Minä ja härmäsurffin kehityskaari

Syksy on syysmyrskyjen ja aaltojen aikaa. Suomisurffin esitaistelija ja veteraani Juha Sila muistelee härmäsurffin kehitystä. Vuosina 1997–2011 nuoressa lajissa on ehditty nähdä jo monta kehitysvaihetta.

Osa 1: Tampereen rantahipit ottavat Yyterin haltuun

"Ensimmäisen kerran surffasin Suomessa syyskuun lopulla Yyterissä vuonna 1997. Kokemusta on vaikea edes sanoin kuvailla. Ensimmäisen aallon saatuani ajattelin, ettei tämä voi olla totta. Surffasin aallolla Suomessa!

Viikkoa aikaisemmin olin surffannut ensimmäisen aaltoni Fuerteventuralla. Jo silloin tiesin elämäni muuttuvan. Lumilautareissut Alpeille vaihtuivat surffireissuiksi Kanarialle. Surffaus ei ollut tuolloin suosittua vielä Kanariallakaan, ehkä Fuerteventuran saarta lukuunottamatta. Suomessa laji oli täysin vieras.

Uimataitoni ei ollut kovinkaan hääppöinen, joten yksin surffaaminen oli välillä kuumottavaa jopa Yyterin Pumppaamon rannalla, eli Pumpparilla. Lopulta sain suostuteltua veljeni Mikan mukaan reissuihin kaveriksi ja turvaksi. Mikan mukana seuraamme liittyi vuosina -97 ja -98 usein Mikan kaveri Jarze.

Seuraavina kesinä kävin Yyterissä yhä enemmän ystävieni Illun ja Allin kanssa. Vietimme Porissa viikonloppuja ja löysimme kaikki Porin suosituimmat surffispotit.

Viikonloppuun kuului surffausta, mutta sen lisäksi tärkeää oli myös rannalla hengailu, nuotioiden ääressä istuminen, teltat, pakut. Ja tietysti Hotelli Yyterin yökerho. Surffaus oli alkuun vain osa hienon Pori-viikonlopun viettoa.

90-luvun lopulla surffireissun mahdollisuudesta kertovat sääennusteet saatiin sanomalehdistä sekä radion Merisäästä. Radion merisääennusteita tuli seurattua töissä yhtä tiiviisti kuin nyt internetin sääpalveluja.

Illun ja Allin surffaus oli lähinnä hauskanpitoa. Itse halusin kehittyä lajissa koko ajan."
 

Osa 2: Mansesurffaajat kehittyvät surffaajina

"Vuonna 2000 surffauksessani tapahtui suuri muutos. Silloin tapasin Tampereella Jusan. Jusan kanssa aloimme käydä enemmän Yyterissä. Yhä useammin menimme sinne myös arkipäivinä. Samaan aikaan Illu ja Alli kävivät enemmän baareissa, myös arkipäivinä.

Samana kesänä Jusan ja minun seuraan liittyi Masa. Tapasin Masan kävelemässä Pirkankadulla skedelonkkarin kanssa. Myös skedelonkkarit olivat tuolloin harvinaisuus, joten tutustuminen oli luonnollista.

Vuosituhat oli kuitenkin vaihtunut – ja niin oli surffiskenekin. Aalloista alettiin jo kilpailla minun, Jusan ja Masan kesken. Saatoimme kinastella vedessä vaikkapa etuajo-oikeudesta.

Vuosina 2000 ja 2001 Yyterin alueella alkoi näkyä muitakin surffaajia. Ensimmäisten uusien tuttavuuksien joukossa oli esimerkiksi Paco.

Jusan ja Masan kanssa emme enää käyneet Hotelli Yyterin yökerhossa. Pystytimme vain leirin rannan lähelle, ja surffaaminen oli selvä ykkösmissio. Leirillä ohjelmassa oli lähinnä surffijuttuja ja hyvän ruoan syömistä."
 

Osa 3: Edelläkävijät Etelä-Suomesta kohtaavat surffi-Hesessä ja netissä

"Vuonna 2002 surffiskene Yyterissä otti taas askeleen eteenpäin. Silloin rannoilla alkoi liikkua tyyppejä muistakin kaupungeista kuin Tampereelta. Eräänlaiseksi keskipisteeksi muodostui Kasitien varrella oleva Hesburger, jonka surffaajat tunsivat Surffihesenä. 

