Muodokas on muodikas lumilaudoissakin

Lumilautailun nykytila on puhuttanut paljon tänä talvena. Lumilautailun kehitykseen vaikuttaa lautailukulttuurin ja trendien lisäksi myös lumilautailuvälineiden kehitys. Päätimmekin kurkistaa lumilautojen ja muiden lautailuvälineiden nykytilaan. Mihin välineet ovat kehittymässä ja mitkä saattavat olla tulevien talvien uusia mustia?
 

Rock or not

Monet tuntuvat kuuluttavan camberin paluuta lumilautoihin. Mutta voiko camber palata jos se ei koskaan lähtenytkään? Rockereiden alkuhuuma on jo selvästi ohi. Pelkkä rocker ei ole enää myyntivaltti. Camber-jalkavuus tarkoittaa että laudan keskikohta kohoaa irti lumesta. Käänteisessä rocker-jalkavuudessa taas laudan keskikohta on kiinni lumessa ja kärjet ovat pidemmältä matkalta irti lumesta.

Erityisesti aiemmin cambereilla laskeneet tuntuvat kaipaavan sitä taas alleen kokeiltuaan välillä rockeria. Rocker-laudoillakin on silti oma paikkansa ja käyttöalueensa. Osa valmistajista myös vannoo edelleen täysien rockerien nimeen. Esimerkiksi vapaalaskulaudoissa on lähes poikkeuksetta ainakin nosessa rocker. Tuukka Vauhkonen Burtonin maahantuojalta kertookin Burtonin tulevassa mallistossa V-rockerin vähentyvän ja keskittyvän aloittelijoiden lautoihin parempien lautojen painottuessa camberiin.

Aloittelijoille rocker onkin selkeästi laskua helpottava juttu ja sitä on viety vielä pidemmälle 3D pohjan muodoilla. 3D:n ideana on ettei pohja ole laudan leveyssuunnassa tasainen. Bataleon -merkin aikanaan lanseeraama ajatus on nyt yleistymässä erilaisina toteutuksina. Perusajatus on kuitenkin sama – nostetaan osassa lautaa kantit enemmän irti lumesta laskutuntuman helpottamiseksi. Aloittelijoilla tällä voidaan välttää suoraan kantin kiinnileikkaamisia ja yleisimpiä 3D muodot ovatkin aloittelijalaudoissa.

Kokeneemmille lautailijoille suunnatusta 3D muotojen käytöstä on esimerkkinä Jones Aviator. Siinä on camber profiili, mutta kantit on nostettu irti lumesta laudan kärjistä leveimmästä kohtaa. Tavoitteena on saada rockermaista tuntumaa camber lautaan.
 

Muodokkaammat muodot yleistyvät

Muutama vuosi takaperin alkaneet kokeilut muotojen suhteen jatkuvat entistä voimakkaammin. Erityisesti puuterilaudoissa mennään jopa äärimmäisyyksiin - on lyhyttä ja leveää, on kulmia nosessa ja kulmia tailissa.

Perinteisestä laudan mallista poikkeavaa sheippiä eli muotoilua ei välttämättä kannata säikähtää. Ainakin pehmeässä lumessa kantopinta-alaa ja ominaisuuksia voi tehdä muutenkin kuin pituutta lisäämällä. Monet erikoisen malliset puuterilaudat toimivat silti kelvollisesti kovallakin rinteellä. Poikkeuksena toki laudat joissa levein kohta on laudan keskellä. Näitäkin erikoispuuterimalleja on useammalta valmistajalta.

Nyt muodot tulevat selvästi laajemmin myös parkki- ja rinnelaskulautoihin. Lähes jokaiselta merkiltä alkaa löytyä malli ainakin terävällä nosella ja taililla. Myös kaikenlaiset tylpemmät ja lovetut swallow–henkiset muodot ja toispuoleiset muodot ovat yleisiä.

