Pallas kiteweek 2017

Kuvat ja teksti: Tomi Tähti
Video: Ville Pääkkönen

Kiteweek on vuosien varrella saavuttanut suuren suosion talven leijasurffaustapahtumana, joka kokoaa harrastajat yhteen ympäri Suomen maata. Tämän vuoden reilun 70 osallistujan joukossa oli myös vieraita Amerikan maalta, Tanskasta ja Virosta. Selkeästi tapahtuman maine on kiirinyt rajojemme ulkopuolelle hyvässä mielessä ja mikäpäs siinä, onhan Pallas aivan ainutlaatuinen ulkoilualue, sanoinkuvaamattomat kauniin luonnon keskellä.

Tuulten jumala oli erittäin suopea kiteweekin aikana, eikä pilvistäkään ollut suurta riesaa tällä kertaa. Alkuviikon napakka myrskytuuli tyyntyi mukavaksi ajokeliksi ollen 3-10m/s luokkaa, lämpöjen ollessa -5°C korvilla. Aurinkoakin saatiin ihastella riittävän monena päivänä.

Lumitilanne on Lapissa hiukan heikompi kuin edellisinä vuosina, mutta noin 60cm riittää silti muodostamaan loistavat olosuhteet talvisiin harrastuksiin, niin rinteissä kuin tasamaallakin. Itse asiassa pinta oli monin paikan huomattavasti mukavampi, kun edellisinä vuosina kiusannut aaltopelti loisti poissaolollaan. Puuteria ei ollut, mutta ainakaan etelänmies ei tuntenut itseään huijatuksi olosuhteiden puolesta.

Tämä vuosi oli siinä mielessäkin hieno että itsekin ensimmäistä kertaa pääsin Pallaksella leijalla ajamaan. Useampana vuonna on tullut mukana pyörittyä kameran kanssa niin kitecampeillä kuin muutoinkin, mutta koskaan ennen en Pallaksella ole leijaa taivaalle nostanut. Erilaiset ongelmat kymmenen vuoden aikana ovat sanelleet tahdin aiemmin. Hienoahan se oli päästä vihdoin maistelemaan Pallaksen antimia. Kyllähän sitä huomasi aika paljon unohtaneen tunturiolosuhteiden niksejä, toisaalta edellisestä kerrasta tunturissa oli kulunutkin reilut kahdeksan vuotta.

Pallaksella oli kymmenkunta täysin ensikertalaista kurssilaista mukana ja homma lähti hyvällä mallilla rullaamaan. Puheista päätellen ei tainnut olla viimeinen kerta tuulen viemänä, sen verta innoissaan kaverukset olivat. Mikäs sen hienompaa kuin keskellä kauneinta tunturimaisemaa ottaa uusi laji haltuun.

Lauantaina Pallaksen viralliset pellepelottomat Kepu Alila, Petri Sandström, Peter Törnroos ja TJ Savolainen virittivät neljän leijan stackin. Eipähän loppunut veto kesken vaikka keli ei ollutkaan huikean voimakas. Yllättävän hienosti viritys toimi ja kääntyi, hyppimäänkin pystyi ja olihan se miehekäs. Mitä seuraavaksi - viisi leijaa keväällä?

Tässä Ville Pääkkösen tekemä video tuosta päähänpistosta.

Tästä on hyvä lähteä suunnittelemaan tulevaa, lisää luntakin on saatu niin etelässä kuin pohjoisessakin ja kausi on parhaimmillaan. Pallas spring camp starttaa huhtikuun puolivälissä tiistaina 18.4. Odotettavissa on varmasti aivan mahtavat snowkite äksöniä loppukauteenkin.

Hauskana kontrastina heti perään Pallaksen keikan jälkeen keskiviikkona kolme päivä eteläitymisen jälkeen, pukkasi tuulten herra kaakkoismyrskyn päälle, tehden talvikauden parhaat aallot Hangon Tulliniemeen. Parhaimmilla hartiakorkuista möllykkää. Eikä siinä vielä kaikki. Myrskyn mukanaan tuoma lumisaderintama toi myös erittäin asiallisen puuterikelin Espoon Swinghilliin illaksi. Hämmästys oli suuri kun sunnuntain vesisateen jälkeen pääsi laskemaan parina päivänä laadukasta lunta ihan kotiovella.
Kaipa sitä etelässä kannattaa kaikki kamat olla aina valmiustilassa jos vaikka keli osuisi päälle.
Juhannukseksi en silti aio suksia voidella.

Tomi.T