Surffihesen jonossa alkoi kuulla tutun Tampereen murteen lisäksi erityisesti Tsadin slangia, mutta myös turkkusta ja lahtiskaa. Siihen aikaan kaikki vielä istuivat samaan pöytään syömään ja tunsivat toisensa. Härmäsurffaajia oli aikaisempaa enemmän, mutta edelleen melko vähän.

Internet tarjosi yhä parempia tuuli- ja aaltoennusteita. Hukkareissujen määrä väheni radikaalisti. Internetin avulla helpottui myös härmäsurffaajien välinen yhteydenpito. Samaan aikaan märkäpuvut kehittyivät. Surffikautta pystyi jatkamaan Suomessa jo pitkälle pakkasiin. Surffaus oli innokkailla suomisurffaajilla jo mennyt siihen pisteeseen, ettei pelkkä aallolla seisoskelu enää kiinnostanut. Uusia spotteja haettiin kuumeisesti muualtakin kuin Satakunnasta."
 

Osa 4: Suomi saa omat lokaalinsa – ja muut kilpaillun surffiskenen tuntomerkit

"Syksyllä 2006 Yyterissä alkoi liikkua vihdoin myös porilaisia. Silloin tapasin Tipin ja Tuomaksen. Ehiskin alkoi sheipata surffilautoja Porin lähellä. Masa, Pete ja muutamat muut olivat Tampereella ja Helsingissä tehneet sheippauskokeiluja jo aikaisemmin. Vaihdoimme porilaisten kanssa puhelinnumeroita ja niin alkoi jälleen uusi aikakausi härmäsurffissa. Aikakausi, jolle ei näy loppua.

Tätä aikakautta kuvaa sana 'stoke'. Veteen pitää päästä aina kuin mahdollista. Kaiken pitää olla täydellistä. Hyvää, juuri tietyllä kelillä toimivaa spottia haetaan joskus useita tunteja. Omaa suoritusta aallolla arvioidaan koko ajan, ja senkin pitää olla täydellinen. Kaikkien asioiden pitää olla kohdillaan: keli, tyyli, varusteet, kunto.

Toisia kannustetaan – ja samalla toisilta salataan surffipaikkoja. Kavereille ei enää aina soiteta hyvän surffisääennusteen jälkeen, koska kelit halutaan vetää itse. Olen tullut suomisurffissa pisteeseen, jossa kaikkia asioita ei voi enää kertoa.

Samalla kilpailemisesta on tullut osa suomisurffia. Kaikessahan on nykyään kisattava. Tuomas voitti Surf SM2011 -kisat, itse olin kakkonen. Keskenäinen kilpailumme Tuomaksen ja Tipin kanssa jatkuu joka surffipäivä. Tipi ei päässyt SM-kisoihin, kun oli iltavuorossa, mutta olisi mukana ollessaan varmasti haastanut tosissaan minua ja Tuomasta.

Vedessä huomaan itsestäni uusia piirteitä, jotka hävettävät rannalla. Panostan surffaukseen täysillä Se menee tietysti joiltain muilta yli hilseen. Enää kaikki ei pyöri surffauksen ympärillä. Surffaus pyörii nyt jatkuvasti ympärilläni. Töitä jää tekemättä ja ihmisiä huomioimatta. Salilla treeni keskittyy vain surffausta auttaviin olennaisiin asioihin. Skeittaus on vaan treeniä surffaukseen. Maastopyöräilyssä sentään vielä on ajamisen meininki ilman surffijohdannaisia. 

Meneekö surffauksesta tätä menoa maku? Sitä pelkään!"

Juha Sila

Kirjoittaja on tamperelainen, 38-vuotias yrittäjä, joka pyörittää veljensä Mikan kanssa Offshore-kauppaa. Offshoren tuotevalikoimassa on esimerkiksi skeittilonkkarien lisäksi Juhan suunnittelemia surffilautamalleja.

Kiitokset Jusa, Masa, Tipi, Tuomas, Katri ja Salla

 

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=37913.0
Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä
Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Juuri tulleen tiedon mukaan tänäkin syksynä ratkotaan taas Surf SM, jossa Juhakin on säännöllisesti pärjännyt. Lisätiedot:
https://www.facebook.com/events/488578717883324/

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------