Lihasvoimaa ja kuntoa suppaamalla

SUP-laudat valtaavat vauhdilla mökkirantoja. Suppailu eli pystymelonta sopiikin erinomaisesti Suomen järviin ja merenlahtiin. Kajakkimelontaakin matalampi aloituskynnys tekee tästä leppoisasta kesäharrastuksesta kaikille sopivan.

Suomessa on myyty eniten yleiskäyttöisiä SUP-lautoja. Yleiskäyttöiset perus-SUPit ovat tukevia. Niillä onnistuu helposti kaikenlainen pienimuotoinen rannan lähellä leikkiminenkin. Tarvittaessa niillä voisi mennä myös surffaamaan maailman merille tai Suomen syysmyrskymaininkeihin. Jopa SUP-joogaaminen onnistuu saman tukevan yleislaudan päällä.

Nyt suppailijat ovat kuitenkin löytäneet lajin vauhdikkaammankin puolen. SUP ei ole enää rantalelu, vaan SUP-laudoilla melotaan tehokkaita kuntolenkkejä pitkiä ja melontaretkiä.

Kuntolenkeille ja tehokkaaseen melontaan suositellaan yleislautoja nopeampia ja kapeampia SUP-lautoja. Ne liukuvat kevyesti ja suuntavakaasti. Matka taittuu ja vauhti voi kasvaa helposti jopa kajakkejakin nopeammaksi. Nopea vauhti rajoittaa laudan muita käyttömahdollisuuksia. Kunto- ja retkikäyttöön tarkoitetuilla kapeilla SUP-laudoilla ei voi surffata aalloilla tai joogata laudan päällä.

Suomen Purjelautaliitto järjestää kuntosuppailijoille kilpailuja. Ensimmäisinä vuosina kilpailuissakin näkyi lähinnä yleislautoja. Tänä vuonna lähtöviivoilla on yhä enemmän nopeampia kunto- ja retkilautoja.

Tämän vuoden suppailukisojen pääsarja Suomessa on SUP Ranking –kiertue. Sen ensimmäinen osakilpailu järjestettiin Espoossa 1.6. Pyysimme kisan voittajaa Jussi Pekkarista kertomaan hieman kuntosuppailusta. Jussi suppaa Starboard-lautamerkin tiimissä.


SUP Ranking Espoo voittajafiiliksiä. Kuva Jermu Pöllänen.
 

Treeniä tärkeimpiin lihaksiin

Fitness ja vahva sporttinen kroppa ovat nyt muodissa. Toisaalta samaan aikaan kestävyyslajit maratooneineen lisäävät suosiotaan. Näihin trendeihin kuntosuppailu istuu erinomaisesti. Siinä monipuolinen ja tehokas lihastreeni yhdistyy harvinaisen hyvin aerobiseen kestävyysharjoitteluun.

Lihaksia suppailu kehittää juuri kiinnostavimmille alueille –näkyvään ja ihailtuun yläkroppaan sekä terveyden kannalta tärkeään keskivartaloon ja syviin lihaksiin.

“Kädet ja hartianseutu työskentelevät suppailussa voimakkaasti, esimerkiksi hauikset ja ojentajat. Mutta myös keskivartalo ja esimerkiksi syvät ja vinot vatsalihakset ovat melonnassa mukana”, Pekkarinen kertoo.

Intensiivisellä suppaamisella saa siis halutessaan kreikkalaisen atleettipatsaan vartalon ja pääsee samalla eroon konttorityöläisten selkä- ja ryhtiongelmista. Jussi Pekkarinen muistuttaa kuitenkin suppailun kokonaisvaltaisuudesta.

“Suppailussa jalkojenkin lihakset ovat mukana. Ei ole mitenkään tavatonta, että aloittelijalla puutuvat ensimmäisenä jalkapohjan pienet lihakset.”

Suppailu vaatii niin paljon lihaksia, että Jussi Pekkarinen suosittelee myös punttisalitreeniä niille, jotka haluavat pärjätä SUP-kilpailuissakin.

“Itse tykkään harjoitella salilla vapailla painoilla. Käsipainot, levytanko ja esim. tasapainoharjoittelu bosu-pallolla ovat toimiva yhdistelmä.”
 

