Pikatesti: Ensinousut ja -laskut Salomon Guardian -siteellä


Neljä vuotta sitten Marker lanseerasi vapaalaskijoille mullistavan sideuutuuden, Duken. Duke oli ensimmäinen lasketteluside, joka oli suorituskyvyltään kuin tavallinen alppiside, mutta jolla saattoi hiihtää myös ylämäkeen.

Duke avasi uusia mahdollisuuksia isoilla suksilla ja jämäkillä monoilla haastavien laskujen perässä offareilla suuntaaville vapaalaskijoille. Dukeilla pääpaino oli laskemisessa. Samalla se oli myös side, jota saattoi käyttää sekalaisessa hissihiihto- ja touring-käytössä.

Ensi kaudella Markerin hallitsemille, jykevien touring-siteiden markkinoille on tulossa lisää kilpailua. Salomon ja Atomic ovat jo lanseeranneet yhdessä kehittämänsä siteen ja Tyrolialtakin kuultaneen uutisia lähiviikkoina. Myös Duket ovat päivittymässä.

Salomon ja Atomic julkaisi oman uutuutensa hyvissä ajoin, jo vuosi ennen sen saapumista myyntiin. Salomonilla side kulkee nimellä Guardian 16 ja Atomicilla Tracker 16. Tämän siteen käyttötarkoitus ja kohderyhmä ovat samat kuin Dukella ja ulkonäössäkin on yhtäläisyyttä. Ulkonäöllinen yhtäläisyys ei kuitenkaan ole matkimista: jotta touring-side voi nousta ylös mahdollisimman pitkälle, pitää etukappaleen olla lyhyt. Samanmallisestihan on muotoiltu vaikkapa Diamirin etukappale.

Sain kokeiltavakseni Salomon Guardian 16 -siteen, joka oli kiinnitetty Rocker 2 -sukseen. Ensimmäisen randoretken ja muutaman hissimäen jälkeen fiilikset ovat positiiviset: side tekee sen, minkä lupaa ja vieläpä hyvin. Kestotestistä tai kovin monipuolisesta käytöstä tässä ei toki vielä ole kyse.


Kolme keskeistä eroa Dukeen

Salomon Guardian 16 -sidettä on helpointa esitellä vertaamalla sitä Marker Dukeen, joka on tässä kategoriassa benchmark-tuote. (Puhun nyt vain Salomonista, koska olin sillä liikkeellä. Atomic Tracker 16 on siis sama side.) Dukella ja Guardianilla on kolme keskeistä eroa: Guardian on matalampi, leveämpi ja sen saa vaihdettua touring-asennosta laskuasentoon ottamatta suksea jalastaan. 

Mataluus on mielestäni eduista suurin. Vapaalaskusuksella laskiessa korotusta ei tarvita samaan tapaan kuin rinnesuksissa. Kun jalkapohja on lähempänä suksea, on tuntuma tämäntyyppiseen sukseen parempi. Eroa Markerin ja Salomonin välillä ei ole paljon, 6 mm, mutta eron huomaa suksituntumassa. Salomonin etukappaleen korkeus on 26 mm, Markerin 32 mm.

On luonnollista, että suksien leventyessä myös siteet levenevät. Näin side saadaan tukevammaksi ja laskijan voimat välitettyä paremmin sukseen. Käytännönero Markerin ja Salomonin välillä ei tässä asiassa kuitenkaan ole merkittävä. Molemmat ovat täysin laskukelpoisia alppisiteitä. Testilenkilläni allani oli pehmeä mäki ja rennot sukset, joten Salomonin leveyden vaikutuksista on tässä vaiheessa vaikea sanoa mitään. 

Kolmas ero, siteen vaihtaminen nousuasennosta laskuasentoon ottamatta suksea jalasta, on joillekin iso asia, toisille ei. Salomon vapautetaan ylämäkiasentoon helposti työntämällä siteen takana olevaa painiketta sauvalla taaksepäin. Silloin takakappaleen alla olevat väkäset liukuvat taakse ja side vapautuu alustastaan. Kun korotuspalan kääntää siteen alle, ei side lukkiudu takaisin alas.

Siteen korotuspalassa on kaksi asentoa – tai käytännössä yksi, sillä etuasennossa korotuspala ei korota lainkaan. Korotuspalaa voi käyttää sauvalla, vaikkakin korotuksen sujuva käyttö sauvalla vaatii totuttelua, kuten kaikilla siteillä. Varsin nopeasti Salomonia käyttäessä kuitenkin hahmottaa, mistä ja miten korotusta saa sauvalla säädettyä.

Lukitus laskumoodiin toimii luotettavasti. Vaikka ylös hiihtäessä suojalunta oli pakkaantunut siteen ja suksen väliin, sai sen helposti pois. Salomonissa ei vaikuttaisi olevan hankalasti putsattavia, jäätyviä koloja. Markerilla lukitus takaisin laskuasentoon takkuaa välillä. 

 

Paino ei yllätä

Salomon Guardianin ja Marker Duken painoissa ei ole merkittävää eroa. Nämä siteet eivät toki ole yhtä lennokkaita ylämäessä kuin Dynafitit. Mutta toisaalta, jos jalassa on isot sukset ja jämäkät monot, ei tässä selvästikään olla painoa viilaamassa. Päähuomio on laskuominaisuuksissa, suorituskyvyssä ja helppo- sekä monikäyttöisyydessä.

Jyrkällä skinnatessa käännöksissä testisetin painopiste on sellainen, että suksen kärki nousee itsekseen ylös, eikä jalkaa tarvitse potkaista taakse. Näin kärki ei haittaa käännöksiä jyrkällä. 

Salomon on vakuuttanut monen alppihiihtäjän siteillään vuosien saatossa. Tässäkin uutuustuotteessa, etenkin takakappaleessa, on tuttua Salomonia. Side napsahtaa kiinni tutun jämäkästi, eikä käyttäjälle jää epäselväksi, onko side kunnolla kiinni vai ei. Etukappaleen siivet ovat pitkät ja säätyvät. Myös etusiteen korkeutta voi säätää vaivatta. Tämä mahdollistaa siteen käytön myös kumipohjaisilla monoilla, vaikka side onkin suunniteltu kovien alppimonojen kumppaniksi.

Ensi kohtaaminen Guardianin kanssa oli positiivinen. Ei se silti tule syrjäyttämään Dynafitia tour-käytössä, mutta monipuoliseksi yleissiteeksi se on oikein tervetullut.


Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=38986.0

Antti Laiho