Tampatuilla rinteillä nosen ja tailin muoto on enemmän tyyliseikka, joten yllättävän konservatiivisesti valmistajat ovatkin niihin tähän asti puuttuneet. Tosin voi olla edelleen, etteivät äärimmilleen viedyt muodot viehätä kaikkia. Kärkien muodoista voikin tulla lautagrafiikoiden kaltainen ostopäätöstä ohjaava makuasia. Lobster –merkki tekee asian helpommaksi (tai vaikeammaksi) esitellessään mallin, mistä voi sahata itse nosen ja tailin haluamaansa muotoon.

Muotojen tavoin yleistymässä ovat taas myös asymmetriset leikkaukset. Tulevalle talvelle on tarjolla tiukempaa kantapään kantin leikkausta usealta valmistajalta. Lähivuosina sellaisia löytyi vain harvoilta merkeiltä. Asymmetrisyys on ominaisuus, jota osaa kaivata vasta pääsee kokeilemaan kuinka sähäkästi kantapuolen käännökset voivatkaan mennä. Käytännön syistä asymmetrisia leikkauksia näkee vain twin–laudoissa. Silloin ei tarvitse valmistaa eri malleja regular- ja goofy-laskijoille.


Riden valikoimissa sekä lukittavaa swallowtailia että asymmetrisyyttä. Kuvat: Esa Korpela Oy
 

Sisuskalut kehittyvät hitaasti

Lautojen rakenne on melko muuttumaton asia. Puuydin on löytynyt suurimmasta osasta lautoja jo parikymmentä vuotta. Vahvikkeeksi ja potkua tuomaan käytetään soveltuvissa paikoissa hiilikuitua tai muita hi-tec -materiaaleja. Pohjamateriaalitkin ovat ennallaan.

Kantteihin on lisännyt mutkia pikkuhiljaa useampikin valmistaja. Siitä ei kuitenkaan pidetä kauheasti melua.

Erilaisia vaimennuksia sidewalleissa ja siteiden alla näkee myös. Mikään ratkaisu laudan materiaaliessa tai rakenteessa ei ole noussut isosti haastamaan vallitsevaa rakennetta. Erilaiset hienommat yksityiskohdat painottuvat mallistojen kalliimpaan päähän. Mitään oikeasti erikoista ja totaalisen uutta ei kenelläkään tunnu olevan ja vanha perusrakenne jatkaa edelleen tuttua linjaa.
 

Takamaastoihin suunnataan jatkossakin

Puuteri- ja takamaastomalleja on tarjolla entistä enemmän kaikilta valmistajilta. Teemu Takamäki Riden ja K2:n maahantuojalta esittääkin mielenkiintoisen ajatuksen siitä, että kysyntä takamaastolaudoille kasvaa yleisen trendin lisäksi laskijoiden keski-iän vanhetessa. Kaikkia 30+ laskijoita ei välttämättä reilien kolistelu parkeissa kiinnosta, vaan mieli tekee enemmänkin puuterikentille.

Yhtenä erikoisuutena puuterilaudoissa on no-boardien, powder surfereiden tai snowsurfereiden yleistyminen. Eli laudassa ei ole siteitä ollenkaan. Nämä laudat toimivat vain kun pehmeää lunta on riittävästi.

Ihan uusi juttu tämäkään ei ole vaan näistähän lumilautailu aikanaan alkoi. Kaupallisia pienemmän mittakaavan toimijoita, kuten Itävaltalainen Äsmo, on ollut jo vuosia.

Vapaalaskulaudoissa isosti vaikuttava Jones tuo oman versionsa snowsurferista ensi kaudelle ja Suomessakin on oma snowsurfer valmistaja, Nadasurf powderboards. Onhan siteettömillä no-boardeilla laskemisessa kisailtu Tamokissa leikkimielisesti jopa ensimmäisistä Suomen mestaruuksistakin.


