Lisähiutale, jakso 10: Ampumahiihtoa ja vapaalaskua Huippuvuorilla

Suksimatkailuohjelma Hiutaleen taival on tällä erää edennyt tuotantokauden viimeiseen jaksoon, jossa Jan-Erik "Blumi" Blomberg, Arto "Ape" Majava ja Jani "Nyykkari" Nygård matkustavat eksoottisten laskujen perässä kauas pohjoiseen, Huippuvuorille. Vahvistuksekseen kolmikko sai tälle etapille Sami Sarsaman.

Tässä tekijöiden tunnelmia, joita ei itse ohjelmassa nähdä.

 

 

Mitä ja missä

HiutaleTV:n matka on jatkunut johdonmukaisesti etelästä kohti pohjoista: ohjelmasarja lähti liikkeelle Kanariansaarilta, jatkui Marokon ja Lähi-idän kautta Manner-Eurooppaan ja edelleen Skotlantiin, Islantiin ja Huippuvuorille.

Norjalle kuuluvat Huippuvuoret ovat oikeasti kaukana pohjoisessa. Lento Tromssasta Longyearbyeniin kestää puolitoista tuntia. Pohjoisnavalle sieltä on matkaa saman verran kuin Napapiirille.

Huippuvuoret on karu paikka. 60 prosenttia saarten maapinta-alasta on jäätiköiden ja lumen peitossa, eikä mikään yli 10 cm korkea kasvi menesty saarilla. Aurinkoa ei talvella nähdä lähes neljään kuukauteen.

Karussa ilmastossa elää vain neljä maanisäkäslajia, joista yksi on ylitse muiden: jääkarhun läsnäolo vaikuttaa kaikkeen elämään Huippuvuorilla.

"Jääkarhukuumotus on Huippuvuorilla jatkuvasti messissä. Vain neljän seinän sisällä voi rentoutua", Blumi sanoo.

Huippuvuorille matkustaessa pitää selvittää omat taustansa viranomaisille ja hankkia lupa aseelle. Kun lupa on taskussa, vuokrataan ase urheiluliikkeestä. Ampumakokemusta tai -koulutusta ei kysellä. Ase ja panokset vain ojennetaan käteen.

"Kun saa aseen ja panokset käteen, rupee miettimään, että tää on todellista. Nyt ei mennä leikkimään metsään, niin kuin intissä, vaan on tosi kyseessä."

Huippuvuorilla liikutaan siis aina aseen kanssa ja ollaan varuillaan. Viime kesänäkin jääkarhu tappoi saarilla yhden ihmisen. Kauppaan mennessä ase tosin jätetään lukolliseen kaappiin ja baarissa se luovutetaan tiskille.

Hiutaleen suksimatkailijat olisivat halunneet matkata Longyearbyenistä 30 kilometrin päähän laskumestoille koiravaljakolla, mutta erinäisten vaiheiden jälkeen he saivat tyytyä moottorikelkkakyytiin. 

"Vuoret siellä ovat tosi hienoja: ylhäältä ne ovat viettäviä, lähes 50-asteisia, ja avautuvat alhaalla loivemmiksi. Kyllä siellä vauhtia saa", Blumi kertoo. 

Aivan Longyearbyenin kupeessakin olisi päässyt laskemaan lähes 1000 metriä korkeita laskuja, mutta Hiutaletta kuvattiin "Helvetinlaaksossa". Laakso oli ihanteellinen kuvauspaikka, sillä sen laskuilla korkeuseroa oli kolmisen sataa metriä. 

"Karhuja ei nähty, eikä olisi edes haluttu nähdä. Jos karhun näkee, tulee se todennäköisesti paikalle, sillä se on utelias ja nälkäinen eläin."

Erityistä

Huippuvuorilla liikuttaessa on syytä olla koko ajan valppaana. Yöllä leirissäkin yhden oli aina vuorotellen oltava vartiossa. 

"Piti vain toivoa, ettei karhuja näe. Vartiossa ei myöskään parane nukahtaa, sillä ulkona on ensimmäisenä syötävänä."

Jatkuva vahtiminen ja katkonainen uni verottivat voimia. Silti jäätiköllä ollessa ei voinut pitää välipäivää ja jäädä yksin teltalle lepäilemään, kun muut lähtivät mäkeen. Jonkun oli aina oltava vahdissa. 

"Tämä oli mielenkiintoinen, mutta rankka retki."

 

Hiutale lauantaisin kello 18.30 JIM-kanavalla. Uusinnat sunnuntaisin (klo 10.10) ja maanantaisin (klo 12.45). Jaksot nähtävissä myöhemmin myös Ruutu.fissä.

Lisähiutaleessa Jan-Erik Blomberg kertoo lauantaisin nähtävän uuden Hiutale-jakson taustoista Relaan lukijoille. Tällä viikolla nähdään tämän tuotantokauden viimeinen Hiutaleen jakso. 

Jatkoa on kuitenkin luvassa vuoden kuluttua, kunhan Hiutale-matkalaiset ovat ensin käyneet seikkailemassa Intiassa, Japanissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Venäjällä, Italiassa ja Ranskassa sekä Grönlannissa tai Alaskassa. 

Seuraavaksi Blumi, Ape ja Nyykkari suuntaavat siis lumisiin paikkoihin. 

"Enää ei lähdetä lunta metsästämään, vaan mennään sinne, missä suurella todennäköisyydellä on lunta", Blumi kertoo.


Geolocation
Artikkelisarja: 
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=38501.0

Antti Laiho