Media-analyysi: Slopestyle siirtyi lajin sisältä valtamediaan rysäyksellä

Viime viikonloppuna Jyväskylän Laajavuoressa järjestettiin kautta aikojen ensimmäiset slopestylen maailmancup-kisat.  FIS:n eli Kansainvälisen hiihtoliiton tavoitteena oli testata kilpailukäytäntöjä, jotta kaikki on valmista ensi talvea varten, kun maailmancupin osakilpailut toimivat karsintakiertueena vuoden 2014 Sotshin olympialaisia varten.

Kilpailut onnistuivat näkyvyyden mittareilla hyvin. Laajavuoreen oli kerääntynyt lauantaina paikan päälle tuhansia katsojia, mikä on varsin huomattava katsojamäärä missä tahansa suomalaisessa talvilajissa.

Kilpailu keräsi myös Suomen mediassa varsin laajasti huomiota. Jyväskylässä ilmestyvä sanomalehti Keskisuomalainen hoiti viikonlopun huolellisesti. Pääkirjoituksessa analysoitiin, miksi kisat saatiin Jyväskylään, ja verkkolehden puolella julkaistiin videoita ja kuvia kisoista. Sunnuntaina lehden etusivua koristaa iso kuva Antti Ollilasta pyörimässä ilmassa. Otsikko ”Olympialaji kävi Jyväskylässä” kertoo olennaisen.

MTV3:n verkko ja Tulosruudut television puolella seurasivat kilpailua kattavasti osittain varmasti siksi, että kisa televisioitiin Maikkarin maksullisella MTV3 MAX –kanavalla ja omana pätkänään sunnuntain Hanki-ohjelmassa ilmaisella puolella.

Yleä kiinnostavat olympialajit, joten Urheiluruudussa nähtiin sunnuntaina reportaasi Jyväskylästä. Kilpailijoiden ja valmentajan lisäksi haastateltiin paikalle saapuneita katsojia. Laji on selvästi vielä hieman tuntematon: temppuja kuvailtiin häkkyröiksi ja pyörimiseksi suuntaan jos toiseenkin, mikä on toki ymmärrettävää, jos lajin nyanssit eivät ole tuttuja.

Myös freestyle-lajeista vastaavan Ski Sport Finlandin tiedotus toimi hyvin. Ennakkojutut selittivät lajia ja kisareportaasit antoivat tulosten lisäksi tietoa myös STT:lle, joka seurasi lajia kahdella omalla uutisjutullaan viikonlopun aikana.

Osakilpailulla oli myös oma Facebook-sivu, mutta sivu keräsi yllättävän vähän faneja, vain noin 450. Twitterissä #skislopestylea käytti muutaman kerran lähinnä Ski Sport Finlandin Twitter-osasto.

 


Suomalainen AJ Kemppainen (oikealla) sijoittui toiseksi Laajavuoren slopestyle-kisassa. (Kuva: Marko Kauko)

AJ Kemppainen on hyvä lähettiläs lajille

Kilpailun näkyvyydelle teki hyvää Antti-Jussi Kemppaisen menestyminen kisoissa. Myös AJ:n positiivinen olemus ja sujuva esiintyminen auttavat varmasti lajin tunnetuksi tekemisessä, varsinkin jos verrataan tilanteeseen, kun lumilautailu tuotiin valtakunnalliseen mediaan, eivätkä lautailijat osanneet oikein sanoa juuta eikä jaata. Sinänsä kiinnostavaa, että AJ:n päälaji on paippi, mutta ammattilaskija pärjää näköjään lajissa kuin lajissa.

Lajia seuraavien kannalta hauska nyanssi oli AJ:n vastaus Ylen Urheiluruudun päälähetyksessä lauantaina, kun hän kuvaili toisen kierroksen laskuaan. Kameli, sketsailu ja nelosella ulos olivat termejä, joihin toimittaja ei päässyt enää jatkokysymyksillä kiinni, mutta se ei kokonaisuutta haitannut.

Jutut paikan päältä olivat asiallisia ja laadukkaita, eikä taaplaamista ollut havaittavissa. Lumilautailu on tehnyt hyvää pioneerityötä uusien lajien eteen: toimittajat pyrkivät omaksumaan uusien lajien termistöä ja ilmapiiriä suhteellisen nopeasti. Voi toki olla, että aika moni nuoremman sukupolven toimittajista on itsekin kokeillut twintip-suksia.

Oli kiinnostavaa, että vapaahiihdon erikoismediat pysyivät viikonlopun aikana hiljaisena. Raportteja kisoista alkoi tulla vasta kuluneella viikolla. Kun kisa oli päällä, olisi Twitterissä ja verkkosivuilla voinut kertoa syvempää tietoa esimerkiksi tempuista, kilpailun organisoinnista ja yleensäkin kertoa lajista syvällisemmin kuin valtamedia pystyy ja siten ottaa niin sanotusti laji haltuun.

Voidaan ehkä todeta, että slopestyle nousi kertarysäyksellä sisäpiirin neppailusta urheilua seuraavien yleiseen tietoisuuteen.

 

Slopestyle, temppurata vai vapaaratalasku?

Näyttää siltä, että Maikkari osui kultasuoneen, kun se hankki suksilajien maailmancupit esitysoikeudet pitkälle tulevaisuuteen. Vauhdikkaat ja nykyaikaiset lajit, joissa vieläpä suomalaiset menestyvät, keräävät aina katsojia. Myös selostuksiin oli panostettu, jotta lajiin tutustuvatkin pystyvät seuraamaan kisasuorituksia.

On kiinnostava nähdä, aletaanko lajin virallista nimeä Ski slopestylea suomentaa. Rinnetyyli ei ehkä ole hyvä termi sen paremmin kuin temppuratakaan, koska ne eivät ole luontevasti vakiintuneet kenenkään kielenkäyttöön.

Lumikourukin tuntuu hieman oudolta, kun käytännössä kaikki puhuvat paipista. Yhtäältä ski slopestyle kuulostaa erikoiselta, koska sitäkään ei kukaan luontevasti käytä. Kyseessä on laji nimeltä slopestyle, ja slopestyle-radalla voi laskea suksilla tai laudalla. Toisaalta lautapuolelle slopestyle tuli ennen suksia, joten ski slopestylen vertauttaminen slopestyleen on perusteltua.

Ehkä olympiastatuksen vuoksi englanninkieliset termit vahvistuvat Suomen mediassa. Suksi-slopestyle on ehkä hieman kankea termi lajille, joka peittoaa vauhdikkuudessa ja kiinnostavuudessa monet perinteiset olympialajit.

 

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=39868.0

Arttu Muukkonen