Vapaalaskulaudoista tunnetun Jonesin versio powder surferista. Kuva: Jones Snowboards
 

Splitit lisääntyvät

Osana vapaalaskuvälineiden suosiota ovat ehdottomasti splittilaudat. Takamaastoja sekaporukoissa suksijoiden kanssa laskeville ja pidempiä siirtymiä tekeville splitin edut ovat ilmeiset – hiihtämällä eteneminen on huomattavasti tehokkaampaa kuin lumikengillä. Jyrkemmissä paikoissa etua taas ei enää välttämättä olekaan.

Jos jo kuluvalle kaudelle tuntui splittejä löytyvän joka valmistajalta, niin valikoima ei ainakaan ole vähentymään päin. Tyypillisimmin merkkien valikoimasta löytyy samoista vapaalaskulaudoista sekä kiinteät että split versiot. Valikoiman kasvaessa laajenee valinnanmahdollisuus myös laudan mallin suhteen, kun splittejä löytyy perinteisimmistä vapaalaskumalleista puuteritykkeihin.

Splittien kohdalla näkyy myös uusia kokeiluja. Salomon tuo esimerkiksi neljään osaan menevän laudan. Suksiksi jää kapeammat suikaleet ja hiihto-ominaisuudet ainakin kapeammilla, suksijoiden tekemillä laduilla, paranevat.


Burtonin ja Sparkin yhteistyössä kehittämät splittisiteet. Kuva: Burton Snowboards
 

Isointa kehitystä splittivälineissä tapahtuu kuitenkin sidepuolella. Muutaman jo vakiintuneemman merkin lisäksi kokonaan uusia systeemejä tulee markkinoille useampia. Myös split–siteiden uranuurtajana tunnettu Spark on esitellyt uuden kiinnitysmekanismin. Burton on esitellyt yhteistyössä Sparkin kanssa kehitetyn sidemallin.

Karakoram tuo markkinoille myös adapterin millä Karakoramin käyttämällä erilaisella inserttistandardilla toimivat splittisiteet saa kiinni myös tavallisiin lumilautoihin.

K2 puolestaan on tuonut splittikäyttöön uuden version ikivanhasta step-in konseptista.


K2:n Kwicker step-in-splittiside vaatii oman Kwicker kenkänsä. Kuva: Esa Korpela Oy 

Splittipuolella kehitys on nopeaa, mutta valitettavasti splittivälineiden saatavuus Suomesta on rajoittunutta. Sopivimman systeemin hankkiminen on ulkomaisten nettikauppojen varassa olevaa arpapeliä. Tai vaihtoehtoisesti pitää tyytyä paljon rajatumpaan Suomesta saatavaan valikoimaan.
 

Siteissä joustavuutta ja helppoutta

Splittisiteitä lukuun ottamatta siteissä ei ole tapahtunut isoja muutoksia vuosikausiin. Eikä muutosta näytä tapahtuvan edelleenkään. Pientä säätöä sentään on.

Liikkuvat osat siteissä vähenevät. Laudan taipumiseen siteen alla on kiinnitetty huomiota useammankin merkin toimesta. On saranaa siteen pohjassa ja siteitä joissa kosketuspinta lautaan on pienennetty minimaaliseksi. Jopa alumiinisia pohjia vuosikaudet käyttänyt Ride tuo joustavampia muovimalleja valikoimiinsa. Markkinoilla on nyt myös eri merkeiltä malleja, joissa on kiinnitetty huomiota siteen joustavuuteen sivusuunnassa. Sivuttainen joustavuus mahdollistaa temppujen bounaamisen ja vapaamman tuntuman jibbaillessa.

Muistaako joku vielä step-in –sidekonseptit? Joistain puheista huolimatta step-in ei näytä olevan tekemässä paluuta, ainakaan isosti.Taakse taittuvalla highbackillä varustetut helpommin kiinnitettävät siteet ovat tosin vakiinnuttaneet paikkansa. Tämä Flow –merkin aikanaan lanseeraama step-in-variaatio on nyt mukana useammankin merkin mallistoissa.

Taakse taittuva highback on ilmeisen toimiva vaihtoehto helpotettuun siteiden käyttöön. Teemu Takamäki kertoo sen olevan suosittu erityisesti varttuneempien lumilautailijoiden keskuudessa.


