Luonnonlumen Pallas on erilainen hiihtokohde

Teksti: Artturi Kröger

Kuvat: Patrick Forsblom/Frbc

 

UIAGM-vuoristo-opaskokelas Jussi Muittari astuu Hotelli Pallastunturin aulaan posket punaisina. Vaaleat hiukset ovat menneet sekaisin laskukypärän alla, mutta hymy ei ole pyyhkiytynyt tuuleen kuten Pallaksen pehmeät lumet.

Muittarin Pallakselle on tuonut Head Freeride Boot Camp (Frbc) -vapaalaskutapahtuma, joka järjestetään tänä vuonna Pallaksen lisäksi myös Ylläksellä. Torniolainen Muittari on yksi tapahtuman kouluttajista. Muita ovat Eeva Mäkelä, Kai Lehtonen ja Janne-Juhani Haarma, joka on hyväntuulisen Frbc:n dynamo. Neljän koplan yhdisti aikoinaan Ruka, jossa kaikki työskentelivät hiihdonopettajina.

Muittari istuutuu Haarman viereen. Touhuduo on luvannut antaa Relaan lukijoille suosituksia Pallaksen parhaista offipaikoista. Ensin heidän täytyy antaa kuitenkin intoilla.

Pallas synnyttää tunteita

“Pallas eroaa kaikesta muusta! Tänne tullaan luontoa varten. Tämä on enemmän erämaa-alue, jossa on muutama hiihtohissi, kuin laskettelukeskus”, sanoo Haarma.

Haarman mieleen Pallas hotelleineen tuo Kanadan ski lodget ja Kebnekaisen Fjällstationin.

Pallaksella hissien yläasemilta avautuu upeat maisemat. Silmä ei pökkää, kuten Pohjanmaan lakeuksilla sanotaan, sillä lähimpiin puihin on useita kilometrejä. Pallas on myös ainoa suomalainen hiihtokeskus, jossa lasketaan vain ja ainoastaan luonnonlumella.

Myös tyylikkäästi kulahtaneessa Hotelli Pallastunturissa on oma charminsa – olipa sen laajennussuunnitelmista mitä mieltä vaan. Charmia eivät oleellisesti nakerra edes pahvinohuet seinät, joiden läpi vessanveto yläkerrasta kuulostaa tsunamilta.

Kolme offisuosikkia

Hiihtomielessä Pallas on ollut etenkin leijahiihtäjien suosiossa, mutta laskettavaakin riittää rutkasti.

“Pyhäkuru on se juttu, miksi tänne tullaan. Mutta sen lisäksi täällä on paljon hienoja nimeämättömiä pikkuspotteja. Ne muodostavat suurimman kokonaisuuden”, summailee Haarma.

Jussi Muittari tuntee Pallaksen offit erinomaisesti. Hän nimeää kolme suosikkiaan vaivattomasti.

“Vatikuru on lähin ja se kerää hyvin lunta. Sillä on hyvä, tasainen profiili, ja se sopii monentasoisille laskijoille, sillä laskulinjaa voi varioida. Lisäksi Vatikurun voi laskea pienellä haikilla poikkikulkuna toppihissin laelta, Laukukeron huipulta”, Muittari opastaa.

“Jos mukana on skinit, yksi parhaista laskuista on linja Pallaskeron ja Palkaskeron välistä itään. Palkaskeron päältä korkeuseroa laskulle tulee jopa 400 metriä. Lasku on turvallinen, ei vyöryherkkä, keskijyrkkyys on 20–25 astetta, jyrkimmissä kohdissa noin 30 astetta. Se johtaa Raattamantielle, josta on matkaa kymmenisen kilometriä takaisin Pallakselle, joten autoilevasta kaverista on hyötyä”, sanoo Muittari.

Iso, maljamainen Pyhäkuru kuuluu myös Muittarin suosikkeihin, mutta ei varauksetta.

“Pyhäkurussa täytyy hallita lumiturvallisuustaidot sekä laskutaktiikka. Laskun lopussa on maastoansa, mikä tekee siitä vyöryjen kannalta vaarallisen. Laskuna Pyhäkuru on loistava, jyrkkyyttä on 30–35 astetta ja lumi usein hyvää.”

Muittari ja Haarma kehottavat yhteen ääneen Pallaksen offeista kiinnostuneita hankkimaan viimeisimmän paikallistiedon olosuhteista. Pallaksella parhaita informaationlähteitä ovat paikallinen hiihtokoulu, 1965 perustettu Pallaksen Pöllöt, sekä hotellin vieressä sijaitseva Luontokeskus.

Infopaukku Pallaksesta ja Head Freeride Boot Campista.

Geolocation
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=39997.0
Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä