Lisähiutale, jakso 6: Kreikassa kaikki ei ole pielessä

Hiutaleen suksimatkalaisten Jan-Erik "Blumi" Blombergin, Arto "Ape" Majavan ja Jani "Nyykkari" Nygårdin matka jatkuu tällä viikolla Kreikkaan. Alppien heikohko lumitilanne ei viime talvena ulottunut helleenien maahan asti, ja kreikkalaiset pääsivät pujottelemaan vailla murheen häivää – tai ainakaan lumettomuus ei heille murheita aiheuttanut. 

Tässä tekijöiden tunnelmia, joita ei itse ohjelmassa nähdä. 

Mitä ja missä?

Kreikkaa ei yleensä mielletä vuoristoiseksi talviurheilumaaksi, mutta sellainenkin se voi olla. Maan korkein vuori Olympos kohoaa lähelle kolmea kilometriä ja hiihtokeskuksia maassa on kymmenkunta.

Hiutale kävi keskuksista kahdessa: Kalavritassa ja Parnassoksella. Kalavrita sijaitsee noin 150 kilometriä Ateenan länsipuolella ja Parnassos tästä noin 70 kilometriä koillisen suuntaan. Molemmat keskukset ovat siis vaivatta tavoitettavissa Ateenasta.

Tai ainakin voisivat olla: suksimatkalaiset saapuivat Kreikkaan Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän kiertueeltaan, eikä heillä ollut euron euroa taskuissaan. Niinpä pian Ateenan jälkeen moottoritien tietulleissa kohdattiin pientä vastustusta, kun luottokorttikaan ei kelvannut. 

Mutta se oli pieni murhe. Kolmikko läpäisi tietullit puhumalla ja suuntasi pienemmille teille. Blumi kehuukin kreikkalaisten ystävällisyyttä – ja pikkuteiden maisemia.

Kalavritassa Ape kysyi ensimmäiseltä vastaantulijalta laskupaikoista. Pistööri lupasi heti esitellä suomalaisille keskusta ja kutsui kolmikon vielä illallisellekin.

Aktiivilaskijoita kreikassa ei ole paljon, eikä offareilla ruuhkaa. Keskuksissa talviaan viettää vain pieni, aktiivisten laskijoiden joukko. Tilaa riittää siis kaikille ja suoraan hisseiltä pääsee offareille.

"Kreikassa on hyvää takamaastohiihtoa", Blumi vahvistaa. "Mutta sitä ei voinut tietää, minne ne mäet johtavat." 

Laskujen yläosat näyttivät hyviltä, mutta alempana vastassa oli jyrkkää ja haasteellista metsää. Eikä takaisin pääsystä aina ollut varmuutta. Laaksojen pohjilta ei Kreikassa niin vain noudeta laskijoita.

"Jos ajattelee toisenlaista hiihtoreissua, pitäisin Kreikkaa vakavasti harkittavana paikkana."

Erityistä

Kreikan visiitillään Blumi, Ape ja Nyykkari eivät kohdanneet lainkaan vastoinkäymisiä. 

"Se oli harvinaista, mutta mukavaa", Blumi vahvistaa.

Hiutale lauantaisin kello 18.30 JIM-kanavalla. Uusinnat sunnuntaisin (klo 10.10) ja maanantaisin (klo 12.45). Jaksot nähtävissä myöhemmin myös Ruutu.fissä.

Lisähiutaleessa Jan-Erik Blomberg kertoo lauantaisin nähtävän uuden Hiutale-jakson taustoista Relaan lukijoille. Seuraavassa jaksossa matkalaiset suuntaavat Romaniaan ja Bulgariaan.


Geolocation
Artikkelisarja: 
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=38151.0

Antti Laiho