K2 Cinch on esimerkki taittuvalla highbackillä varustetusta step-in siteestä. Kuva: Esa Korpela Oy
 

Yksi varovasti uutta tulemista varovasti kurkkiva vanha konsepti on low-back –siteet tai näistä uudempana versiona kokonaan highbackittomat siteet. Mitään isoa tulemista ei kuitenkaan ole odotettavissa konseptin sopiessa lähinnä marginaalikäyttöön jibbailussa ja puuterilaskussa.
 

Boa luikertelee useampiin kenkiin

Kengät ovat ehkä tärkein osa lumilautailuun tarvittavaa välineistöä. Mikään ei pilaa hyvää laskupäivää tai latista aloittelevaa laskijaa niin kuin epäsopivat kengät. Myöskään kenkäpuolella ei ole tapahtumassa mitään täysin mullistavaa.

Parhaaseen mahdolliseen istuvuuteen on jo pitkään käytetty lämpömuokkautuvia sisäkenkiä, joskin nämä ovat edelleen yleisempiä hieman hintavammissa malleissa. Useammalla valmistajalla on myös erilaisia keinoja säätää kengän jäykkyyttä.

Ulkokenkien koko on myös edelleen pienenemään päin niiltä osin, kun se vielä on mahdollista. Takamaastoihin ja splittikäyttöön suunnattuja malleja on entistä enemmän, mutta nämä ovat silti erittäin marginaalimalleja.

Isoin huomio tulevista mallistoista on Boa–kiristyksen  yleisyys. Boa-kiristys perustuu kengässä nauhojen tilalla kulkevaan metallivaijeriin, joka kiristetään kengän varressa olevalla rullalla. Lähes kaikilla valmistajilla on nyt Boa–malleja. Erityisen yleiseltä näyttää nyt hybridimalli, jossa Boalla kiristetään nilkka sisäkengästä ja ulkokengän kiristys on joko perinteisillä nauhoilla tai toisella Boalla.

Myös erilaisia pikanauhoitusratkaisuja on lähes jokaisella valmistajalla. Näistä kuulee sekä positiivisia että negatiivisia käyttökokemuksia. Monilla valmistajilla on ollut omat mallinsa jo sen verran pitkään, että lastentaudit ovat onneksi historiaa. Haluttu kengän kiristystapa onkin varmasti yksi eniten kenkävalintaan vaikuttava tekijä  - heti sen hyvän istuvuuden jälkeen.
 

Edessä valinnan vaikeus tai isompi lautavarasto

Välineistön viidakossa ei uuden laudan tai muiden laskukamppeiden valitseminen ole ainakaan helpottunut viime vuosina. Toisaalta Intersport Forumin (myboard.fi) lumilautavastaava Jussi Haahla kertokin, että tällä hetkellä on suosittua hankkia yhden yleislaudan sijaan eri tarkoituksiin oma lauta. Ehkä uusi musta onkin monta eri sävyä.
 

Teksti: Lauri Virkki
Kuvat: Jani Kärppä (Nadasurf), Esa Korpela Oy, Jones Snowboards, Burton Snowboards

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä
Markku Jussila

Splittisidepuolelta olisi samalla hyvä kuulla jotain tilannekatsausta kovien monojen ja kovien siteiden kohdalta. Kuitenkin moni splittirandooja siirtynyt koviin monoihin. Olisko jotain uusia kiinnostavia monoja ja siteitä heille?

kilpuri

[quote=Markku Jussila]

Splittisidepuolelta olisi samalla hyvä kuulla jotain tilannekatsausta kovien monojen ja kovien siteiden kohdalta. Kuitenkin moni splittirandooja siirtynyt koviin monoihin. Olisko jotain uusia kiinnostavia monoja ja siteitä heille?

[/quote]

Lumilautapuolen tai splittien kovissa ei ole mitään merkittäviä uutuuksia vähään aikaan.