Tasapainoa lautailuun ja surffifiilistä

Suppailun juuret ovat surffauksessa ja moni kuntosuppailijakin haaveilee joskus pääsevänsä surffaamaan laudallaan myös aaltoja. Kuntosuppailusta onkin hyötyä myös surffaukseen ja muihin lautailulajeihin. Suppailu nimittäin parantaa lihasten ja kestävyyden lisäksi myös tasapainoa ja lautatuntumaa.

Jussi Pekkarisellakin on surffaustaustaa. Hän opetteli surffauksen vuonna 2010 Portugalin Penichessä. Sen jälkeen surffireissujen kohteena ovat olleet esimerkiksi Teneriffa, Corralejo, El Palmar, Las Palmas, San Sebastian ja Somo.

“Mielestäni surfhenkisyys on tässä lajissa todella tärkeä elementti. Kisataan, mutta rennolla otteella.

Lautalajien spiritti on sitä, että onnitellaan niitä, jotka onnistuvat. Ei tehdä tätä niin ryppyotsaisesti, vaan tartutetaan toisiimme hymyä. Nautitaan yhdessä hienosta lajista.“


SUP-kisoissa melotaan myös lyhyempää muutaman minuutin pujottelurataa. Voiman ja kestävyyden lisäksi tasapaino ja lautatuntuma auttaa siinä. Kuva Jermu Pöllänen.
 

Retkeilyä suomalaisessa vesiympäristössä

Urheilullinen kuntosuppailu ja hieman rennompi retkisuppailu tukevat toisiaan. Joskus suppaajan onkin vaikea edes erotella niitä toisistaan. Jussi Pekkarinenkin näkee lajin monipuolisena kokonaisuutena.

“Ensin on halu päästä merelle. Välittömästi vesille päästyäni olo taas rauhoittuu ja arkihuolet kaikkoavat mielestä. Sen jälkeen on vain lauta, mela, aallot ja tuuli. Silloin olen elementissäni lähellä luontoa.”

Suppailuun kuuluu olosuhteiden mukaan eläminen ja fiiliksen mukaan toimiminen. Jussi Pekkarinenkin tekee paljon erilaisia suppailulenkkejä.

“Toisinaan melon kuin raivopää, kun taas välillä jään nautiskelemaan saarten läheisyydessä olevista aaltospoteista. Avomerellä taas lempikelini on mennä myötätuuleen isossa mainingissa.”

Ehkä suppailun suosion kasvua selittääkin juuri sen monipuolisuus. Suppailu ei ole vain yksi laji yhdenlaisille ihmisille, vaan siitä löytyy jokaiselle sopiva oma harrastustapa.

Tämän kesän SUP Ranking –kisakiertue jatkuu esimerkiksi Sieravuorella, Lahdessa ja Tampereella. Kyseisissä paikoissa on siis nähtävissä kovakuntoisia ja hyväkroppaisia urheilijoita, jotka väsyneinäkin jaksavat iloita kesästä ja hauskanpidosta vesillä.
 

Kuvat: Jermu Pöllänen / SUP Ranking Espoo

Markku Jussila

PeeTee

Eikös tätä pohdittu jo tuolla keskusteluketjussakin: http://www.relaa.com/forum/muu-ulkoilu/51536

Stilgar

Tällee ujosti pulleena toimisto-orjana rupes tää puuhastelu kuulostamaan hyvältä tavalta saada nuo kaikkien kadehtimat yläropan lihakset!

Olisko Jussilan Makella tälläselle alottelevalle SUP:aajalle jotakin valmista viikottaista reeniohjelmaa, jota noudattamalla alkais pala kasvamaan ja naiset kiinostumaan.

Keine problem.

Korpijaakko

"Matka taittuu ja vauhti kasvaa helposti nopeammaksi kuin kajakeilla melottaessa." Mielenkiintoista! Olen aina pitänyt SUPia sellaisena hitaampana fiilistely vehkeenä. Kuinka kovaa noilla siis pääsee? Kuntomelojahan menee nopealla kajakilla helposti jotain 10-15km/h ja ratavehkeillä sitten paljon nopeamminkin, mutta ne kai (en ole kokeillut) sovi oikein fiilistelykäyttöön mökille.

