Relaan suuri retkikeitintesti

 
Relaan suuressa retkikeitinvertailussa otettiin testiin erilaiset retkikeittimet kesäkäyttöön. Butaanilla, risuilla ja spriillä toimivissa keittimissä on eroja sekä käytettävyydessä että nopeudessa. Ota selvää mikä sopii parhaiten omaan käyttötarkoitukseesi!
 
 
55,90 €
 
Kapasiteetti:0.5 litraa
Materiaali: Alumiini
Korkeus: 38 cm
Leveys: 12 cm
Paino: 595 g
 
Risukeittimistä teknisesti vakuuttavin ja suurin on saksalainen Petromax. Se eroaa muista keittimistä kiinteällä vesisäiliöllään ja onkin tarkoitettu ainoastaan veden lämmittämiseen, jonka se tekeekin sitten erittäin hyvin. Palotila on suuri ja piipun kautta mahtuu sisään suuremmatkin risut, jolloin palaminen tapahtuu tehokkaasti ja tasaisesti. Keitin on helppo ja nopea laittaa käyttökuntoon ja takaisin pakettiin. Keitin on käytännössä iso pullo, johon vesi kaadetaan sisään ja ulos kyljessä olevasta reiästä. Sivussa oleva eristetty kahva on kätevä kaatamiseen. Ilmoitettu tilavuus on 0.5L, mutta saimme testissä mahtumaan 0.9L vettä.
 
 
34,90 €
 
Materiaali: ruostumaton teräs
Koko koottuna: 12 x 9 cm
Pakkauskoko: 12 x 9 x 0,15 cm
Paino: 61 g (lisäosa pohjaritilän kanssa 70 g)
 
Testin pienin risukeitin aiheutti päänvaivaa heti alkumetreillä. Vehkeen kasaaminen rosterikorteista koettelee sormia ja mieltä. Bushcraftin pienuus on kuljettaessa kätevä, mutta käytössä hankala. Sisälle mahtuvat ainostaan pienimmät risut ja esimerkiksi kävyt alkavat jo olla liian isoja mahtuakseen pienestä sivussa olevasta täyttöreiästä. Pieni palotila palaa nopeasti tyhjäksi ja uutta poltettavaa saa olla syöttämässä sisään jatkuvasti, jotta lämpö pysyy yllä. Laite kuumenee luonnollisesti tulikuumaksi joka puolelta, joten käyttöpaikka tulee valita sen mukaan. Astiat nokeentuvat ja savua tulee runsaasti. Minimalistin valinta.
 
 
 
79,00 €
 
Paino (g) 198
Tuotemerkki Primus
Aktiviteetti Päiväretki, Retkiruokailu, Vaellus
Henkilömäärä 1-4
Teho 2000 W
Polttoaine Kaasu
 
Pieni ja tehokas Primus Spider soveltuu monenlaiseen käyttöön. Vesi kiehuu ja mokkapannu pihisee vaivattomasti. Laite taittuu taskukokoon ja pienen butaani/propaanitankin kanssa pakkautuvuus on hyvä. Tehoa pystyy lisäämään käyttämällä alumiinista heijastinta. Kaasukeitin on siisti käyttää, nokea ei tule ja kaasupullojen saatavuus on hyvä. Talvella pakkasilma vaikuttaa nestekaasun kaasuuntumiseen, joten kylmimpien reissujen keittimeksi joku muu voi olla parempi vaihtoehto. Lisäksi kestotestissä suuttimet ovat menneet tukkoon, jolloin lämmitysteho on tippunut melko vaatimattomaksi.
 
 

Jetboil Joule keitinjärjestelmä, 2,5 L

199e

Paino (g) 795  (kaikkineen ilman suojapussia)
Mitat pakattuna: 165 mm x 203 mm
Kattilan tilavuus: yli 2,5 litraa
Kiehumisnopeus: 1 litra vettä 2 minuuttia 40 sekuntia
Valmistusmaa USA.
Kaikki Jetboil keittimet on ainoina markkinoilla yksittäin hiilimonoksiditestattuja.
Polttoaine: Kaasu
 
 
Testi suurin, kallein ja väitetysti tehokkain keitin on JetBoilin ryhmäkeitin Joule. Testiin saatu yksilö tosin taisi olla jostain kohdasta tukossa, sillä vedenkeittotestissä se jäi kauas luvatusta puolentoista minuutin veden keittoajasta. Keittoastia on hyvin suunniteltu, alapinnassa on lämmönsiirtoa parantava säleikkö ja kansi on läpinäkyvä, josta kiehumisen etenemistä on hyvä seurata. Kaasupullo ruuvataan ylösalaisin, jonka väitetään parantavan toimintaa kylmässä. Pullon ruuvaaminen paikalleen on hieman hankalaa ja kummallisen rakenteen vuoksi Joulessa pystyy käyttämään ainoastaan 100g ja 230g pulloja. Laitteessa on piezosytytin, mutta se on helposti rikkoontuva ja näin ollen mukana kannattaa pitää luotettavampaa sytytintä.
 
