Polkupyöräilyn kulttuuri-ilottelu saapuu Helsinkiin

Ensimmäinen nykyisen kaltainen Bicycle Film Festival järjestettiin New Yorkissa yksitoista vuotta sitten. Festivaalin perusti elokuvaharrastaja ja aktiivipolkupyöräilijä Brendt Barbur. Barbur halusi järjestää omaan kotikaupunkiinsa uudenlaisen kulttuuritapahtuman, jossa pääasia olisi polkupyöräilyn fiilisten välittäminen.

Heinäkuussa 2012 BFF saapuu myös Helsinkiin. Tapahtuman toteuttaa suomalainen polkupyöräväki muualta maailmasta tutulla sabluunalla.

BFF:ssä on imua myös leffamaailmassa. Vuosittain sadat elokuvantekijät lähettävät teoksensa festivaalille toivoen pääsevänsä mukaan ohjelmistoon. Lisäksi festivaaliorganisaatio hankkii teoksia tunnetuilta elokuvantekijöiltä. Tällainen teos on esimerkiksi ohjaaja Spike Jonzen tuottama lyhytelokuva, joka nähdään Helsingissäkin.

Hyvää fiilistä yli alalajirajojen

Kaupunkien pyöräilykulttuuriin liittyy usein politiikkaa, lobbausta ja muuta vääntöä. Niihin törmää vaikkapa eri kaupunkien paikallisia sanomalehtiä lukemalla. Lisäksi pyöräilyssä on erilaisia alalajeja, joissa saattaa olla enemmän eroja kuin yhtäläisyyksiä. Pyöräilylehdet puolestaan ajavat usein yhden alalajin näkökulmaa.

Bicycle Film Festival, BFF, on ollut alusta asti tapahtuma, jossa kaikki erot, erimielisyydet ja haasteet unohdetaan. Se keskittyy monipuoliseen positiiviseen fiilikseen ja ylittää heittämällä kaikki rajat eri alalajien välillä.

Bicycle Film Festivalissa positiivisuus ja polkupyöräily toimivat sidosaineena monipuoliselle sisällölle. New Yorkin BFF:ssä nähdään lyhytelokuvien ja dokumenttien lisäksi taidenäyttelyitä, konsertteja, klubeja ja muotinäytöksiä. Tapahtuma on yhtä tärkeä kaupungin luovalle luokalle kuin sen polkupyöräilijöillekin. Samaan suuntaan polkaisee myös Helsingin BFF.

New Yorkista muihin metropoleihin

Bicycle Film Festival on kasvanut kansainväliseksi ilmiöksi. Tunnettuja BFF-kaupunkeja ovat Pohjois-Amerikan kaupunkien lisäksi esimerkiksi Ateena, Lontoo, Milano, Wien, Sydney, Hong Kong, Tokio ja Mexico City.

Nykyään Bicycle Film Festival toimiikin eri kaupunkien pyöräilykulttuureja yhdistävänä voimana. BFF:n pääkonttorilta New Yorkista saapuu jokaiseen festivaaliin työntekijä. Lisäksi organisaatio tukee eri kaupunkien festivaalivastaavien keskinäistä verkostoitumista ja vierailuja toistensa tapahtumiin.

New Yorkista eri kaupunkeihin matkustavan BFF-työntekijän tehtävänä on imeä kaupungeista ja niiden pyöräilykulttuurista positiivisia esimerkkejä esiteltäväksi muihin BFF-kaupunkeihin. Festivaali onkin auttanut monia elokuvantekijöitä, valokuvaajia, taiteilijoita ja suunnittelijoita starttaamaan kansainvälistä uraa.

Vuorossa Helsinki

Kesällä 2012 BFF-kaupunkien joukkoon liittyy Helsinki. BFF päätti toukokuussa antaa tapahtuman Relaa.comin taustajoukkojen järjestettäväksi. Sen jälkeen tapahtumaa on kasattu vauhdilla ja se toteutetaan Jätkäsaaren kauniissa L3 Makasiinissa 26.-29. heinäkuuta.

