Relaa testaa: Flysurfer Speed5 6m2


Speedit ovat vedessä ja lumella toimiva suljettu patjaleijaperhe, lähdimme testaamaan kuinka valmistajan suuret lupaukset viidennen sukupolven kuusi neliöisen tuulialueesta 8 - 21m/s pitävät vesillä paikkaansa. Luvatun käyttöalueen täyttäessään kuusi neliöinen olisi mitä ihanteellisin pari noin 12m2 keskikoon leijalle, koska se venyttäisi kelin kestoa merkittävästi verrattuna tyypillisiin 8 - 9m2 pikkuleijoihin, ilman tarvetta erilliselle myrskytilkulle. Talvella tuulialue taas olisi arvossaan esimerkiksi tunturimaastoissa.

 
Rakenne ja teknistä jargonia

Rakenteeltaan Speedit asettuvat lähelle kisapatjoja, mutta käytökseltään ne ovat huomattavasti anteeksiantavampia häviten samalla jonkin verran suorituskyvyssä. Edelliseen sukupolveen verrattuna muotosuhde on noussut Speed4:n 4.85:stä 6.15:sta, eli Speed5 on siis suhteessa selvästi aiempaa pitkulaisempi parantaen suorituskykyä. Patjassa on kammioita 41 kappaletta eli 40% enemmän, kuin Speed4:ssä. Tämä mahdollistaa tasaisemmin jakautuvan ilmanpaineen siiven sisällä ja sitä kautta tasaisemman siiven ulkopinnan, pienemmän ilmanvastuksen ja siten paremman suorituskyvyn. Bridlenarujen kiinnikkeet ovat ilmeisimmin kelin keston vuoksi vahvistetut, muuten leija vaikuttaa ulkoisesti identtiseltä 12m2 isoveljensä kanssa.

 
Puomi

Flysurferin Infinity bar on ehtinyt kolmanteen versioonsa. Mitään mullistavaa puomille ei ole tehty, mutta siinä on muutamia pieniä käytännöllisiä parannuksia. Chicken loop on entistä jäykempi ja kieli on vaihtunut kovasta putkesta joustavaksi. Puomin kellukkeiden sisältä löytyy nykyään hyödylliset solmut ohjausnarujen venymisen kompensointiin, eli enää ei tarvitse silmämääräisesti viritellä solmuja pituuskorjauksia tehdessä. Puomin kuviointi on nykyään printattu, joten ehkä se ei ala irtoamaan liimauksistaan merivedessä, kuten puomin 2.0 mallin kuvioliimaukset.

 
Rigaus ja launchi

Tiiviiksi pakattuna kuusi neliöinen on puomeineenkin hyvin kompakti 4kg rulla, joka on todella nopea kääräistä auki. Mixerin narut ovat vaihteeksi hieman jäykempää dyneemaa ja sotkut aukeavat niistä helposti kevyellä heiluttelulla, toisin kuin esimerkiksi 12m2 Speed5:n rusettitehtaat. Aika näyttää, pehmenevätkö bridlenarut käytössä ja alkavatko ne rusetoitumaan herkemmin.
Nostaminen on helppoa. Esitäyttöä ei tarvita, sillä pieni leija täyttyy nopeasti ja luotettavasti ilman nykimisiä. Siiven kärkien täyttymisessä ei ollut ongelmia, kuten isommissa korkean muotosuhteen leijoissa usein on. Tuuli-ikkunan laidasta nostettaessa leija oli heti alkaessaan irtoamaan maasta ohjattavissa ja nosto tuntui turvalliselta. Vedessä pikku Speedi kelluu ylösalaisinkin kiitettävästi, joten kiirettä relaunchiin ei tule. Vedestä se nousee tarvittaessa pakittamalla siististi ja on vaivaton pyöräyttää ilmassa ympäri, joskin pyöräytystä seuraa herkästi terävä tehopiikki.

 
Tuulialue

Testin tuuliksi sattui 9m/s kohti 13m/s nouseva saderintaman seassa ollut selkeä slotti, puuskaa oli noin 3m/s. Rantaan tullessa ajamassa oli ennestään lähinnä 9m2 leijoja ja 6m2 postimerkin rigaaminen aiheutti muissa harrastajissa pitkälti vain huvitusta. Siitä huolimatta testikuskin 75kg + varusteet massalla ja normaalilla twintipillä liikkeelle päästiin heti rigattua noin 10m/s kelissä, joka ei ole hassummin näin pienelle leijalle. Tuntuma oli että plaaniin ei tarvitse haaveilla kovin paljoa heikommassa tuulessa. 10m/s pinnassa Speedi kuitenkin jo kryssi helposti. Lisäksi alakelissä tehoa saa huomattavasti lisää lentämällä kuviota leijan nopeuden ansiosta. Vauhdin hyytyessä kuski tosin uppoaa nopeasti, sillä pieni leija ei pelkällä tuulen nopeudella paljoa kanna. Hypyt nousivat hyvin jo heti plaaniin päästyä ja kelin hieman noustua. Depower on kiitettävän tehokas ja sillä on helppo ottaa vastaan kovempiakin puuskia. Testin tuulilla tehoja ei vielä ollut tarpeen pudottaa. Perustuen tähän ja edellisen polven 8m2 deluxen ajo kokemuksiin 19m/s puuskissa, tehonsäätö riittänee lupausten mukaisesti noin 20m/s pintaan saakka.