Markku Jussila

[quote=Stilgar]Tällee ujosti pulleena toimisto-orjana rupes tää puuhastelu kuulostamaan hyvältä tavalta saada nuo kaikkien kadehtimat yläropan lihakset! Olisko Jussilan Makella tälläselle alottelevalle SUP:aajalle jotakin valmista viikottaista reeniohjelmaa, jota noudattamalla alkais pala kasvamaan ja naiset kiinostumaan.[/quote]

Tälläsellä toimittajakynäniskalla supinkin vauhti hyytyy aika nopeesti. Parempi pyytää ne vinkit muualta, vaikka jutun Pekkariselta. Mutta ihan vaan kuulemani perusteella veikkaan että rankoissa intervalleissa voisi olla suppaamalla pullistettujen kesämuskelien salaisuus Smile

kilpuri

[quote=Bound]"Matka taittuu ja vauhti kasvaa helposti nopeammaksi kuin kajakeilla melottaessa." Mielenkiintoista! Olen aina pitänyt SUPia sellaisena hitaampana fiilistely vehkeenä. Kuinka kovaa noilla siis pääsee? Kuntomelojahan menee nopealla kajakilla helposti jotain 10-15km/h ja ratavehkeillä sitten paljon nopeamminkin, mutta ne kai (en ole kokeillut) sovi oikein fiilistelykäyttöön mökille.[/quote]

Veikkaan ettei pärjää SUP kajakille jos kajakille kerta mennään yli 10 km/h jatkuvasti. Itse en tosin mene.

SUPilla 10 km/h ois sikakova matkavauhti. Jossain kisoissa vedetää SUPilla jotain 10 km matkoja tuntiin.

Plo

[quote=Bound]Kuntomelojahan menee nopealla kajakilla helposti jotain 10-15km/h[/quote]

Minä olen täysin yläkropaton ja etenen keskinopealla merikajakilla 5-7 kilometriä tunnissa. Tämä on vauhti, jonka pystyn pitämään koko päivän. Kaikkeni yrittäen saavutan 10 km/h, mutta sitä ei kauan kestä.

En kuitenkaan kokeilematta usko, että SUPilla pääsee edes lähelle kajakkien matkavauhtia, kun melojana on sama ihminen. Jutussa puhutaan siis paskaa.

Korpijaakko

Joo, en minäkään kajakkiretkeillessä jaksa yli 10km/h matkavauhteja pitää kuin jonkun lyhyen intervallin repiä, kynäniska kun olen. Mutta tekijämiehet menee. Katsoin nopeasti Googlesta Pori-melonnan (tuli ensimmäisenä vastaan) tuloksia ja miesten kolmen kärki kajakkiyksiköllä oli 19km 1:36:09-1:39:34 eli kyllä siellä 10-15km/h välillä mennään ja pitkänkin aikaa/matkaa.

Sitä en epäile lainkaan, etteikö SUPpailu (Minulle tulee edelleen aina mieleen, että tällä on jotain tekemistä suppien kanssa. Assosiaatio jyrkän supan reunan ympäri juoksemista on oikeastaan ihan hauska...) kehittäisi lihaksia kokonaisvaltaisemmin kuin kajakkimelonta.

steppenwolf

Varmaan sup on nopeampi kuin kajakki, jos verrataan kisa-supin vauhtia retkikajakkiin. Vaikea, tai mahdoton, uskoa, että kisa-sup olisi nopeampi kuin ratakajakki, tai edes suurin osa kuntokajakeista. Pitää vertailla samaan tarkoitukseen tehtyjä laitteita. Nopeimmillaan kisa-sup lienee (tulevaisuudessa?) lähellä C1-kanootteja. Niitä nopeampia toispuoleisesti melottavia tuskin pystyy rakentamaan yksirunkoisena. Ne ovat kisoissa jokusen sekunnin ratakajakkeja hitaampia per sata metriä.

Superhessu

Pumpattavalla kisan matkamelonnassa toiseksi tulleena en yhtään ihmettelisi yli 10km/h vauhteja kilpailemiseen tehdyillä jäykillä Suppilaudoilla noin 1h vedoissa. Nyt vauhti oli pääosan matkasta 8-9km/h välillä. Nopeimmille kilpakajakeille tai etenkään kanooteille ei SUPeilla pärjää suoranopeudessa, mutta suurin osa normaali-ihmisten purtiloista häviää kilpaSUPeille helposti. Rajallinen tasapaino pystyssä meloessa taitaa vaikuttaa SUPlaudan muotoon niin paljon, ettei lautojen liuku pääse ikinä kilpakajakkien tai kanoottien tasolle, vaikka voimantuotto onkin SUPpailussa suurempaa. Kuntoilun kannalta uskon, että Supilla saa kokenutkin meloja enemmän tehoja irti ja kokonaismaisemman harjoitteen, kuin kajakilla tai kanootilla meloja. Matkakisan lisäksihän tapahtumassa on pujottelukilpailu, jossa kilpakanooteilla tai kilpakajakeilla ei olisi mitään saumaa SUPpi-lautaa vastaan, niiden huonon kääntyvyyden takia. SUPien eduthan tulevat parhaiten esille olosuhteissa, joissa pitää pystyä reagoimaan nopeasti reippaassa vauhdissa, kuten esim aallon metsästyksessä ja tiukoissa poijuslalomeissa.

