Levin offarit

 
Rewindr-tiimi kiertää ja kartoittaa offareita ja muita ulkoilureittejä sekä -paikkoja. Tehtävämme on auttaa ulkoilevaa yhteisöä löytämään uusia ulkoilukokemuksia, sekä parantaa ulkoilijoiden tietoisuutta reittivaihtoehdoista ja vaaranpaikoista.
 
Suomesta löytyy monista hiihtokeskuksista mukavaa hissioffaria, mutta missään vaiheessa ei ollut käynyt mielessä lähteä Leville laskemaan rinteiden ulkopuolelle. Ehkäpä Levin mielikuviin on vaikuttanut alueen railakas afterski-maine. Itse olin käynyt tunturissa laskemassa viimeksi 90-luvulla.
 
 
Helmikuun puolivälin jälkeen lähdimme Joelin kanssa Leville katsomaan näitä mysteerioffareita, mistä ei ole “piireissä” kuultukaan. Ihan itse ei keksitty tätä reissua, vaan Camp69 Lapland maestro Jari Kide Kiiskinen kylvi ajatuksen siemenen muutaman äärellä. Kyllähän jokainen keskus voi sanoa, että siellä hissien välissä on offareita, mutta usein nämä ovat urille lanattuja rännejä, joita laskee mielellään alle puolitoistametriset puita väistellen. Omiaan karvaita odotuksia nostamaan oli myös Lapin yli helmikuun alussa pyyhkäisseet myrskytuulet, jotka veivät kaiken irtolumen tunturien päältä Siperiaan, ja sen perään tulleet Föhn-tuulet, jotka pilasivat jäljelle jääneet lumenrippeet. Odotettavissa oli siis jäätä ja rakkakiveä. Matkalla saimme testattavaksi uusimman kokeiluversion Rewindr-sovelluksesta, mistä tarkastelimme Levi-tunturin jyrkkyysmalleja. Ilman paikallistuntemusta olisi hankala löytää offarilaskulinjoja. 
 
 
Vielä matkapäivän iltana Kide otti meidät vastaan Levin Zero Pointissa. Siinä kahvikuppien äärellä mietittiin lauantain reittikartoituspäivää ja sitä, mitä me reissusta tarvitsisimme. Kiden suunnitelma Levin offarikierroksesta näytti ja kuulosti hyvältä. Tällä kierroksella voi jättää nousukarvat kotiin ja laskettavaa on ympäri tunturia. Kiden mukaan hyvällä rytmillä ja reidet hapoille vedettynä kierros kestää kolmisen tuntia. Meidän kartoituskierroksilla pitää toki pysähtyä tsekkaamaan vaaranpaikat ja muut huomioitavat asiat, kuten parhaat siirtymäreitit ja vaihtoehtoiset laskulinjat. Päivä tulisi siis sisältämään muistiinpanoja lumilipoista, kuopista, rakkakivistä risteävistä kelkkaurista ja tietysti parhaista laskulinjoista.
Aikaa jäi suunnittelulta sen verran mukavasti, että samalla ehdittiin käymään Kiden Kirgisian reissun tapahtumia läpi. Upean kuuloista laskettavaa kuulosti olevan sielläkin ja ehkäpä tämän kiteyttäisi Kiden sanoin: “Japani on jo niin mainstream, että Kirgisia tarjoaa jotain eksoottista”. Tästä pitää jatkaa kyllä toisella kertaa!
 
 
Lauantaiaamu valkeni aurinkoisena ja me startattiin kartoituskierrokselle eturinteiltä aamukympiltä. Ensimmäiset laskut olivat metsälaskuja pohjoishisseiltä Himmerin kautta gondoli-laskulle. joka päätyy kirvoittavan mukavaan metsäpätkään, jossa on jo enemmän jyrkkyyttä ja riittävästi väljyyttä. Yllätykseksemme löysimme metsästä pehmeää lunta! Gondolinousun jälkeen kaakkoon lähtevässä laskussa Huippu-rinteen vieressä on mukavasti leveyttä tutustua offarilaskemisen aakkosiin. Lasku loivenee hissille antaen reisille mahdollisuuden pienelle palautukselle. Etelärinteiltä löytyy lisää laskettavaa aloitteleville vapaalaskustaroille. Helpoimmin saavutettavat offarit ovat suosittuja ja paikalla kannattaa olla heti lumisateiden jälkeen. 
 
 
Itärinteiden eteläpuolelta pienen aidanvierussiirtymän jälkeen alkaa yksi Levin hauskimmista offaripätkistä. Tämä on paikka, josta löytyy usein pehmeää lunta, vaikka muualla tunturissa olisi kovaa lunta. Niin tälläkin kertaa ja paikalla oli vain muutamat jäljet. Pääsimme siis piirtämään omat jäljet puhtaalle lumelle. Mukavan vaihteleva profiili ja noin 20-asteinen rinne antoi hyvät vauhdit helpompien etelärinteiden jälkeen. Laskimme kartoituksen jälkeen toisen kerran ihan vain varmistaaksemme oliko pätkä mukava - no olihan se!
 
 
Itärinteiden jälkeen päästiin asiaan eli tunturin koilliskulmaan. Tällä alueella on selkeästi pituus-jyrkkyyssuhde parhaimillaan. Kävimme katsomassa ensimmäiseksi Leville tälle kaudelle avatun vapaalaskualueen. Alue on leveä ja lasku melko pitkä. Yläosa on avointa tunturia ja alaosa metsälaskua. Hyvällä lumella alue sopii offarikruisailuun. Offarialue päättyy hiihtolatuun, jota pitkin pääsee laskemalla takaisin hissille. Alue sisältää myös pari hoitamatonta rinnettä. Koillissivulta löytyy useita epävirallisia offarilaskupaikkoja. Rinteiden profiilit tällä alueella koostuvat loivemmasta tunturin yläosasta ja useamman käännöksen mittaisesta 20-30-asteisesta mäestä. Loppuosa on hyvää metsäpudottelua takaisin rinteeseen ja viitos- tai kuutoshissille. Koillisalueelta löytyy hevosenkengän muotoinen jyrkänne, joka kerää lunta. Lumilippa voi sortua ja paikassa on pienen lumivyöryn vaara. Paikka on merkitty Rewindr-sovellukseen. Koilliskulmasta pohjoisen eturinteille tuleva lasku oli hauskaa laskettavaa. Takaisin rinteisiin tullaan tiheän metsän läpi ja reitti vaatii hyvää laskutaitoa. 
 
Levin offarikartoituskierrokselle tuli mittaa 42 kilometriä ja päivä kesti kokonaisuudessaan lähes kahdeksan tuntia. Paikalta löytyi sittenkin pehmeää lunta ja kartoittajat yllättänyt offaripotentiaali. Päivän jälkeen allekirjoittaneen reidet huusivat tyytyväisenä Hoosiannaa. Levin hissinvierusoffarit on helppo löytää, mutta yhtenäisen ja koko tunturin kiertävän offarikierroksen löytäminen ja hiihtäminen oli mitä mainioin kokemus. Kierroksella pääsee kokemaan hyvän rando-reissun tuntua mukavasti hissien ulottuvissa. Levin offareista noin puolet on avointa tunturia ja puolet laskettavasta on tuulelta suojassa tai metsää. Allekirjoittaneen pitää päästä vetämään offarikierros uusiksi. Sinä voit tutustua Levin offaritarjontaan lataamalla Rewindr-sovelluksen.
 
Kiitokset ammattitaitoiselle oppaallemme Kidelle ja Leville. 
 
Käyttäjän Markku kuva

Markku