Näin kierrätät retkikeittimen kaasupullot

Löysin kellarista kasan tyhjiä ja lähes tyhjiä retkikeittimen kaasupulloja. Niitä oli kertynyt laatikkoon, kun en ollut oikein tiennyt, miten pullot kuuluisi oikeaoppisesti kierrättää. 

Kaasupulloa ei tule käytettynäkään heittää kaatopaikalle menevän sekajätteen mukaan, sillä se luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi. Ja onhan metallin raijaaminen kaatopaikalle muutenkin turhaa. Pullon materiaalihan pitäisi käyttää uudelleen. 

Niinpä kysyin Timo Muttoselta Trekistä, mitä käytetylle kaasupullolle tulee tehdä.

"Siihen pitää tehdä varovaisesti kunnon reikä ja mielellään sitten litistää. Sitten se on metallijätettä", Muttonen neuvoo.

Toki reiän saa aikaiseksi vaikka vasaralla ja isolla naulalla, mutta päädyin kuitenkin kokeilemaan Jetboilin CrunchIt-työkalua. CruchIt on pieni, pullonavaajaa muistuttava värkki, jolla kaasupullo tyhjennetään ja rei'itetään. 

 

CrunchIt kierretään kaasupatruunan kierteille, jolloin jäljelle jäänyt kaasu pääsee ulos pullosta. Tämä kannattaa luonnollisesti tehdä ulkona ja etäällä avotulesta.

 

Kun pihinä loppuu, puhkaistaan CrunchItillä reikiä pullon yläosaa. Näin kaasupullo tuulettuu ja saadaan varmasti tyhjäksi.

Nyt pullo kelpaa kierrätettäväksi muun pienmetallin mukana. Kätevää.

 

 

Trekki on Relaa.comin kumppani.


Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=44950.0

Antti Laiho