Piipparin käytön kertauskurssi

"Lumiturvallisuus lähtee perusasioista, joita kaikilla kursseilla painotetaan. Ihmisten pitää ymmärtää, miten lumi käyttäytyy ja miten sää sekä maastonmuodot siihen vaikuttavat", Arctic Mountain Guidesin opas Mika Salovaara sanoo. 

Vaikka ennakointi on kaikkein tärkein turvallisuustekijä, pitää merkittyjen rinteiden ulkopuolella laskiessa olla myös oikein varustautunut: piipparin on oltava päällä ja lapion sekä sondin käden ulottuvilla repussa. 

Lumiturvallisuusvälineitä pitää kuitenkin osata myös tiukan paikan tullen käyttää. Mika Salovaara antaa neljä piipparinkäyttövinkkiä.

 

Testaa, toimiiko piippari

"Monesti jengi kantaa mukanaan piipparia tietämättä, toimiiko se. Piipparin pitää sekä lähettää signaalia että ottaa sitä vastaan. Aiemmin tänä talvena huomasimme, että yhdellä kaverilla vanhan piipparin kantama oli vain 2–3 metriä.

Välineiden toiminnan tarkastus, pattereiden säännöllinen uusiminen ja laitteen päivittäminen uuteen ajoittain on todella tärkeää. Eivät piipparit ole ikuisia."

 

Uudet piipparit ovat helppokäyttöisiä

"Tutustu piipparitarjontaan ja testaile erilaisia laitteita. Nykyään piipparit ovat niin hyviä, että useankin uhrin etsiminen on helppoa. Helppous on tärkeää, sillä lumivyöryn uhrin paikantamisessa nopeus on ensiarvoisen tärkeää. 

Nykyaikaiset, kolmiantenniset piipparit myös auttavat etsijöitä, sillä ne tunnistavat, missä asennossa laite on, ja vaihtavat lähettävän antennin optimaaliseksi."

 

Ymmärrä, miten piippari toimii

"Jos piippari on kunnossa ja sitä osaa käyttää hyvin, on ihan sama, onko laite uusi vai vanha. Mutta piipparia pitää osata käyttää – ja ymmärtää, miten se toimii. 

Harjoittele piipparin käyttöä vaikkapa kentällä tai pellolla. Vaikka etsittävän laitteen paikan tietäisi tai sen näkisi, voi kokeilla, miten oma piippari toimii ja miten laitteen asento toimintaan vaikuttaa. Samalla oppii ymmärtämään, miten piipparin lähettämä signaali kulkee. Piipparin luo ei edetä suoraan, vaan signaalin mukana kaartaen."

 

Harjoittele – ja lisää haastetta

"Kun harjoittelet piipparilla etsimistä, tee se ensin yhdellä uhrilla. Lisää sitten haastetta hautaamalla useampia laitteita, kisaamalla kavereiden kanssa tai laittamalla kello tikuttamaan. Todellinen pelastustilanne on stressaava, joten harjoituksiinkin on hyvä lisätä painetta.

Välttämättä piipparia ei edes tarvitse haudata lumeen. Ripusta se vaikka puuhun kahden metrin korkeuteen. Silloin etsijä ei pääsekään nollaan. Tämä auttaa ymmärtämään, miten piippari toimii, kun uhri on syvällä."

 

Mika Salovaaran lumiturvallisuusoppeja pääsee kuulemaan ja harjoittelemaan käytännössä vapaalaskutapahtuma K2 Free'kendin työpajoissa Pyhällä 15.–18.3.2012. Relaa on tapahtuman yhteistyökumppani. 

 

Lue lisää K2 Free'kendistä


Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=39736.0

Antti Laiho