Pilvet ovat jälleen sulkeneet Luklan lentokentän Nepalissa

Itä-Nepalissa sijaitseva Lukla on ollut sillanpää Solu-Khumbun maailmankuululle vuoristoalueelle siitä lähtien, kun kylään rakennettiin kiitorata. Alueen oikutteleva sää aiheuttaa ongelmia niin trekkaajille, kiipeilijöille kuin alueen matkailuyrittäjillekin. Osansa ovat saaneet myös suomalaiset.

Tänään keskiviikkonakin lentokenttä on suljettu sumun ja sateen vuoksi. Vaikeudet ovat jatkuneet tällä kertaa jo pari viikkoa - tosin välillä keli on kirkastunut ja ruuhkat on saatu puretuksi.

"Onko huomenna parempi sää? Oletko kuullut, lentavätkö koneet?" ovat kaksi kysymystä, joilla aloitetaan keskustelu trekkaajien ja vuorikiipeilijöiden keskuudessa Luklan kapeilla kaduilla Nepalissa. Lukla on portti Everestin alueen vuorille ja vaellusreiteille. Nyt portti on jysähtänyt jälleen kiinni. Paksu, harmaa pilvi on nielaissut kylän sisäänsä ja jättänyt satoja patikoijia ja kiipeilijöitä mottiin.

Lisää väkeä tulee koko ajan – kuka Everest Base Camp -trekiltä, kuka alueen kuustonnisia kiipeämästä. He voivat vain odottaa lentosään paranemista – tai lähteä kohti Katmandua apostolinkyydilla ja lopulta bussilla. Aikaa siihen tuhrautuisi nelisen vuorokautta. Useimmilla ei ole siihen aikaa tai staminaa. Lentokoneella matka taittuu 40 minuutissa.

Lentojen peruminen ei tarkoita kaiken lentoliikenteen pysähtymistä. Lentokoneet jäävät maahan, mutta alueen laakson ja kukkulat taskujaan paremmin tuntevat helikopteripilotit nostavat vispilänsä sumun sekaan. Kyytiin pääsee, jos taskusta löytyy 600 dollaria. Luklan kylän mahtimies, Dawa Tshiring Sherpa, yrittää puhkaista ympäröivää pilviharsoa katseellaan. Dawan silmissä on huolestuneisuutta.

"Tämä ei ole hyvä juttu. Ei kenellekään. Ei matkailijoille, ei lentoyhtiöille, ei hotelleille Katmandussa eikö majataloille Luklassa", hän aprikoi.

Dawa muistelee, että ongelmia on kelin kanssa ollut ennenkin, koska vuoristosää on tunnetusti muuttuvainen, mutta yhtä pitkiä jaksoja kuin tänä vuonna ja edellisenä ei ole nähty miesmuistiin. 


Luklan stripilta voi operoida vain pari konetyyppia. Moottoreissa pitaa olla potkua ja pilotilla hermot kunnossa - hyvallakin saalla.(Kuva: Artturi Kröger)


 Lahtoaulan portti Luklan kentalla. Kiinni pysyy. (Kuva: Artturi Kröger)Luklaan jumittuneilla on hyvaa aikaa shoppailla kelpolaatuisia feikkitekstiileja ja aitoja paikallispipoja./Syksyn 2011 piraattimallistoa. Laskussa: The North Face. Nousussa: Mammut. (Kuva: Artturi Kröger)


Suomalaisia viivästys ei haitannut

Ranskalainen jäätikkötutkija Yvon ei tilanteesta stressaa. Hän on saanut työnsä Mera Peakin seudulla tällä kertaa päätökseen pari päivää etuajassa ja Katmandussa odottaa pikkuloma, ei jatkolento. Sen sijaan viisikymppinen brassi Miguel on hiilenä. Hänellä on lento Katmandusta Sao Pauloon huomenna. Miguelilla on mennyt maku koko Nepalista.

"Kaikkialla on niin likaista ja kehittymätöntä", charmantisti harmaantunut mies sihisee ja juoksee kylää ristiin rastiin kopterikyytiä metsästäessään.

Suomalaisia raitilla ei näy. Edellisen kelijumin aikaan, vain viikko aiemmin, Luklassa aikaa tappoi parikin härmäläisryhmää. Suomalaismedian raportoidessa käsirysyistä ja ruuan loppumisesta Luklan suomalaiset kiteyttivät tilanteen ongelmallisuuden suunnilleen näin: "hostelista loppui paahtoleipä ja jouduimme vaihtamaan olutmerkkiä San Miguelin loputtua". Ja nauraa höröttivät päälle.

Suomalaisia seikkailumatkatoimistoja tilanne ei sen sijaan hymyilytä. Alueelle reissuja tekevät ainakin Aventura ja Mandala. Ne joutuvat miettimään huolella, onko alueen vetovoima niin suuri, että aikataulu- ja jatkoyhteysrulettiin kannattaa lähteä.

Jos vuorimatkailijoiden virta suuntautuisi osittainkin muille seuduille keliongelmien takia, siitä kärsisi koko Luklan alue kantajista majatalonpitäjiin ja käsityökauppiaisiin. Mutta se edellyttäisi nykyisiä isompia ongelmia, niin vahva on maailman suurimman tötterön Everestin tenho.

 

Relaa.comin toimittaja Artturi Kroger on parhaillaan Nepalissa Luklassa.

 

Geolocation
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=38205.0

Artturi Kröger