Lumia

Olisiko vinkkejä, mistä pääkaupunkiseudulla kannattaa ostaa matka- ja kuntoilukäyttöön (ei jooga) kova sup-lauta? Tai mikä pumpattava olisi tähän tarkoitukseen sopiva? Entä sopisiko purjesurffilauta tähän touhuun?

jariarkko

Missäs tota suppailua pääsisi helposti kokeilemaan, pääkaupunkiseudulla?

PeeTee

Kylä suppi on keskimäärin varmaan 20-30% hitaampi. Se on hyvä, itelle suppi ja gimulille tai muksuille kajakki niin just hyvä mennä porukalla.

Mutta jos suppi vauhdissa häviää niin lihastreenin osalta se voittaa. Kajakki kyl ykspuolista löysäilyä zuppiin verrattuna.

Edelliseen: Suppeja vuokraa Helsinki Surf Shop, Arctic Surf, se Töölön legendaarinen rantakahvila ja moni muu. Suositus!

Markku Jussila

Viikonloppuna tämä asia herätti keskustelua. Jotkut tutut epäilivät että sup saattaisi kuitenkin olla teoriassa vähintään yhtä "nopea" kuin kajakki.

Supissa on melalle pidempi liikerata ja enemmän vipuvartta. Supissa on myös enemmän massaa ja lihaksia sitä vetoa vetämässä. Teoriassa melan vedoille tulee supissa huomattavasti enemmän voimaa ja pituutta kuin kajakissa.

Sup saattaa olla välineenä myös kevyempi. Luulisi siis kevyemmän menopelin liikkuvan voimakkaammilla vedoilla nopeammin tai yhtä nopeasti kuin raskaamman menopelin paljon heikommilla vedoilla.

Noissa useiden kilometrien kisoissa ja melontaretkissä ei ole edes kyse nopeudesta. Niissä on jo kyse kestävyydestä ja taloudellisuudesta.

Kajakkihan on huomattavasti taloudellisempi. Ainakin tuon yli 20% mitä ketjussa heitetty. Siksi supin on mahdoton pärjätä kajakille useiden kilometrien tai peräti kymmenien kilometrien aerobisissa kuntosuorituksissa.

Mutta pelkän nopeuden vertailuun tarvittaisiinkin joku 50-200 metrin rykäisy. Tai tutka jolla saisi mitattua maksiminopeuksia. Miten saataisiin tasavahva suppaaja ja kajakkimeloja vetäisemään tuollainen spurtti tai menemään tutkalle huippunopeuksiaan rykimään? Voisi tulla yllättävän tasaväkinen kisa?

Plo

[quote=Markku Jussila]Teoriassa melan vedoille tulee supissa huomattavasti enemmän voimaa ja pituutta kuin kajakissa.[/quote] Täytyy kuitenkin huomioida myös hidastuvuus. Melonnassa hetki, jolloin vetoa ei ole, on hyvin lyhyt. Tässä videossa se näkyy eri kuvakulmista.

Tuon melonnan voittajan keskinopeudeksi tuli vähän yli 17 km/h eli 4,76 m/s. En tiedä, paljonko se nousisi, jos matka olisi lyhyempi.

punni

Jos suppi on riittävän tehokasta pumppia, niin punttisaleille tulee tulevaisuudessa pystymelontalaitteet soutulaitteiden tilalle.

peksiko

Täällä kyseltiin, että missä lajia pääsee testaamaan, niin Arctic Surf Shop:lta saat vuokralaudan alle Hakaniemestä: http://arcticsurf.fi/sup/sup-lautojen-vuokraus/

Myös SUP-kurssitusta ja melontaretkiä yms. tarjolla.

