Onko tyttöporukalla harrastaminen hauskempaa?

Naisten määrä – ja aktiivisuus – outdoor-lajeissa lisääntyy. Relaassa sen on huomannut esimerkiksi Siskot-blogista. Siskot on aktiivisesti yhdessä ulkoilevien Relaan naiskäyttäjien porukka ja blogi kertoo heidän seikkailuistaan.

Toinen positiivinen naisesimerkki löytyy tänä viikonloppuna Pyhällä järjestettävän Free’kend-vapaalaskutapahtuman ohjelmistosta: siellä vapaalaskija Kaisa Härkönen vetää erityisesti naislautailijoille suunnatun vapaalaskuklinikan.

Kaisa Härkönen on kokenut vapaalaskija ja maastopyöräilijä, joka työskentelee päätyökseen opettajana Kruunupyyn kansanopiston Outdoor Academyssä. Käännyimme Kaisan puoleen selvittääksemme, mitä naisille suunnatuilla kursseilla oikein tapahtuu.

Kaisa, miksi naisille järjestetään omia kursseja?

”Kaikki naiset eivät jostain syystä halua tai uskalla osallistua kursseille, joissa usein suurin osa osallistujista on miehiä. Näin siis madalletaan osallistumiskynnystä ja lajin pariin pääsyä niiden osalta, jotka muuten jäisivät "kotiin". Naisille tarkoitetuilta kursseilta voi myös olla helpompi löytää uusia harrastuskavereita.”

Miten naisille suunnatut kurssit eroavat kaikille avoimista, vastaavista koulutuksista?

”Eivät välttämättä mitenkään. Yleensä sisältö muokkautuu osallistujien tarpeiden mukaan sukupuolesta riippumatta. Toisaalta vaikkapa maastopyöräilyssä on usein tarpeen edetä hieman hitaammin esimerkiksi tekniikoiden opettelussa. Kokemukseni mukaan naiset haluavat usein perinpohjaisemman teorian asioille opetteluvaiheessa.”

Mikä naisten kursseissa on hyvää, mikä huonoa ja mikä vain erilaista?

”Hyvää on se, että erityisesti naisohjaajan vetämänä tunnelma on helposti lähestyttävä, uskalletaan kysyä tyhmiä kysymyksiä ja ollaan tavallaan samalla viivalla. Tavoitteenahan on saada itseluottamus nousemaan, jolloin lajin alkuun pääsemisen jälkeen aremmatkin naiset uskaltautuvat sekaporukoihin tai toisaalta huomaavat pärjäävänsä keskenään ilman miesten jatkuvaa läsnäoloa esimerkiksi maastopyöräillessä ja offareilla liikuttaessa.

Jotkut myös kehittyvät paremmin naisporukassa puskemalla toinen toisiaan parempiin suorituksiin. Näin on käynyt esimerkiksi lumilautailussa freestyle-puolella ja saman tyyppistä kehitystä kaipaan myös vapaalaskuun. Sekä saunaseuraa tietenkin!

Kannustan kuitenkin naisia myös sekaporukoihin, sillä miesten seurassa tekemisestä löytyy usein parempaa lajiteknistä esimerkkiä.

Huonoja puolia en oikeastaan osaa sanoa, sillä olen itse harrastanut niin paljon sekaporukoissa ja ollut usein se ainoa nainen.”

Kenelle naisille suunnatut kurssit sopivat?

”Riippuu täysin persoonasta – se selviää vain kokeilemalla!”

 

Kaisa Härkönen endurokisan tuoksinassa. (Kuva: Antti Laiho/Relaa.com)


Minkä lajien naiskursseista sinulla on kokemusta?

”Vetämispuolelta virallisesti vain maastopyöräilystä. Tietenkin leipätyössäni olen huomannut myös sen, että naisryhmien tekeminen saattaa olla todella kehittävää, koska naiset joutuvat jakamaan vastuun keskenään, eivätkä voikaan seurata usein kokeneemman miehen esimerkkiä.”

Miksi naiset viihtyvät naisten seurassa?

”Parhaimmillaan päästään jakamaan paitsi yhteinen intohimo harrastuksen merkeissä, niin myös muita elämänkokemuksia, joita ei miesten kanssa pysty samalla tavalla ymmärtämään. Tämä lienee tuttua myös miesten porukoissa. Loppujen lopuksi kyse lienee kuitenkin henkilökemioista.”

Minkälainen ero harrastamisessa sekaporukan ja naisporukan välillä?

”Oman kokemukseni mukaan suurin ero on siinä, että vertailukohteena tekemisessä on samaa sukupuolta oleva henkilö. Sen seikan taas jokainen kokee omalla tavallaan. Toinen suuri ero on tietenkin keskustelujen sisältö!

Vauhti, maasto ynnä muut asiat puolestaan riippuvat täysin osallistujista, ei niinkään sukupuolesta. Naisilla on usein heikompi itseluottamus, mutta toisaalta hyvä kunto ja nöyrä asenne tekemiseen. Kun kokemusta kertyy riittävästi, pystyy naiset mihin vaan”.

Mitä miehet voivat tehdä....?

”Tuskin mitään, täytyy vain olla oma itsensä. Uskon, että on hyvä asia, jos on tarjolla on molempia ryhmiä ja jokainen lajista kiinnostunut voi löytää itselleen sopivimman harrastusporukan. Itse ainakin toivon löytäväni lisää innokkaita ja samanhenkisiä naisia vapaalasku- ja mtb harrastamiseen.”

Onko naisten kursseilla hauskempaa?

”Saattaa ollakin! Järjestin syksyllä mtb-tekniikkakurssin naisille ja sain siitä paljon positiivista palautetta sekä ahaa-elämyksiä omaan ohjaamiseeni. Tunnelma oli tosi vapautunut – ja sehän edistää oppimista, kun turha jännittäminen jää pois.”

 

 

Antti Laiho

PeeTee

[quote=Antti Laiho]Kokemukseni mukaan naiset haluavat usein perinpohjaisemman teorian asioille opetteluvaiheessa.[/quote]

Kokemukseni mukaan naiset eivät taas halua kovinkaan perinpohjaista teoriaa harrastusvälineistä. Toisin kuin miehet.

Että eri kurssit käy. Naisille alkuun yksityiskohtaista teoriaa lajista ja taidoista. Miehille samaan aikaan yksityiskohtaista teoriaa välineiden teknisistä hienouksista.

PeppiP

Samoin olen ajatellut. Naiset haluavat tehdä ja harrastaa mutta eivät jaksa/halua keskittyä varusteisiin, näiden teknisiin ominaisuuksiin ja vielä laittaaa omaisuuksia kiinni kamoihin. Luulisin että se selittää osin lajien naisvähemmistöt. Vrt. maastopyöräily ja kiipeily, kiipeileviä naisia löytyy kai aika paljon enemmän kuin mtbn parista.