Oikeaa osaamista tuetaan tuelta – setämiesten hiihtotiimi avautuu

Toimitukselta: Tällainen tarina saapui sähköpostiimme pyytämättä ja yllättäen. ”Haastattelu” on tehty Skiexpojen aikaan, mutta vaikka haastattelijana esiintyy AM eli ilmeisesti Arttu Muukkonen, en ole haastattelua tehnyt. Kerrottakoon taustaksi, että epäilemme tarinan rakentuneen Verbierin kovimman baarilaskijan aka Reunan ajatuksissa expo-sunnuntaina.

Sinänsä aihe on tärkeä. Setämiehiä tuetaan aivan liian vähän. Ilmeisesti Savon Suksistudio on perustanut oman laskutiimin aikaisemmin syntyneille, joten annetaan puheenvuoro takaisin Reunalle.

 

"Savon Suksistudio on solminut yhteistoimintasopimuksen ja saanut vihdoin tiimiinsä vapaahiihtohuippuosaajat "Reunan" a.k.a IsoM:n ja Temppu Ripatin.  Tapasin kaverit expoilla ja luonnollisesti haastattelu tehtiin helikopteribaarin kopterissa, eli heille luontaisessa ympäristössä.

Vapaalaskijoiden varttuneempaa siipeä edustavat herrasmiehet olivat aamusta kovin vaitonaisia itse sopimuksen yksityiskohdista, mutta jaksoivat kuitenkin jotain vastailla. Mukaan saatiin myös sponssin kiireiset edustajat Aki Himanen ja Tuomas Jähi. Pienen riitelyn jälkeen mallipojat olivat asettuneet pilottien istuimiin, tunkeneet headsetit päähänsä ja näin pääsimme alkuun.


AM: Reuna, sinähän asut Oulussa, sieltä on tullut muitakin laskumiehiä
IM: No ei mun jälkeen. Oivohan on kova, mutta me ollaan vähän eri ikäsiä vielä. Peurakosken Jupe teki tossa MissingLinkillekin mallinhommia. Räsäsen Jukan kanssa ollaan vedetty. Onhan näitä.


AM: Miten sponsorisopimus Savon Suksistudion kanssa muuttaa kauden kulkua?
IM : Totta kai tulee poseerattua enemmän ja jotain feikkikuvia varmaan työstetään. Käännöksiä asetellaan siihen ruudun alakolmannekseen, tämmöstä perus.  Haetaan lyhyttä jyrkkää hyvällä taustalla. 

Itse asiassa Kuiviksen (Teemu) kanssa jo alkusyksystä kateltiin Pohjois-Ruotsissa turvallisia kuvauspaikkoja, joissa voisi pitää vaikka valjaita. Tää hiihtomallin homma on kato paljon muutakin kun pelkkää pyyderin laskemista ja paljussa likoamista. Valmistelevia hommia on aika paljon. ”Bisnis is bisnis” niiko Nalle W sanoo.

AM: Mites Teemulla?
T: Mä varmaan laihdutan vielä lisää.

 


Setämiehet odottelevat topissa nuorempiaan, jotka jäivät vauhdista jo alussa. Kuva: Itselaukaisin, muut eivät olleet vielä näin ylhäällä


AM: Onko reissusuunnitelmia?
T: Normaalia suorittamista Verbierin maastoissa helmikuussa ja nykymuodin mukaan pitää käydä keväällä Lyngenissä läpsyttelemässä. Siellä jos et käy, ni et oo mitään. Täällä messuillakin kaikki on randohärkiä ja -nautoja. Tarkoitus on laskea kaikkea mikä liikkuu.