Korpijaakko

[quote=Plo]Täytyy kuitenkin huomioida myös hidastuvuus. Melonnassa hetki, jolloin vetoa ei ole, on hyvin lyhyt. Tässä videossa se näkyy eri kuvakulmista.

http://youtu.be/Lnl0qb9wUVA?t=2m40s

Tuon melonnan voittajan keskinopeudeksi tuli vähän yli 17 km/h eli 4,76 m/s. En tiedä, paljonko se nousisi, jos matka olisi lyhyempi.[/quote]

Arvuuttelua helpottamaan Youtubesta löytyy esim. samojen kisojen 200 metrin K1 sprintin semifinaalivideota:

Ko. semifinaalin voittajan aika vajaat 37s eli nopeudeksi tulee karvan yli 20km/h. Tätä pitää tietysti verrata maailman huippua edustaviin SUP-melojiin kisalaudalla, mutta jotenkin tuntuu edelleen vaikealta uskoa, että SUPilla vauhti kasvaa helposti (tulkitsen tuon helpon esim. työlään tai vaikean vastakohdaksi) kajakkia suuremmaksi. Mutta edelleen, SUP on varmasti parempaa treeniä koko kropalle ja kevyemmin liikkuva kajakki taas luonnollisesti parempi valinta pidemmille matkoille.

steppenwolf

Kajakki vs. SUP ja nopeus. Jos puhutaan absoluuttisesta nopeudesta ja verrataan kilpa-SUPia ratakajakkiin, fysiikka ratkaisee pelin pitkälti kajakin eduksi. Uppoamarunkoisen vesikulkuneuvon nopeus (tai johonkin nopeuteen tarvittava teho) määräytyy aluksen runkonopeuden ja märkäpinta-alan mukaan. Kilpa-SUPin vertaaminen mitoiltaan vastaavaan (retki)kajakkiin on aika järjetön ajatusharjoitus, joka toki voi kääntyä SUPin eduksi.

Ratakajakki on 520 cm pitkä ja painaa 12 kg, SUPit näkyvät olevan neljän metrin nurkilla, tai vähän yli, painoa en tiedä. Runkonopeuksien välinen ero ratkaisee tämän kajakille tai C1-(kanadalais)tyyppiselle kanootille. Lisäksi SUPissa on todennäköisesti leveytensä takia ratakajakkia suurempi märkäpinta-ala, eli enemmän virtausvastusta. Kapeat ratakajakit ja C1:t eivät yritä nousta kovin voimakkaasti oman keula-aaltonsa päälle runkonopeuden ylittyessä, mitä SUPit muutamien vilkaisemieni juutuub-videoiden perusteella tekevät. Plaaniin näistä mitään ei saa kukaan. Tehot eivät riitä.

Vedon pituudesta, tosi on että yksittäisessä kajakin melanvedossa saattaa olla vähemmän tehoa kuin yksittäisessä SUP- tai kanoottivedossa. Kaksilapaista melaa on kuitenkin mahdollista pyörittää melkoisen paljon nopeammin kuin yksilapaista. Lisäksi kajakissa voi paremman tasapainon takia käyttää kuppimelaa, jonka pito vedessä on huomattavasti parempi kuin melojen, joissa lapa on likimain tasainen. Kuppimelalla suurempi osa voimasta siirtyy paatin liikuttamiseen kuin lattalapaisella melalla, joka "luistaa" vedessä. Tämä kompensoi jonkun osan yksilapaisen suuremmasta liikkeestä ja vipuvarresta.

Lajina SUPpailua kannattaisi IMO ennemmin kehittää johonkin muuhun suuntaan kuin mihin ratamelonta on mennyt. Absoluuttisen suoranopeuden metsästyksessä sekä nykyiset K1:t että C1:t ovat kehittyneet niin kiikkeriksi, että niillä pystyssä pysyminen on melkoisen vaikeaa. Se vaikuttaa väkisin kilpailijamääriin, kun pärjätäkseen täytyy olla sekä riittävän hyvät fyysiset edellytykset että riittävä tasapaino. Viimeiset kilpakajakit, joita lähes kenen tahansa on mahdollista oppia melomaan suunniteltiin joskus 70-luvulla (esim. Struer Lancer). SUPpailusta tulisi vastaavan kehityksen seurauksena lähinnä uusi alalaji C1-melontaan, missä on hiottu aika äärimmilleen tehokas yksilapaisen melan melontatyyli. Samalla kilpailijamäärät todennäköisesti romahtaisivat. C1 on huomattavasti vaikeampaa kuin K1.

