ROCKSport Magazine on uusi suomalainen kiipeilylehti

Teksti: Aleksi Mehtonen ja Artturi Kröger

Kuvat: Rocksport Magazine

 

Elokuussa 2014 ensimmäisen numeronsa pdf-muodossa julkaissut Rocksport Magazine tähtää neljään ilmestymiskertaan vuodessa. Esikoisen voi klikata näytölleen täältä. Lehden taivalta voi seurailla myös sen Facebook-sivulla. Rocksportin päätoimittaja on Kari Laitila.

Noin satasivuinen Rocksport on järeä lukupaketti, jossa reissut nousevat esiin. Lehti johdattelee lukijan muun muassa Italian Arcoon kalliokiipeilemään, Ranskan Fountainbleauhun boulderoimaan ja Patagonian alppikiipeileilyreiteille. Patagonian jutun on kynäillyt Relaan suosittu bloggaja Matti Kivinen. Ensimmäisessä numerossa ruoditaan myös teknologian apua kiipeilylle sekä annetaan treeniohjeita aloittelijoille.

Esikoisen kansi.

"Lehti on rahoitettu pääosin omalla rahalla ja mainoksilla. Lainaa ei ole haluttu ottaa kalliiden korkojen vuoksi. Kaikki omat ja vaimon rahat on käytetty tämän projektin käynnistämiseksi", Laitila kertoo.

Laitila on ollut mukana suomalaisessa kiipeilyssä vuodesta 1975. Hän on osallistunut myös Suomen Kiipeilyliiton SKIL:n Access-ryhmän työhön. Sen tavoitteena on pitää maamme kiipeilykalliot kunnossa ja suhteet maanomistajiin hyvinä.

Kiipeilijänä Laitila on tehnyt ensinousuja muun muassa Olhavalla (Steroidi, Rolling Stone) Valkealassa, Suomen hienoimmassa kalliokiipeilykohteessa. Laitila palasi aktiivikiipeilyn pariin hiljattain.

 

Mallia Australiasta

Rocksportin ulkoasun on loihtinut Satu-Tuulia Oksanen. Laitilan mukaan lehden esikuva löytyy toiselta puolelta maailmaa.

"Pidän australialaisesta Vertical Life -lehdestä, etenkin sen tavasta tuoda esiin kiipeilykuvia isoina, kokoaukeaman kuvina. Tällä linjalla lähdettiin luomaan myös Rocksport Magazinelle ulkoasua."

Reissujuttua Norjasta Rocksport-lehdestä.

Lehteä on käyty lataamassa netissä yli kolme tuhatta kertaa, joten kiinnostusta kotimainen kiipeilylehti on herättänyt.

"Tämä on enemmän kuin uskalsin toivoa. Haluan kiittää kaikkia lukijoita", päätoimittaja myhäilee.

Rocksportin lukijat pääset hypistelemään esikoisnumeroa pian myös paperilla, sillä lehti on parhaillaan painossa. Rocksportin irtonumerohinta asettunee noin kymmenen euron kieppeisiin. Lehden tilaamiseen liittyviä asioita selvitellään parhaillaan.

Kilpailua tai vaihtoehtoja suomalaisissa kiipeilylehdissä on ollut kovin rajallisesti. Tarjolla on ollut ainoastaan Suomen Kiipeilyliiton julkaisema Kiipeily-lehti. Sitä on pyöritetty pitkälti talkoohengessä varsin ansiokkaasti.

 

Ysärihaave toteutui viimein

Kiipeilylehden perustaminen kangasteli Laitilan mielessä jo 90-luvulla.

"Silloin lehden tekeminen oli kallista ja kiipeilijöitä kovin vähän, joten ajatus jäi odottelemeaan parempia aikoja", hän muistelee.

Päätoimittaja Kari Laitila vääntämässä boulderia.

Konkreettisesti lehteä alettiin tehdä tammikuussa 2014, kun tekijätiimi oli kasassa ja visio lehden ulkoasusta alkoi kirkastua. Painotuotteen synnyttäminen oli työlästä vielä senkin jälkeen, kun tekijäporukka ja ensimmäiset mainostajat olivat löytyneet.

"Lehden kehitys- ja työvaiheessa oli runsaasti haasteita voitettavana, myös teknisiä, mutta niistäkin selvittiin usein yön yli nukkumalla".

Seuraava Rocksportin numero ilmestyy joulukuussa 2014

 

Reissujutuista mainostilaa, treenivinkeistä ja kuvista euroja

Kiipeilyreissujutuista lehti ei ainakaan toistaiseksi maksa palkkioita, mutta kirjoittaja saa lehdestä mainostilaa mahdollisille sponsoreilleen.

Treenivinkkijutuista sen sijaan tekijöille maksetaan. Jatkossa myös lukijoiden kuvista palkitaan riihikuivalla.

Lehden aukeama, edelleen ollaan Norjassa.

Rocksport Magazinen irtonumeroja voi ostaa verkkokaupasta, kiipeilyliikkeistä ja kiipeilyhallien palvelupisteistä. Lehti neuvottelee myös irtomyynnistä päivittäistavarakauppaketjujen kanssa.

Rocksportin verkkosivuilla on vielä hiljaista. "Seuraamalla lehden Facebookia pysyy varmasti kelkassa", ohjeistaa Laitila.

Rocksport-lehti on 29. marraskuuta järjestettävän Helsinki Adventure Night -leffafestarin kumppani. Tapahtuman järjestää Relaa Helsingin Bio Rexissä.

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä
rocksportmagazine
Käyttäjän rocksportmagazine kuva

Lehtien jakelu on lähtenyt käyntiin, lehtien satavuutta voi käydä tarkastamassa lehden sivuilta www.rocksportmagazine.fi. Nyt lehtiä saa jo Helsingistä; Kiipeilyareena, Helsingin kiipeilykeskus, Boulderkesku, Camu, Montainshop. - Tampereelta; Tampereen kiipeilykeskus. - Turusta; Bouldertehdas.- Hämeenlinnasta; Hämeenlinnan kiipeilykesku Hänkki. - Toimitukset ovat käynnissä paikkakunnille: Kuopio; VOEMA. - Turku; Flowpark.- Jyvaskyla; Boulderpaja.- Lappeenranta; Boulder Saimaa.- Oulu; Oulun kiipeilykeskus. Lehti tekee vierailun Kiipeilyseura Kiilan luo 17.9. illalla.
Ensimmäiset vuosikerran tilanneille on jo lähtenyt 1. lehden numero toimitukseen. 29.11. lehti on mukana Helsinki Adventeru night tapahtumassa omalla ständillä

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Tattis tiedosta, hyvältä kuulostaa, pidetään peukkuja maximipystyssä, että homma etenee! Tähän tarvitaan ilman muuta laadukas kiipeilylehti, joten lykkyä pyttyyn vaan!

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------