Relaan ja Petzlin Roctrip-fotokisan voitti Samuli Homanen


Kuva: Samuli Homanen


Relaan ja Petzlin RocTrip 2012 -valokuvakilpailun Suomen osion voitti Samuli Homanen. Kisan voittajana hän suuntaa Petzlin tarjoamalle kiipeilyreissulle Argentiinaan heti ensi kuussa. Tapahtumaan saapuu satoja kiipeilijöitä eri puolilta maailmaa. Kohteesta lisää Relaan artikkelissa.

Voittokuva on Pohjois-Norjasta Disco 2000 -nimiseltä reitiltä.

"Kuva otettiin toisella nousulla", Homanen kertoi kuvaustilanteesta Helsinki Adventure Night -tapahtumassa, jossa voittaja julkistettiin.

Tuomaristo oli huomioinut kuvan kiinnostavan valaistuksen. Monet veikkasivat sen olevan aamulta, mutta erehtyivät.
"Kuva on otettu yöllä. Pohjois-Norjassahan valoa riittää ympäri vuorokauden ja nukkuminen voi jäädä kiivetessä vähiin."

Samuli Homanen on kalliokiipeilykouluttaja, joten hänellä olisi edellytykset päästä tekemään Argentiinassa RocTrip-matkan yhteydessä myös ensinousuja. Hän ei kuitenkaan halua ladata liikaa odotuksia reissuun.
"Odotan oikeastaan vain hyviä nousuja."


Voittajakuva – kaunista vastavaloa ja aamuista usvaa

Juryn kommentti Samuli Homasen voittokuvasta:

”Voittajakuva ei ole kiipeilykuva sen perinteisessä merkityksessä. Se kertoo jotakin uutta ja näyttää, ettei kiipeily ole pelkkää kiven puristamista.

Kuvassa jurya miellytti kaunis vastavalo, aamuinen usva ja kuvaajan vahva läsnäolo. Yö on todennäköisesti nukuttu vuoren seinämällä, ja nyt uusi päivä on taas alkamassa. Kuva henkii hyvää kiipeily- ja toverihenkeä. Kuvan tilanne vaikuttaa sellaiselta, jossa itsekin haluaisi olla mukana. Se myös avaa kiipeilyreissujen poikkeavaa arkea eri tavalla kuin kiipeilijän alapuolelta otetut kuvat.

Kuva nousi esiin teknisen laadun, poikkeavan tilanteen ja kuvakulman vuoksi. Tällaisia omaperäisiä otoksia on ilo katsella.”

Myös yleisö oli havainnut kuvan ansiot, sillä se sai lukijaäänestyksessä eniten ääniä.

Kuva on otettu Norjassa, Blåmannenilla, Disco 2000 -nimisen reitin toistonousulla. Homanen kiipesi reitin Johannes Kärkkäisen kanssa.

 

Kunniamaininnat klassisuudelle ja autenttisuudelle

Lauri Hämäläisen valokuvaa jury kommentoi näin:

”Klassinen kiipeilykuva klassisuuden hyvässä merkityksessä. Kauniit värit, graafisuutta käytetty hyvin hyödyksi, esteettisesti miellyttävä kuva. Paljon yksityiskohtia, katse viihtyy kuvassa pitkään. Kiipeilijä kuvattuna omassa rauhassaan, keskittyneenä siihen mitä tekee.”


Kuva: Lauri Hämäläinen


Jury kuvaili Petteri Nurmisen kuvaa seuraavasti:

”Tällaisia autenttisia hetkiä olisi ollut kiinnostavaa nähdä enemmänkin. Kuvassa takaapäin kuvaaminen käännetty vahvuudeksi. Pienistä teknisistä puutteista huolimatta vahva tilanteen esittäminen nosti kuvan kunniamaininnan arvoiseksi.”


Kuva: Petteri Nurminen

 

Relaa kiittää kaikki sekä kisaan kuvillaan osallistuneita että kuvia äänestäneitä. Toivon mukaan jatkossa nähdään entistäkin enemmän hienoja suomalaisia kiipeilyfotoja!

Kuvakilpailun jury:
Puheenjohtaja Antti Blåfield, Vandernet Oy:n toimitusjohtaja
Veikka Gustafsson, ex-vuorikiipeilijä
Juha Viitala, Helsinki Adventure Nightin tuottaja, kiipeilyn harrastaja
Arttu Muukkonen, kuvajournalisti, Relaa.comin kuvapäällikkö


Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=42098.0
Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä