Relaan kamatesti: Petzl Summit -hakku

Petzl Summit edustaa nykyaikaista alppihakkuajattelua. Sen taivutetulla varrella on haettu parempaa ulottuvuutta, kun kiivetään lumessa tallustelua teknisemmillä reiteillä. Mutka toimiikin oivallisesti ja hakulla on helppo humauttaa myös erilaisten bulgejen, ulokkeiden, yli.

Relaa testasi hakkua Norjassa Lyngenissä, kotimaassa Korouomassa ja Pyhätunturissa sekä Ranskan Alpeilla, Blancin massiivilla. Hakunheilutuspäiviä vaihtelevissa olosuhteissa tuli parisen viikkoa.

 

blanc, alpit, alps, climber

 

Ketterä käsitellä ja kuljettaa

Hakun terä on valmistettu kromimolybdeeniteräksestä. Varren kumin alta löytyy kevyttä mutta lujaa alumiinia. Testihakulla oli mittaa 52 senttiä, mikä lienee nykyisin yleisin pituus: se on paitsi näppärä käsitellä myös ketterä kantaa repussa silloin, kun hakkua ei tarvita. Aikaisemmin suosittuja jopa 70–80 senttisiä hakkuja käytettiin myös kävelysauvan tapaan. Nykyään lyhyemmän ja kevyemmän hakun parina on usein teleskooppivaellussauva tai -sauvat.

Petzl Summitin erityispiirre, koko varren pituinen kumipinta, tarjoaa erinomaisesti pitoa käteen ja tekee hakun käsittelystä kylmässä miellyttävämpää. Kumi ei estä hakun varren vaivatonta sujahtamista pakkautuneeseenkin lumeen, mikä on tärkeää. Sen sijaan se lisää miellyttävästi kitkaa, jos hakun vartta haluaa survoa alppikivikkoon jammiotteita hakiessaan. Silloin hakun vartta käytetään ikään kuin isona kahvana. Täsmäsuikale kumia olisi voinut toimia kylmäneristäjänä myös terän keskiosassa, mihin käsi usein hakeutuu.

 

lyngen, tomastinden, vuori, berg, mountain, norja

 

Murhaava swingi alppihakuksi

Kuivaharjoitteluvaiheessa Summitin varsi tuntui paksulta ja kömpelöltä pienikätiselle. Tositoimissa se istui hanskaan oivallisesti. Summit on yleishakuksi varsin kevyt, 52 sentin mittaisena se painaa 495 grammaa. (Testipunnituksessamme 497 grammaa keittiövaa'alla.) Massa on löytänyt oikeisiin paikkoihin, sillä kärjestään kapea terä penetroituu kovaankin jäähän ällistyttävän hyvin – svingi on alppihakuksi murhaava. Vaivaton ja tehokas.

Aiemmin keveiden hakkujen ongelmana ollut vaatimaton penetroitumiskyky loistaa poissaolollaan. Summitilla pystyi paukuttelemaan pystyhköä putousjäätäkin huolettomasti. Varren muoto ja kumipinta saavat unohtamaan grip rest -käsituen puutteenkin lyhyillä reiteillä.

Varren mutka ei vaikuta hakun self arrest -ominaisuuksiin millään tavalla, ainakaan negatiivisesti. Tämä alppihakun kenties tärkein tehtävä - tasapainon menettämistä seuraavan kiihtyvävauhtisen liukumisen pysäyttäminen - tehtävä hoituu Summitilla oivallisesti.

Varren ylä- ja päässä on reilun kokoinen reikä, mihin voi tarvittaessa klipata vaikkapa sulkurenkaan. Petzl Summit on luokiteltu sekä varren että terän osalta lujuuskategoriaan B. Se on riittävä vuorikiipeilykäyttöön. Rankimmille mixed-reiteille kannattaa varautua T-luokitellulla hakulla.

Kumipintaisen varren miinuspuoli on se, että jos hakkua haluaa kuljettaa tietyillä osuuksilla vuoristo-oppaiden tapaan repun ja selän välissä, on sen sinne pujottaminen perinteiseen hakkuun verrattuna hankalampaa - kumin kitka nappaa kiinni takin selkämykseen. Varsinkin väsyneenä homma voi mennä äheltämiseksi.

 

Petzlillä ympäristöasiat varsin mallillaan

Summit-hakun suunnitellut ja valmistanut Petzl on ranskalainen perheyhtiö, jonka juuret ulottuvat 1930-luvulle. Petzl tunnetaan hyvämaineisena firmana. Viime vuosina mainetta on tosin hetkittäin koeteltu, kun Petzl on joutunut vetämään myynnistä esimerkiksi jäärautoja ja hakkuja materiaalivikojen takia.

Ottaa tovin löytää Petzlin sivuilta tietoa yrityksen ympäristösuorituskyvystä ja yhteiskuntavastuusta. Runsaan klikkailun ja lopulta Suomen maahantuojan avulla selviää, että Petzlin Ranskan tuotantolaitokset ovat ympäristöasioiden hallinta- ja johtamissertifikaatti ISO 14001:n piirissä. Vaikka se ei itsessään ole autuaaksi tekevä, se on ympäristöasioista kiinnostuneille hyvä uutinen. Sertifiointiin liittyy ulkopuolisen asiantuntijatahon suorittama auditointi, arviointi, joten se lisää toiminnan läpinäkyvyyttä ja uskottavuutta. ISO 14001 edellyttää, että Petzl on vähintään määritellyt ympäristöpäämääränsä sekä johtamisjärjestelmän, jolla nämä tavoitteet saavutetaan.

Sekin on hyvä asia, että ranskalaisfirma käyttää vain FSC- tai PEFC-sertifioitua pakkausmateriaalia, jolloin siihen käytettävän puun alkuperä on ainakin pääsääntöisesti tiedossa.

100 miljoonan euron liikevaihtoa tekevä firma ilmoittaa tukeneensa säätiönsä kautta kuluneen viiden vuoden aikana erilaisia hankkeita, kuten luonnonsuojelua, miljoonalla eurolla. Lisäksi yhtiö kertoo sivuillaan, että on kehittänyt aktiivisesti Malesian tuotantolaitoksen työntekijöiden työ- ja asuinoloja.

 

Täydet pisteet oivalle alppityökalulle

Petzl Summit hakku on erinomainen. Varsin monipuolisen ja perusteellisen testin perusteella vuorityökalu ei jätä juuri toivomisen varaa. Se on paras yleishakku, jota testaaja on 10 vuoden aikana kädessään heilutellut.

Relaan asteikolla 0-5 Summit on ansainnut viisi pojoa. Se tarkoittaa suomeksi sanottuna, että tuote on hiton hyvä ja vahvasti suositeltava.

 

 

Petzl Summit -hakkua on saatavana kolmea eri pituutta, 52 cm, 59 cm (535 g) ja 66 cm (570 g). Taivutetun varren ansiosta hakku tuntuu mittaansa kompaktimmalta. Petzl Summitin suositushinta on 149,90 euroa. Hakkua Suomessa myy esimerkiksi Varuste.net. Maahantuoja on Vandernet Oy. Valmistajan kotisivut.

Mikä: Ahneesti pureva aktiivisen alppikiipeilijän työkalu.

Muita vastaavantyyppisiä tuotteita: Black Diamond Venom, Grivel Jorasses 2.0. 

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=41770.0

Artturi Kröger