New Yorkissa pyöräily on myös taidetta

Bicycle Film Festival Helsinki järjestetään jälleen elokuun lopussa. Bicycle Film Festival eli BFF on New Yorkista maailmalle levinnyt pyöräilykulttuurin suurtapahtuma.

Kansainvälinen festarikiertue starttaa aina kesäkuussa New Yorkista. Bicycle Film Festival New York onkin Bicycle Film Festival –kiertueen alkuperäinen johtotähti ja samalla kulttitapahtuma urbaanin fillarikulttuurin ja kaupunkikulttuurin saralla.

Pelagon Timo Hyppönen matkusti New Yorkiin katsastamaan tapahtuman meiningin. Pelago ja kumppanit ovat mukana ensi-iltansa New Yorkissa saaneessa Push to Pedal elokuvassa, joka näytetään myös Helsingin ohjelmistossa. Vaihdoimme kuulumiset Timon sekä BFF:n johtajan Brendt Barburin kanssa New Yorkin tapahtumatunnelmista.


Joyride-taidenäyttely on tärkeä osa Bicycle Film Festival New Yorkia.
 

Taidenäyttely iso osa fillarifilmifestaria

Bicycle Film Festival New Yorkiin kuuluu olennaisena osana fillariteemaista taidetta esittelevä Joyride-taidenäyttely. Tämän vuoden taidenäyttelyn olivat koonneet ja kuratoineet Metthew Marks taidegallerian Ed Spurr sekä Barbur.

BFF:n kesän 2014 taidenäyttelyssä on töitä yli kymmeneltä taitelijalta. Mukana on kansainvälisesti tunnettuja ja arvostettuja taiteilijoita kuten Ai Wei Wei, KAWS ja Tim Barber.


Joyride kokoaa yhteen erilaista fillarivaikutteista taidetta.
 

Kävin viimeksi BFF Helsingin yhteydessä Kiasman nykytaidemuseossa. Se oli upea. Silti uskallan veikata että Joyridessä oli tällä kertaa useampia MoMAn näyttelyissä olleita taiteilijoita kuin koskaan Kiasman yksittäisessä näyttelyssä”, arvioi BFF:n Brendt Barbur näyttelyyn mukaan saatuja taiteilijoita.

Joyride-taidennäyttely on avoinna New Yorkissa koko heinäkuun.


Joyride-taidenäyttelyn avajaiset täyttivät New Yorkissa kadunkin.
 

Laatua valkokankaallakin

BFF:ssä leffanäytökset ovat vain osa kokonaisuutta. Tapahtumassa olivat taidenäyttelyn ja leffanäytösten lisäksi myös  Goldsprintit, bmx-kisat, minivelodromikisa ja alleycatit ja jatkot joka illalle.

Iltabileitä BFF New Yorkissa järjestetään joka ilta elokuvanäytösten jälkeen. Baarit vaihtelevat ja joskus sijainti ilmoitetaan vasta saman päivän leffanäytöksissä isoimpien ruuhkien välttämiseksi. “Osa jengistä tuntui kyllä bilettävän ja valvovan aamutunneille ilta toisen perään”, Hyppönen muistelee.


Bicycle Film Festival huipentuu leffanäytöksissä.
 

Taidenäyttely, pyöräilyohjelma ja bileet keräävät paljon kävijöitä. Niitäkään ei kuitenkaan olisi ilman fillarifilmifestariin kuuluvia elokuvanäytöksiä.

Kaikki katsomani leffat olivat hyviä. Näytösten lopussa taputettiin ja salissa oli muutenkin hyvä meininki."

BFF New Yorkin ohjelmistossa suosituimmat näytökset saatetaan näyttää kahdesti, koska leffateatteriin, jossa tapahtuma on järjestetty alusta lähtien, mahtuu vain pari sataa katsojaa.

Brendt Barbur odottaa jälleen innolla Helsingin tapahtumaa ja matkustaa itsekin Helsinkiin. “Bio Rex on upea paikka elokuville ja pyöräilijöille”, hän toteaa.

Bicycle Film Festival Helsinki koostuu tänäkin vuonna leffanäytösten lisäksi iltabileistä ja tapahtumaa varten Bio Rexiin rakennettavasta erityisestä tapahtumabaarista.
 

Kuvat: Timo Hyppönen
Teksti: Markku Jussila

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä