Melo, surffaa, sukella, kiipeile ja leijalautaile Saimaalla

Taipalsaarella Saimaan rannalla asuva valokuvaaja ja ulkoilija Mikko Nikkinen antaa viisi harrastusvinkkiä Suomen suurimman järven äärelle.

1) Surffausta Taipalsaarella

Saimaalla on muutama hieno ranta, joihin tuulet puhaltavat sopivassa kelissä isoja aaltoja. Esimerkiksi Taipalsaaren Sarviniemessä viime tapaninpäivän myrskyn aikaan olisi suomisurffareilla ollut hyvät mahdollisuudet päästä aallolle. Hienoa ja ylväs paikka, joka sijaitsee parikymmenen kilometrin päässä Lappeenrannasta.

 

2) Kiipeilyä Puumalassa

Katosselältä löytyy suoraan vedestä nousevia kalliolohkareita, joista hyvät kiipeilijät voivat löytää upeita boulder-reittejä. Toki paikka on vähän hankalasti saavutettavissa, mutta kun alueelle pääsee, se tarjoaa täyden erämaakokemuksen. Aution Tatun kanssa kävimme kartoittamassa hieman tarjontaa.

 

3) Melominen koko Saimaan alueella

Melomiselle on mielettömän hienot puitteet. Saimaata voi ajatella myös makean veden merimelonta-areenana. Voisi olla aika hieno kokemus tulla meripaateilla vähän pidemmillekin retkille.

Saimaalla pääsee nauttimaan hiljaisuudesta tunnin - parin melontalenkillä, mutta muutaman päivän safarilla ehtii jo kauas ihmisistä. Sopivia saaria riittää myös yhden yön melontareissuja varten.

 

 

 

4) Leijalautailua läpi Saimaan

Kiteilijät nauttivat Saimaasta – samoin kuin purjehtijat – koska siellä on vaihtelevat sää- ja tuuliolosuhteet, mikä tuo vaihtelua ja haastetta touhuun. Kun helmi-maaliskuussa olin kuvaamassa kiteilijöitä, oli ensimmäisenä päivänä melkein totaalinen white out tuulen pyöriessä lähes myrskylukemissa. Seuraavana päivänä taivas oli koboltinsininen ja keli oli mitä kaunein.

Talvella voisi jäätä pitkin leijailla Lappeenranta-Puumala-väliä retkikuntatyyliin. Matkaa tulee noin 50 kilometriä suuntaansa. Jotkut tekevät jo sellaisia reissuja. 

 

5) Pintasukellusta koko Saimaan alueella

Saimaa tarjoaa paljon visuaalisia elämyksiä snorklaajalle ja pintasukeltajalle. Toki sieltä löytyy hylkyjä ja hienoa vedenalaisia maisemia, mutta jos rohkenee lähteä jäiden sekaan snorklailemaan silloin, kun jää sulaa ja liikkuu, tietää todella olevansa keskellä luontoa, sen sisällä. Siinä pitää olla vähän aktiivinen ja nöyrä, mennä sinne missä kukaan ei ole aiemmin ollut, mutta silloin näkee jotain erityistä.

 

Lue myös Mikko Nikkisen haastattelu ja tarina kirjanteosta:
21.6.2012: Suuri Saimaa on ulkoilijan vaativa paratiisi

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=40966.0

Arttu Muukkonen