 
 
59,90€
Paino: 895g
 
 
Trangia on perinteinen Ruotsalainen luotettava "junanvessa", joka toimii spriillä ja lämmittää vakiolämmöllä varmatoimisesti. Kaasukeittimiin verrattuna se on varsin hidas, eikä säätövaraa ole suuntaan eikä toiseen. Keittimessä ei ole rikkoontuvia osia ja sen mukana tulee monta erilaista retkiastiasa. Trangia soveltuukin monipuoliseen ruoan laittoon eikä pelkästään veden keittämiseen.
 
 
 
59,90€
 
Paino: 280g
 
Hieman harhaanjohtavasti nimetty Wild Woodgas on testin pienistä risukeittimistä käytännöllisin. Sen palotila on tarpeeksi iso kunnon palamiseen ja täyttäminen tapahtuu ylhäältä käsin. Pakkautuvuus on silti vielä hyvä ja korokepalan vuoksi sitä voi kuvitella polttavansa muuallakin kuin nuotiopaikalla.
 
 
 
29,90€
Paino: 250g
 
 
Savotan keitin menee samaan "rosterikortti" -sarjaan Bushcraftin kanssa. Savotta on paksummasta levystä tehty ja hieman isompi, joka on oikeastaan vain hyvä asia. Laitteen täyttöreikä on tarpeeksi iso, jotta risujen sisään sullominen on helpompaa. Reunat ovat viimeistelemättömät ja todella terävät, joten kasaamisessa saa olla tarkkana ettei sormet mene haavoille.
 
 
 
109€
 
Paino: 365g
 
Testiin otettiin jo mallistosta poistunut ETA solo, sillä samankaltaisia "all-in-one" keittimiä on tarjolla useilta eri valmistajilta, esimerkiksi Primus LITE, JetBoil Zip ja MSR Windburner. Astia ja keitin kulkevat yhdessä kätevänä pakettina. Astian alareunassa on lämmönsiirtoa tehostava säleikkö. Kaasupullo ruuvataan suoraan keittimen alle, jolloin kaiken kokoiset pullot käyvät. Vesi kiehuu nopeasti ja eristetystä astiasta on helppo kaataa. Myös kahvinkeitto frenchpress -tyylisesti onnistuu, kannessa olevalla männällä saa painettua purut pohjalle.
 
Teksti ja kuvat: Petteri Lajunen
Yhteistyössä Shelby ja Partioaitta
Artikkelisarja: 
Käyttäjän Markku kuva

Markku

akallio

Savotan keittimen oikea nimi taitaa olla Happy Stove.

"Kaasupullo ruuvataan ylösalaisin, jonka väitetään parantavan toimintaa kylmässä."

Ja toki näin onkin, kun käytetään seoskaasua ja keittimessä on esilämmityskierukka. Propaanin kiehumispiste on talvikäytön kannalta merkittävästi alempi kuin butaanin tai isobutaanin.

Valtteri

Teillä on muuten tuo Wild Woodgasin alaosa väärin päin. Miksi kaikista keittimistä ei ole mitattu/ilmoitettu samoja asioita? Pakkauskoko ja veden kiehumisaika ovat varsin oleellisia tietoja. Nyt näyttää siltä että valtaosassa keittimiä olette vain kopioineet ominaisuustiedot kauppojen sivuilta.

papaatti

Moi,
Trangiaa kannattaa ehkä käyttää kaasulla.
Yt,
A

Tomba20

Olisi ollut kiva saada testiin myös msr reactor tai windburner primuksen eta solon rinnalle, kun kerran toistensa kanssa kilpailevat.

herra nylppy

En ehkä sanoisi tuota testiksi, eihän tuossa oikeastaan kovin syvällistä vertailua ollut. Lisäksi olisi ollut aika kiva ottaa mukaan ul-kaasukeittimiä (esim. Fire Maple, suomessa lähes identtistä myydään nimellä Biltema), kattaus bensa/petroolivehkeistä ym.. Ehkä jatkossa saadaan se inan suurempi retkikahvinkeitinvertailu?

- Nylpytystä jo vuodesta 1973!

Jannunen44

Ulkoretkellä lähtiessä kannattaa muistaa myös ottaa matkaan älypuhelin. Olen vuosien ajan kokeillut erilaisia matkapuhelimia ja älypuhelimia ja tullut siihen tulokseen että Samsung puhelimet ovat kaikista edullisimpia ja tehokkaimpia. Käytän https://www.puhelintarjoukset.fi/ parhaiden puheliten löytämiseen ja olen suositellut sivustoa myös joillekin tuttavilleni.