 
Ohjaus ja käytös

Pikku Speedi on erittäin nopea kääntymään ja kuskin halutessa se kiihtyy tykkimmäisesti. Varsinkin halssia nopeammin vaihtaessa se tarjoaa todella rajusti vetoa ja ajajan onkin paras huolehtia ennakkoon, että kanttipitoa löytyy. Tuuli-ikkunan laitaan ajettuna Speedi käyttäytyy ennakoitavasti. Narujen jännityksen kadottua se pitää kohtuullisesti profiilinsa ja tuuli työntää kevyen leijan nopeasti takaisin vetoalueelle. Puuskissa patja käyttäytyi siististi, eikä edellisen polven 8m2 vaivannutta siiven kärkien lerpahtelua havaittu. Zeniittipysäköinti toimii hyvin, leija pysyy kohtuullisesti aloillaan satunnaisilla korjausliikkeillä. Alatuuleen kevyt ja kääntyvä kutonen poraa luuppaamalla vaikka suoraan. Kokonaisuudessaan pikku Speedi osoittautui erittäin hauskaksi ajettavaksi, erityisesti jatkuvasti tarjolla olevan huikean kiihtyvyyden ansiosta. Aggressiivisesti käskytettynä kuusi neliöinen tarjoaakin jo sellaista kyytiä, että kuskilta vaaditaan kisakuntoa mikäli haluaa ajaa pidemmän setin.

Kevyessä 6m/s kelissäkin Speedi kääntyy vielä sen verran sukkelasti, että jalkojen pito hiekalla muodostui käännösnopeuden rajoitteeksi.

 
Hyppääminen

Näin pienellä leijalla hyppääminen arvelutti allekirjoittanut hieman, mutta syyttä. Ilmassa tilkku kantaa yllättävän hyvin, joskin alastuloissa kannattaa keikauttaa tasoittavaa vauhtia. Nopeasti kääntyvä kutonen tarjosi aallosta rakettimaisia lähtöjä. Nostohaluja olisi ollut reilusti enemmän, kuin mitä testikuski uskalsi lähteä ensimmäisenä tunnustelupäivänä kokeilemaan. Ilmassa kutonen on Speedeille ominaiseen tapaan tunnokas ja helppo ohjattava. Sopivalla ohjauksella leija myös tarjoaa kokoisekseen yllättävän hyvää hangtimea.

 
Lasku ja pakkaus

Laskettaessa kevyt leija oli ainakin puuskaisissa testiolosuhteissa hieman äkkipikainen ja laskuissa auttavat harrastajat saivat useammankin kerran yrittää napata nopeasti puuskiin vastaavaa kutosta. Leija kuitenkin pitää siististi profiilinsa tuuli-ikkunan laidassakin, eikä mitään ikäviä luhistumisia tai nykäisyjä koettu. Kevyemmässä kelissä kuusi neliöinen pakittaa siististi ja pysyy parkissa takanaruista pitämällä kohtuullisesti.
Vain kuusi metriä leveä leija on kätevä pakata. Pieni patja tyhjenee kääriessä nopeasti ja erityisesti ilman puomia se pakkaantuu jo lähes samaan tilaan, kuin parisängyn lakana. Puomeineenkin pakattu leija on niin pieni ja kevyt, että se menee mukavasti reppuun talvivaellus käytössä tuntureilla.


Puomeineenkin paukkautuvuus on miltei taskukokoa.

 
Yhteenveto

Kuusi neliöinen Speed5 on selvä kehitysaskel edellisen sukupolven kahdeksan neliöiseen deluxeen verrattuna. Tuulialueen alapäässä hävitään noin 1m/s, mutta muuten se on kaikin puolin parempi. Se on kevyempi, nopeampi ja aggressiivisempi tykki, joka tuottaa leveän virneen kuskin naamalle.

Relaa tykkäsi:

 • Tehopiikit ja kiihtyvyys
 • Nopea ja tarkka ohjaus
 • Pitää hyvin profiilin puuskissa
 • Hyppyhalut
 • Erittäin nopea rigaus ja pakkaus
 • Tekee 8m2 turhaksi

Relaa ei pitänyt:

 • Tehopiikkien takia ei suositeltava aloittelijoille
 • Puomi voisi olla kapeampikin
 • Yhä se onneton lerppu reppu..

 
Tekniset tiedot: (Lähde flysurfer.com)
Flysurfer Speed5 6m2

 • Pinta-ala: 6m2
 • Projisoitu pinta-ala: 4.8m2
 • Muotosuhde (aspect ratio): 6.15
 • Soluja: 41
 • Narujen pituus: 21m
 • Paino: 1.62kg
 • Profiilin syvyys: 113cm
 • Kärkiväli: 608cm
 • Tuulialue (vedessä): 8 - 21m/s (15 - 41 solmua)
 • Suositushinta: Vain leija 1249e, puomilla 1697e

Flysurferia maahantuo Antti Eerolainen, antti.eerolainen@custom-accessories.com


Teksti: Mikko Kemppainen
Kuvat: Reijo Polvinen

Artikkelisarja: 
Käyttäjän Mikko kuva

Mikko