Lumitilanne pohjoisessa, etelässä, idässä ja lännessä

(Avaa pääkuva isoksi klikkaamalla oikealla olevaa thumbnail-kuvaa!)

Kuluva talvi on lumien suhteen sellainen, josta tehdään lauluja. Alpeilla on pyryttänyt lähes jatkuvasti, Japanissa huudetaan jihaata ja Amerikassakin nautitaan paikoin huimista lumimääristä. Halusimme selvittää lumipeitteen määrän ympäri maailman, jotta kokonaistilanteesta pääsisivät jyvälle myös me, jotka emme ole juuri nyt viettämässä puuterifiestaa.

Yllä olevan taulukon tiedot on kerätty j2ski.com-lumiraporttipalvelusta ja skijapan.com-verkkosivuilta. Tiedot eivät välttämättä pidä sentilleen paikkaansa, mutta yhdestä lähteestä haettuna ne antavat jonkinlaisen käsityksen siitä, miten lunta on eri puolilla laskettelevaa maailmaa satanut.

Tiedot ovat torstai-iltapäivältä, mutta esimerkiksi Hakuban tilanne on muuttunut jonkin verran: Hakuban metsähiihtokeskus Cortinasta raportoidaan juuri tulleesta 70 sentin dumpista, joten infografiikka ei ole aivan ajan tasalla.

Nyt on laskijoiden talvi. Tässä terveisiä maailmalta.

 

Alpit

Verbierissä on satanut lunta joulukuun puolivälistä alkaen. Lyhyen kuivan kauden jälkeen kuluneella viikolla saatiin taas reilu dumppi.
"No, paljon on laskettu, ja lumitilanne on ehdottomasti paras kolmen viime talven aikana, joita olen täällä viettänyt", kertoo lumilautailija ja Pub Mont Fortin dj Jaakko Blomqvist.

Todisteeksi hyvistä lumista hän lähetti yllä olevan kuvan, jossa hissimiehet ja patrollerit kaivavat tuolihissejä esiin lumen alta Brusonin metsähiihtokeskuksessa Verbieriä vastapäätä.

"Tuo oli kieltämättä aikamoinen ökypuuteripäivä. Lunta oli reittä myöten, valehtelematta."

Uskotaan.

 

Itävallassa näyttää tilastojen mukaan olevan Alppien ja ehkäpä koko laskevan maailman paras lumitilanne. Kuten Innsbruckissa majaileva Juho Karhu kuvailee viime viikon tilannetta:

"Lunta on satanu ja uudesta vuodesta lähtien hiihdetty taas oikeastaan nonstoppina. Ensiksi laskettiin metsää dumppien lomassa ja nyt on käyty skinnailemassa. Lämpötilat ovat pysytelleet matalalla ja lumi on suojaisissa paikoissa vielä erinomaista. Vyöryvaarakin on ollut suhteellisen matala."

Tällä viikolla fiestat ovat jatkuneet.

"Paljon on hiihdelty! Lumitilanne on hyvä. Tiistaiyönä tuli viimeisin lumisade, ja nyt on pari päivää ollut aurinkoista. Nyt palautellaan jalkoja ja jos aurinko vielä näyttäytyy, niin skinit suksiin ja menoksi."

Myös Zillertalin alueella hiihdetään huippulumilla. Paikalla viihtyvien laskijoiden mukaan lumitilanne on paras moneen vuoteen.

Viikonlopun ja alkuviikon aikana lunta on satanut paikasta ja tuulen suunnasta riippuen 40-80 senttimetriä, kertoo alueella tänä talvena asuva Marko Ikävalko.

"Pohjat ovat hyvässä kunnossa ja nyt on laskettu mäkiä auringon paisteessa ja kevyessä puuterilumessa."


Katso Juho Karhun Head Posse -video viime lumisateiden ajalta:

Untitled from Juho Karhu on Vimeo.


Japani


Pow, pow, sanovat Japanissa laskevat. Suomi-invaasio on edennyt Norjan ja Chamonix´n kautta Japaniin. Viime talven heikot lumet Alpeilla ohjasivat valkoisen kullan jahtaajat itään, ja huhujen mukaan esimerkiksi Cortinan porteilla yleiskieli on vaihtunut skandinaavisista käsitteistä suomalais-ugrilaiseen.

Lunta tosin Hakuban alueella riittää kaikille siitä kiinnostuneille. Esimerkiksi viimeisen viikon aikana lunta on satanut yhteensä 220 senttiä, kertoo alueella Hiutaletta kuvaava Jan-Erik Blomberg.

"Lunta on ollut tosi jees", Blomberg sanoo ja lähtee poikain kanssa mäkeen.

Myös Nisekossa on viihdytty.

"Njoo. Aika jees. Kuulemma ennätystalvi Nisekossa, päivittäin on sadellut 10-30 senttiä lisää", raportoi alueelta telemark-taituri Jani Johansén.

Kuulostaa kieltämättä ihan jeessiltä.

 

USA ja Kanada

 

 

Jenkkeihin on vihdoin saatu lunta. Utahissa ja Coloradossa toista kuukautta jatkunut kuivuus ehti jo ahdistaa esimerkiksi alkutalven Breckenridgessä, Coloradossa viettänyttä Jussi Saarista.

Saarisen kannalta sateet kuitenkin tulivat liian myöhään: noustuaan kotimatkalla Denverin koneesta kuuli hän Denveriin saapuneesta lumimyräkästä...

Yhdysvaltain lumisin hiihtokeskus on tällä hetkellä Mount Baker. Alueen lumikerros, 460 senttiä, päihittää tilastojen mukaan monet Euroopan keskukset. Tuoretta puuteria on satanut viimeisen vuorokauden aikana parikymmentä senttiä, ja sääennuste lupaa alueelle aukkoja pilvipeitteeseen. Viime viikon kuvia Mt Bakerilta voi katsoa täältä.

 

Kanadassa La Nina -ilmiö on edelleen voimissaan. Esimerkiksi Revelstokessa uutta lunta on viimeisen viikon aikana satanut 97 senttiä. Sataneen lumen kumulatiivinen määrä on tänä talvena jo 646 senttiä, eli tahti on vakuuttava.

Uusi lumi ei kuitenkaan ole vain siunaus: viime viikon pakkaset loivat lumen pinnalle kuurakerroksen, joka nyt on hautautunut uuden lumen alle. Takamaastossa liikkuessa pitää siis olla tarkkana.

 

---
Relaan Lumi-keskusteluihin on avattu "Missä on hyvä lumitilanne juuri nyt?" -säie, johon kerätään lumitilanneinfoa paikan päältä.

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=39207.0

Arttu Muukkonen