IM: Noiden lisäksi mä dominoin Ylläksen maisemissa ja ehkä voitan Syöte Extreme -kilpailun. Eilen tuli telkusta eka episodi siitä Lavia & ym. porukan Huippuvuorten reissusta. Sen perusteella homma vaikutti asehullujen kelkkareissulta. Toisaalta loppuun bodatun Lampisen afgaanihuivi ja kivääri toi enemmän mieleen arabikevään kuin minkään laskureissun. Ihan näin pitkälle ei olla valmiita menemään. Eläimet jätetään muutenkin rauhaan.


AM: Otetaan Himanen ja Jähi mukaan juttuun. Miten sponssorin näkökulmasta  suorituskeskeinen setämies eroaa nuoremmasta lifestylepainotteisesta myynninedistämishenkilöstä?
AH: Kun mä näin nää jätkät ekan kerran, tuli tietenkin sellainen fiilis kuin sillä pikkupojalla siinä yhessä Bruce Willis –leffassa, että ”I see dead people”. Mutta kun sitten viime yö neuvoteltiin ja kun kuulin, että Reunakin on melkeen päässyt HeadPosseen, ni eihän siinä sitten enää ollut muuta kun nimet paperiin ja kädet ristiin. 

TJ: Hahmojen reippaus ja raikkaus ratkaisi ihan loppumetreillä, ja sit kun se ei maksa ylimääräistä. Kovin vääntö käytiin autoista, päädyttiin lopulta siihen, että Honda CRV sen olla pitää.

T: Nimenomaan. Mä luulen että esimerkiksi Antti Leukun tallipaikka kaatui tohon Skiexpo-julisteeseen. Homma assosioi pahasti vuoteen 2001 ja Tikkurilan Shelliin. Tietenkin toi on monikäyttöinen, ja voidaan  pihatonttuna käyttää puutarhamessujen mainonnassa. Tämmöset töpit avaa kuitenkin mahdollisuuksia meille normaaleille. 


AM: Keitä vapaahiihtäjiä itse pidätte arvossa ja miksi?
IM: Itseäni ja Halmeen Pertsaa ehottomasti. Hän on oikea arjen sankari.

T:  Itseäni.


AM: Teemu laskee telluilla ja IsoM alppikamoilla. Kuulostaa jotenkin jo nähdyltä yhdistelmältä?
T: No joo.. Onhan se selvä, että me ollaan näin alkuun vähän köyhän miehen Oivo Ja Johansén, eikä me tietenkään pystytä samoihin suorituksiin kun he, mutta haluttais pystyä. Isot propsit pojille, että jaksavat painaa vuodesta toiseen samalla konseptilla.

Nykyisin keskitytään liikaa tuohon tulos tai ulos -meininkiin, se lisää tietty paineita. Meillähän tavoitteena on pelkkä tulos, ulkona kun ollaan jo muutenkin.

IM: Niin haluttais, mutta me ollaan karvalakkihiihtomalleja. Mä en muuten tajua niiden sitä ”Bravda” meininkiä.

 

AM: Se on Bradas!?
IM: Ai ne ne kengät?Setämies laskee. Kuva: "Laita siihen Muukkonen että näyttää prolta, oikeestihan tuo on Hinkkasen kuva"


AM: Mennäänpä eteenpäin… Mainitsitte ihan muutaman kerran hiihtomalliuden, mutta ei kai homma ole varsinaisesti mallin työtä?
IM: Luuletko sä olevas oikea toimittaja?


AM: Hmm. Noh, mitäs vielä?
IM: Ei siinä mitään, että mulla on Dean Cummingsin sauvat. Sillä on katoppa mun sauvat.

T: Paras taukotakki on saunatakki.


AM: Onko tuossa iässä enää mitään haaveita? Elämä taitaa teillä olla jo ihmiskohtalo?
IM: Tottakai haluttais joskus perustaa ihan oma hiihtomallitoimisto. Katotaan nyt.

T: Ei ole. Tää SuksiStudion sopimus oli täyttymys.

Jätin kaverit miekkailemaan kopteriin ja lähdin etsimään itseäni. ”

 

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=42518.0

Arttu Muukkonen