L3 Makasiini sopii sijainniltaan loistavasti pyöräilytapahtumalle. Se sijaitsee Jätkäsaaressa aivan uuden Baana-pyörätien päätepisteen vieressä. Tila on myös kulttuuritapahtumalle sopivan tunnelmallinen. Makasiinirakennuksen yläkerrassa puurakenteet luovat klassista tunnelmaa. Samassa rakennuksessa järjestettiinkin myös esimerkiksi Aalto-yliopiston taiteen maisterien tunnettu lopputyönäyttely Masters of Aalto eli MoA.

Tapahtumapaikka L3 on käytettävissä nyt ensimmäistä ja viimeistä kertaa fillarifilmifestarille. Vuoden vaihteessa kaupunki sulkee sen. Joskus tulevaisuudessa se avataan uudestaan uudenlaisena – mahdollisesti esimerkiksi kauppakeskuksena. Kulttuurille ja polkupyöräilijöille tämä on todennäköisesti viimeinen tilaisuus päästä nauttimaan kauniista ja kulttuurihistoriallisesti hienoista puitteista.

Katsaus monipuoliseen pyöräilykulttuuriin

Bicycle Film Festivalin konseptin mukaisesti Helsingissäkin nähdään fillarifilmien rinnalla muuta pyöräilyyn liittyvää kulttuuria. Tapahtumapaikalle kootaan näyttely, jossa on esillä kansainvälistä pyöräilyaiheista kuvataidetta, suomalaisia taidokkaita käsin tehtyjä polkupyöriä, pyöräilyvaatesuunnittelua ja valokuvia. Näyttelyn voi kokea kaikkien elokuvanäytösten tai iltaklubien yhteydessä.

Festivaali-iltojen viimeiset elokuvanäytökset jatkuvat aina iltaklubeina. Niillä esiintyvät artistit haluavat tukea pyöräilykulttuuria. Pyöräilijät ovat tunnetusti hyvää yleisöä ja festivaalin positiivinen luonne edesauttaa hienon tunnelman syntymistä. Iltaklubien esiintyjinä ovat esim. Dj Anonymous, Dj Mokk-A-Fella, Juhani, Colory ja All Behind.

Pyöräilyfilmit versovat tarinoiksi

Pääosassa Bicycle Film Festivalissa ovat pyöräilyaiheiset lyhytelokuvat ja dokumenttielokuvat. Festivaalin aikana on seitsemän näytöstä. Jokaisessa näytöksessä on useita elokuvia. Seitsemässä näytöksessä esitetään yhteensä noin 40 eri teosta.

Perinteisesti ulkoilulajien harrastuselokuvat ovat esittäneet huipputason harrastajia esittämässä taitojaan, usein äärirajoilla. Bicycle Film Festivalin elokuvat eroavat tästä moniulotteisuudessaan.

Pyöräily ja kaupunkien pyöräilykulttuuri puhuttelevat monipuolisesti elokuvantekijöitä. Pyöräilyä käyttävät kerronnassa sellaisetkin tekijät, jotka eivät tee elokuvia pyöräilijöistä toisille pyöräilijöille. Heidän elokuvansa ovat kaikille suunnattuja tarinoita, joissa pyöräily tuo tarinaan kiinnostavan näkökulman. Tällaiset kaupunkitarinat ovat keskeinen osa ohjelmistoa.

Kaiken kaikkiaan Bicycle Film Festivalilla on hallussaan tuhansien lyhytelokuvien ja dokumenttien kirjasto. Tämä takaa jatkuvuuden festivaalille. Laadukas ja inspiroiva katsottava ei tule loppumaan kesken.

Suomen ja pääkaupunkiseudun pyöräilijät ansaitsevat Bicycle Film Festivalin riemun. Tapahtumasta halutaan luoda vuosittainen tapahtuma. Nyt pallo on suomalaisilla pyöräilyn ystävillä. Lähtevätkö he liikkeelle ja ottavatko he tapahtuman omakseen, tekevätkö he siitä omannäköisensä?

Bicycle Film Festivalin tapahtumissa näkyy voimakkaasti paikallisten pyöräilijäyhteisöjen kädenjälki. Helsinginkin tapahtumasta halutaan tehdä helsinkiläisten näköinen. Tapahtuman järjestelyihin ovatkin tervetulleita kaikki halukaat (ilmoittaudu rohkeasti maililla). Yhdessä saamme  Helsingistä loistavan BFF-kaupungin.

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=41060.0

Markku Jussila