Markku Jussila

Hyvä yhteenveto steppenwolfilla nopeuspuolesta. Paljon pitää tapahtua että supilla pärjäisi kajakeille tai C1:lle.

[quote=steppenwolf]Lajina SUPpailua kannattaisi IMO ennemmin kehittää johonkin muuhun suuntaan kuin mihin ratamelonta on mennyt. Absoluuttisen suoranopeuden metsästyksessä sekä nykyiset K1:t että C1:t ovat kehittyneet niin kiikkeriksi, että niillä pystyssä pysyminen on melkoisen vaikeaa. Se vaikuttaa väkisin kilpailijamääriin, kun pärjätäkseen täytyy olla sekä riittävän hyvät fyysiset edellytykset että riittävä tasapaino.[/quote]

Jatkoa tähän kilpamelontapuoleen:

Meloin rataa junnuna kultaisella 80-luvulla. Minusta juuri tasapainon ja voiman/kestävyyden yhdistelmä teki lajista kiinnostavaa. Jos sitä tasapainopuolta ei olisi ollut, niin tylsältä olisi tuntunut. En varmana olisi jaksanut itse kilpameloa ilman sitä kiikkeryyden tuomaa lisämaustetta.

Väittäisin ettei C1:n pieni harrastajamäärä johdu kiikkeryydestä. Päinvaston, C1:n pienet harrastajamäärät johtuvat siitä että se ei-kiikkerä-harrastelijaversio C1:stä on liian vakaa, hidas ja tylsä. Siis tavallinen inkkarikanootti.

Ja supissa tasapainoilu on minusta lähtökohtaisestikin tosi olennainen osa lajin viehätystä. Lisäksi tuollaiset tasapainoilujutut sopivat nykyaikaan ja tasapainohommissa kehittyvät aina ne syvät pikkulihakset ja taidot joita koululaiset ja istumatyöläiset tarvitsevatkin.

Ihan hyvin voisi siis toimia sellainenkin kehitys, jossa kilpasupit ovat yhä kiikkerämpiä ja vaikeampia. Toisi kilpasupiin lisäväriä ja tekisi siitä selvästi suppailun haastavan kuninkuusluokan.

Plo

[quote=steppenwolf]Plaaniin näistä mitään ei saa kukaan. Tehot eivät riitä.[/quote]

Supista voisi jalostaa soutuvälineen, jossa soutaminen perustuisi seisovaan asentoon ja liukuvaan alustaan. Joko nousisi plaaniin?

niilo

Soutu on jo nykyisellään kehitetty lajiksi jossa voimantuotto kaikilla merkittävillä lihasryhmillä on maksimaalista, lisätehoja ei ole saatavissa pystyasennolla.

Plaanimaailmasta kiinnostuneet laittavat tietysti kajakkiin kantosiivet, miksei myös SUPpiin.

steppenwolf

[quote=niilo]Soutu on jo nykyisellään kehitetty lajiksi jossa voimantuotto kaikilla merkittävillä lihasryhmillä on maksimaalista, lisätehoja ei ole saatavissa pystyasennolla.

Plaanimaailmasta kiinnostuneet laittavat tietysti kajakkiin kantosiivet, miksei myös SUPpiin.[/quote]

Jep. Todennäköisesti pystyasento tiputtaisi tehoja tavalliseen soutuun verrattuna paljonkin. Kantosiipi-SUP voisi olla lysti näky. Varmaan joku ennen pitkää kokeilee sellaisen valmistamista.

akuusist

Miksei suppi voisi olla 6 metrinen ja kapea surfski?
Sen mitä kaksipyöräisistä ja erilaisten esineiden sormenpäällä tasapainottelusta on kokemusta niin korkealla oleva painopiste on helpompi kun tasapainottelu on aktiivista. Matala painopiste on hyvä kun vehje on leveäpohjainen tai useampipyöräinen.
Vaatinee vaan kunnon kiinnityksen tasapainottelijan ja laudan välillä. Jalkalenkit tai jotain sellaista.
Lähdenkin tästä iltasella suppailemaan retkikajakilla Espoon edustalle.
Tervetuloa mukaan linjalle suvisaaristo klo 22- Matinkylä joskus myöhemmin.

