimistosta. Paikat suorille charterlennoille ovat suhteellisen edullisia, mutta ne on usein varattava hyvissä ajoin.

Lentokonetta vaihtamalla matkareitti Las Palmasiin pysyy ekologisten lentosuositusten mukaisesti mahdollisimman suorana, jos välilasku on esim. Kööpenhaminassa, Lontoossa, Pariisissa, Madridissa tai Lissabonissa.

Kaupunkiaktiivien kohde

Las Palmasiin ei siis kannata lähetä passiiviselle rantalomalle, vaikka suomalaiset laulurallatukset luovatkin mielikuvia perinteisestä sikajuhlamatkailusta. Rantalomailijan kannattaa ennemmin suunnata saaren eteläosien rantakyliin. Niistäkin voi tehdä päiväretkiä Las Palmasin kaupunkiin.

Las Palmas taas on erinomainen kohde sille, joka haluaa tehdä jotain. Kaupungista ei tekeminen todellakaan lopu. Las Palmasia voi ehdottomasti suositella sekä kaupunkilomailusta että ulkoilusta ja liikunnasta kiinnostuneille.

Lue myös tarkempi kuvaus Las Palmasin surffispoteista ja surffauksesta.

Geolocation
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=38584.0

Markku Jussila