Lisähiutale, jakso 9: Vapaagolfia ja rikin hajua Islannissa

Hiutaleen suksitrippailijoiden Jan-Erik "Blumi" Blombergin, Arto "Ape" Majavan ja Jani "Nyykkari" Nygårdin matka jatkuu tällä viikolla Islannin tummille golfkentille.  

Tässä tekijöiden tunnelmia, joita ei itse ohjelmassa nähdä.


Mitä ja missä?

Islanti on huikean kaunis maa. Siksi Blumi halusi sinne uudelleen. Eikä maa tälläkään kertaa pettänyt.

”Ajelimme ympäriinsä, kalastelimme, pelasimme free-golfia – freeridereita kun ollaan – kateltiin maisemia ja käytiin hiihtämässäkin. Tässä jaksossa on täydet kahdeksan laskua,” viittaa Blumi edelliseen jaksoon.

Pojat odottelivat myös tulivuorenpurkausta, mutta se tuli vasta kaksi viikkoa heidän lähtönsä jälkeen.

Mutta kului aika muutenkin. Islanti on luonnoltaan huikea. Ja onhan siellä paljon laskettavaakin sekä vuorilla että hiihtokeskuksissa. Melkein jokaisessa kylässä on pieni hissi, mutta triomme keskittyi haikkaamiseen.
”Hyvä olla luonnon kanssa tekemisissä. Sen voi ottaa elämyksenä. Keväällä on myös se hyvä puoli, että päivät on pitkiä. Mikäs sen parempaa kuin haikkailla kivassa kelissä.”

Kelit olivat tosiaan keväiset – oikeastaan liian, sillä monet hyvät laskupaikat olivat lumirajan nousun vuoksi tavoittamattomissa.

”Siljama oli ollut pari viikko aiemmin, ja silloin oli täysi talvi. Meillä oli täysi kevät. Maapallon keleistä ei tunnu tietävän yhtään mitään enää. Mutta hyvää kevätlunta oli. Ja näki, että siellä on paljon hyvää hiihtoa tarjolla, kun kelit ovat kohdillaan.”

Kolmikko asui reissun aikana Sigflujordurissa pienessä hotellissa. Vaikka Islannissa pääsee laskemaan vaikka helikopterilla, ei hiihtohommat ole kaikille tuttuja.
”Hotellimme omistaja oli ihan fiiliksissä siitä, että siellä asuu jotain laskijoita. Vähän hän tosin ihmetteli, että miksi tulimme paikalle,” Blumi naurahtaa.


Erityistä

Vulkaanisen maaperän maassa kaikkialla haisee rikki.
”Kun menet suihkuun, haisee siellä yksinkertaisesti pieru. Ja kelit vaihtuvat vartin välein. Kun tuulet tulevat voimalla, jää Skotlantikin kakkoseksi. Ääretön luontoelämys koko maa.”


Hiutale lauantaisin kello 18.30 JIM-kanavalla. Uusinnat sunnuntaisin (klo 10.10) ja maanantaisin (klo 12.45). Jaksot nähtävissä myöhemmin myös Ruutu.fissä.

Lisähiutaleessa Jan-Erik Blomberg kertoo lauantaisin nähtävän uuden Hiutale-jakson taustoista Relaan lukijoille. Seuraavassa jaksossa matkalaiset suuntaavat Islantiin.

Artikkelisarja: 
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=38396.0

Arttu Muukkonen