(ei tämä ihan huuhaata ole, olen kokeillut suppailua retkikajakilla ennenkin)

kilpuri

[quote=niilo]Soutu on jo nykyisellään kehitetty lajiksi jossa voimantuotto kaikilla merkittävillä lihasryhmillä on maksimaalista, lisätehoja ei ole saatavissa pystyasennolla.
[/quote]

Soutu ja ojentajat?

Suppaus ottaa sekä ojentajiin että hauksiin. Yläkäden työntö (ojentaja) ja alakäden veto (hauis) yllättävän tasaväkisiä. Soudussa ei.

Soutu ja syvät vatsalihakset?

Suppaus on tosi tehokasta syvien vatsalihasten treeniä. Soutu tuskin yhtä hyvää.

Kyllä suosittelisin suppausta ennemmin kuin soutua jos haluaa lihastreeniä. Mutta soutua jos haluaa ennemmin kovaa vauhtia.

steppenwolf

Melontaergovalmistaja ottaa SUPit vakavasti. Kaupan on SUP-ergo:
http://kayakpro.com/sup/v1/index.php

Laite mittaa mm. watit. Joku SUP-aktivisti voisi hankkia moisen olohuoneeseensa niin saataisiin oikea vastaus tuohon kysymykseen SUP-melonta-asennon tehokkuudesta.

steppenwolf

Tuli tilaisuus testata jotain noin 10,5-jalkaista pumpattavaa SUPia. Se oli ihan hauskaa, vaikkei kyllä omassa arvomaailmassani niin hauskaa kuin kajakkimelonta. Aiemmin täällä olleet väittämät SUP-melonnasta lihaskunnon kohottamisessa on helppo uskoa kokeilun jälkeen. Osa raskaudesta tuntuisi tulevan siitä, että melojan kontakti lautaan on heikko ja vedon voimien tasapainottaminen tuntui kuormittavan sen takia keskivartaloa. Kajakilla ei tuota ongelmaa ole, kun voima siirtyy nätisti jalkatukien ja penkin kautta.

Lauta lienee ollut tukevimmasta päästä, se oli selvästi vakaampi kuin merikajakki takakannen päällä istuttaessa. Vauhtia ei tuohon laitteeseen saanut, kun se alkoi pyrkiä keula-aaltonsa päälle nopeuden ylitettyä 6 km/h. Se oli ehkä aivan hivenen nopeampi kuin laskukoskari tasaisessa vedessä. Hitaatkin merikajakit kulkevat kovempaa pienemmällä teholla.

PeeTee

[quote=steppenwolf] Aiemmin täällä olleet väittämät SUP-melonnasta lihaskunnon kohottamisessa on helppo uskoa kokeilun jälkeen. Osa raskaudesta tuntuisi tulevan siitä, että melojan kontakti lautaan on heikko ja vedon voimien tasapainottaminen tuntui kuormittavan sen takia keskivartaloa. Kajakilla ei tuota ongelmaa ole, kun voima siirtyy nätisti jalkatukien ja penkin kautta.[/quote]

Hyvin todettu että aktiivisempi tasapainoilu ja tasapainottaminen vaikuttavat lihastreenipuoleen. Varmaan just siitä kyse. Toihan sitten vaan korostuu ja lisääntyy nopeammilla kuntosupeilla.

sylvain

[/quote] Täytyy kuitenkin huomioida myös hidastuvuus. Melonnassa hetki, jolloin vetoa ei ole, on hyvin lyhyt. Tässä videossa se näkyy eri kuvakulmista.

http://www.youtube.com/watch?v=Lnl0qb9wUVA&t=2m40s

Tuon melonnan voittajan keskinopeudeksi tuli vähän yli 17 km/h eli 4,76 m/s. En tiedä, paljonko se nousisi, jos matka olisi lyhyempi.

[/quote]

Jep, mutta sup melontaa olisis relumpi verrata kanoottimelontaan eikä kajakkimelontaan. Se on tuhoon tuomittu ja vertaillaan kajakki- ja kanoottimelonta jo keskenään. Supillä mennä 1-lapaisella melalla.

(Hyvin) Kokeneenä melojana ja suppailuun hurahtaneena voi sanoa että vertailu kajakkimelontaan on turha. Sup laudat pärjää kajakeille silloin kun laudat on pitempiä ja kapeampia. Välineistä kiinni siis.