Lautailijat kisailevat virallisista vapaalaskun SM-titteleistä keväällä Tamokissa

Uudet kuninkaalliset kruunataan Suomelle maaliskuun lopulla. Silloin Suomen lumilautaliitto palkitsee ensimmäiset omat vapaalaskun Suomen mestarinsa. Vapaalaskussa ei ole aikaisemmin millään välineillä kilpailtu SM-titteleistä virallisen lajiliiton alaisuudessa.

Lumilautailijat kilpailevat vapaalaskun SM-titteleistä Tamokissa osana 20.-23.3. järjestettävää Freeride SM –tapahtumaa. Tapahtuman järjestää Suomen lumilautaliitto yhdessä Cohkkan kanssa. Cohkka on ollut mukana järjestämässä myös aikaisempia epävirallisempia vapaalaskun SM-kisailuja esimerkiksi Kilpisjärvellä.
 

Taustalla vankka kokemus

Vapaalaskun SM-kisan taustalla on järjestäjien oma kokemus vapaalaskukilpailuista. Lumilautaliitolla kisasta vastaava Jussi Räsänen on kilpaillut vapaalaskussa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Jussin omakohtaisen kisakokemuksen lisäksi Lumilautaliitolle on muutenkin kertynyt jo kokemusta vapaalaskusta. “Olemme järjestäneet muutamana vuonna seuravalmentajillemme vapaalaskukoulutusta Tamokissa. Siellä on ollut aina noin kymmenen valmentajan porukka ottamassa lajia haltuun. Kisapaikkakin on siis jo lumilautaliiton porukalle tuttu”, Räsänen kertoo.
 

Rajaviivat eivät näy luonnossa

Lumilautailijoiden vapaalaskun SM-tittelit ratkotaan siis Norjan maaperällä. Suomen mestaruuksien ratkaiseminen ulkomailla ei ole yleistä. Lautailulajeissa surffaajat kisasivat aikaisemmin epävirallisista SM-titteleistä Portugalissa, mutta nykyään surffaajatkin kruunaavat mestarinsa kotimaan tyrkyissä.

Lumilautailijatkin yrittivät suosia kotimaataan, mutta se osoittautui turhan hankalaksi.

Halusimme noin 300 metrisen monipuolisen mäen, johon mahtuu sekä helpompia että vaikeitakin laskulinjoja. Sellaisia ei valitettavasti ole edes Lapin laskettelukeskusten yhteydessä.

Eikä kilpailun kanssa nytkään mennä kauas. Tamok ja Kilpisjärvi ovat naapureita. Kisarinteiden ja Suomen rajan välissä on vain noin 30 kilometriä autiota tunturierämaata.

Rajan takaiset Tamok ja Lyngen ovat suomalaisille vapaalaskijoille erittäin tuttuja paikkoja. Niissä on laskettu jo pitkään.

Tamok valikoitu kisapaikaksi järjestäjien omien hyvien kokemuksien ja infran ansiosta. Tamokin naapurissa Lyngenissä ei olisi ollut mahdollista käyttää helikopteria hyväksi kisajärjestelyissä. Tamokissa on osana alueen kehityssuunnitelmia suhtauduttu muuta Norjaa positiivisemmin helikoptereiden käyttöön vapaalaskutapahtumissa.
 

Vapaalaskutoiminta voi laajentua vielä paljon

Suomen lumilautaliitto on ollut viime vuosikymmeninä merkittävä tekijä jopa suomalaisten kansallisidentiteetin rakentamisessa. Liitto on onnistunut hankkimaan Suomeen harvinaisiksi käyneitä olympiamitaleita viimeisimmistä talviolympialaisista. Katseet kohdistuvat lumilautaliiton urheilijoihin Sotshissakin.

Lumilautailijoidemme menestys vapaalaskun arvokisoissa eli Freeride World Tourilla taas on ollut viime vuosina heikompaa. Suomalaiset kilpavapaalaskijat ovat joutuneet tyytymään alempien karsintasarjojen kisoihin. Ehkä nyt saadaan uusi vaihde silmään kisavapaalaskuunkin?

Ihan lähivuosina vapaalasku ei ole tulossa virallisiin valmennusohjelmiin. Mutta ehkä sekin voi joskus vielä onnistua.

Junioritoiminta on yksi lumilautaliiton vahvuuksista ja menestyksen edellytyksistä. Tarvittaessa vapaalaskun pitäisi ulottua juniorivalmennukseenkin. Räsänen ei pidä sitäkään mahdottomana.

Monet junnuista kisaavat nytkin luontevasti monia lajeja - niin radalla, krossissa, paipissa kuin slopestylessäkin. Junnut itse ottaisivat varmasi mielellään yhden lisälajinkin mukaan. Ehkä joskus tulevaisuudessa niin käykin.
 

Rentous säilyy kisasta ja titteleistä huolimatta

SM-titteleistä huolimatta Freeride SM on kuitenkin ensisijaisesti mahtava tapahtuma eikä vain kisa. Tapahtumaan kuuluu monenlaista rentoa ohjelmaa”, Räsänen muistuttaa.

Tapahtuman aikana järjestetään oheiskisana esimerkiksi noboardin leikkimielinen mestaruuskisa. Noboardit ovat siteettömiä puuterilumilautoja. Ne saavat Räsäsenkin innostumaan.

Jengi on rakennellut paljon itse noboardeja. Noboardit palauttavat lumilautailua takaisin juurille. Paljoa vapaammaksi ei laskeminen voi enään mennä.”

Tamokissa ollaan siis käynnistämässä uutta aikakautta ja virallistamassa vapaalaskua. Lautailukulttuurin mukaisesti sekin kuuitenkin tehdään lajin juuria kunnioittaen ja entistäkin vapaammin fiilistellen.

Markku Jussila

PeeTee

Olisihan se hienoa jos tuon olisi Kilpisjärvelle taas lätkässy.