Lisähiutale, jakso 4: Reissun ensimmäiset kunnolliset laskut

Hiutaleen suksiseikkailijoiden Jan-Erik "Blumi" Blombergin, Arto "Ape" Majavan ja Jani "Nyykkari" Nygårdin matka jatkuu tänään JIM-kanavalla Välimeren rannalle Libanoniin. Kolmeen kilometriin kohoavilla Libanonvuorilla kolmikko pääsi ensi kertaa reissullaan oikeasti laskemisen makuun.

Tässä tekijöiden tunnelmia, joita ei itse ohjelmassa nähdä.

Mitä ja missä?

Kuukauden reissattuaan Hiutaleen seikkailijat saapuvat vihdoin lumisille vuorille. Toki Kanarialla, Marokossa ja Dubaissakin muutama käännös laskettiin, mutta vasta Libanonissa kolmikko pääsi varsinaisesti tositoimiin.

"Olin kyllä kuullut, että Libanonissa on hyvät vuoret, mutten oikein etukäteen uskonut juttuja. Tsekkailin asiaa vähän netistä, ja siellähän on upeat mäet!", Blumi kertoo hiihdosta Libanonissa. 

Libanonissa Hiutale kävi kahdessa keskuksessa, Mzaarissa ja Cedarsissa. Mzaar on näistä kahdesta suurempi. Ensin siitä oli Blumin mieleen tullut Talma, mutta tarkemmin tarkasteltuna tarjolla olikin 42 rinnettä ja korkeuseroa yli 600 metriä.

"Libanonissa halusimme hiihtää hyviä mäkiä, vaikka lumi ei kovin erikoista ollutkaan. Vähän kävi kyllä mielessä, että osaako sitä enää laskeakaan, kun kuukausi oli oltu reissussa, eikä  laskemaan oltu juuri päästy."

Libanonissa laskukulttuuri oli varsin erilainen – itse asiassa vielä lapsenkengissä. Hiihdonopettajille siellä riittäisi siis työsarkaa.

"Jengi oli tosi kiinnostuneita meidän hommista. Ei siellä juurikaan käy väkeä offareilla vääntämässä."

Libanonissa mäkeä laskevat vain rikkaat. Parkkipaikalla pyörivät rangeroverit ja avomersut.

"Me olimme varmasti keskuksen köyhimmät – vaikkemme siltä näyttäneet."

Erityistä

Libanonvuorten heikohko lumitilanne parani matkalaisten ollessa Beirutissa kaupunkivierailulla. Uusi lumi uhkasi kuitenkin jäädä vain haaveeksi: lunta oli satanut, mutta samalla hissi oli jäätynyt, eikä sitä aiottu enää samana päivänä käynnistää. Hissihenkilökunta neuvoi kuitenkin kysymään pääsyä armeijan yksityishissiin.

"Armeijan hissi oli ehkä kuumottavin hissi ever, sellainen ikivanha yhden hengen tuoli. Keskustelimme hissiin pääsystä armeijan tyyppien kanssa, ja eka kysymys oli, olemmeko YK-sotilaita. Kun vastasimme, että emme ole, toivotettiin meidän tervetulleeksi hissiin", Blumi muistelee.

"En tiedä, minkälainen vastaanotto olisi ollut, jos olisimme vastanneet toisin. Kun ei tiedä vieraan maan tapoja, sitä vain menee uunona ja toivoo, ettei vastaan tule ongelmia."

Hiutale lauantaisin kello 18.30 JIM-kanavalla. Uusinnat sunnuntaisin (klo 10.10) ja maanantaisin (klo 12.45). Jaksot nähtävissä myöhemmin myös Ruutu.fissä.

Lisähiutaleessa Jan-Erik Blomberg kertoo lauantaisin nähtävän uuden Hiutale-jakson taustoista Relaan lukijoille. Seuraavassa jaksossa siirrymme Turkkiin.

Geolocation
Artikkelisarja: 
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=37921.0

Antti Laiho