Samettiääninen olympiaselostaja - pimeässä kopissa Matti Räty

”Ai... että!” Tämä pehmeä voihkaisu on kuulunut Sotshin suksilajien selostuksessa viime aikoina usein, varsinkin jos suomalainen laskija on kaatunut hyppynsä. 

Ääni, joka kohtalaisen kiltin harmituksen lausuu, kuuluu Nipwitz-laskujengin Matti Rädylle, joka on hoitanut miesten ja naisten slopestylen sekä paipin kommentoinnit Ylen lähetyksissä Sotshin talviolympialaisissa. Räty, 25, on itsekin laskenut paippia Park Cityn MM-kisoissa vuonna 2011, joten arvokisakokemusta löytyy slim fit -farkkujen takataskusta. Kun kutsu lopulta kommentaattoriksi tuli, oli hänen helppo suostua.

Ja todellisuudessa Rädyn tekisi mieli kiroilla, mutta niin ei saa tehdä. Ainoat ohjeet kommentaattoreille ennen urakkaa olivat, että missään nimessä ei voi lähetyksessä kiroilla eikä pervoilla. Siksi on pitänyt keksiä kiertoilmaisuja naisten sukuelimille. Kuten termi että. 

Rädyn kisaurakka päättyi torstaina naisten paippiin. Käväistään vielä selostuskopissa.


Miten päädyit kommentaattoriksi olympialähetyksiin, Matti Räty?
"Muutaman vaiheen kautta. Kun olympialaiset olivat tulossa, olin yhteyksissä yhteen Yle-kontaktiini. Yleltä oli myös kysytty Ski Sportilta, että kuka voisi tulla kommentaattoriksi. Väätäisen Jussi kysyi sitten, että kiinnostaisiko, ja tottahan toki. Toivottavasti ovat olleet tyytyväisiä." 


Tämä oli ensimmäinen tv-työsi. Millaista oli asettaa luurit korville ensimmäistä kertaa?
“Ihan ekalla kerralla jännitti aivan helvetisti. Mietin selostusta enemmän sitä, että tosi moni ihminen seuraa lähetystä, pelotti suorastaan. Mutta kun luurit olivat päässä ja menimme suoraan lähetykseen, jännitys laski, mutta piti olla varuillaan mitä puhuu.” 


Millainen kaveri on selostajaetunimikaimasi Matti Härkönen?
“Härkönenhän veti mahtavasti, se on oikeasti jalkapalloselostaja, mutta hyvin on omaksunut freestyle-hommat parin vuoden aikana. Miesten paipin jälkeenhän Härkönen veti vielä Mestareiden liigan Manchester City – Barcelona -matsin, joten todella kova ammattilainen kyseessä.” 


Mistä tiesit milloin saat puhua? Ette juurikaan juontaneet toistenne päälle.
“Aluksi oli sovittu, että Härkönen ottaa laskijan sisään, kertoo esittelyt ja muut sellaiset faktat, ja minä otan homman haltuun, kun lähdetään laskemaan. Lähetysten saatossa se on muuttunut niin, että olemme pikemminkin selostajapari. Tuijotamme toisiamme syvälle silmiin ja aina kun toinen on hiljaa, on tavallaan tilaisuus puhua. Omassa roolissani on tärkeintä, että temput tulevat selkeästi ja hyvällä tahdilla ulos. Eikä saa kiroilla, siitä oli iso painotus. Eikä mitään pervoiluja.” 


Ovatko lipsahdukset olleet lähellä?
“On vittuja meinannut tulla, varsinkin kun (Antti) Ollila slopessa ei saanut sitä vitun tupla-underia pystyyn, tuli sitten voi... että. Se oli välillä paha rajoitus kyllä.” 


Lähetykset tulivat välillä suorina ja välillä nauhoitettuna. Miten seurasitte näitä vaihtoja?
"Härköselle tulee korviin jotain ohjeita, että milloin pitää lopettaa ja antaa murtomaahiihdolle tilaa. Huomasi kyllä, miten kansallislajimme hiihto ja lätkä määräävät. Vaikka oli AJ finaaleissa, niin silti näytettiin ensimmäisellä finaalikierroksella jotain ihme sveitsi-slovakia-peliä, kun lätkä on tärkeää. 

Välillä oikein ihmettelee, että koitapa ihmisille kertoa mikä tämä laji on, “Kun eihän se näy edes Urheiluruudussa.” miettii että mikä tää laji on. Niin joo, ei kyllä näy, sille tehdään pohjia oikein finaalitasolla, vaikka olisi hurjia ja näyttäviä temppuja ja suomipoikakin tulessa. Mutta on niin paljon katsojia ilmeisesti, joille lätkä ajaa aina edelle. Mutta ehkä se tästä. "Lähetyksen aikana vettä kuluu runsaasti. Välillä ruudussa myös ampumahiihtoa. (Kuva: Matti Räty) 


Kurkkupastillit takaavat kirkkaan äänen

Rauhallinen ja pehmeä äänesi on kerännyt kommentteja somen lisäksi myös selostajakollegasi lausunnoisa. Oletko madaltanut ääntäsi jollakin keinolla, vai oletko luonnostaan noin basso?
”Itse asiassa jopa yllätyin, ettei se olekan niin matala. Mutta kun innostuu, ääni nousee korkeammalle. Tänään ei kyllä ole sitä ongelmaa, eilen (keskiviikkona) oli kova rokkikeikka ja yöunet jäivät vähiin.” 


Millaiset selostustilat teillä oli?
”Selostuskoppi on pieni ja hikinen koppero suoraan Ylen ison olympiastudion reunalla. Näemme siis siihen keskelle, jossa Laura Ruohola ja kumppanit. Studion takana on somehaippaajia, on ohjaajia, tuottajia, hirveä touhuaminen aamusta asti päällä. 

Kopissa on kaksi monitoria ja kaksi läppäriä ja muuten se on pieni pimeä koppi. Se menee helposti tunkkaiseksi, huuruiseksi ja kuumaksi. On helpotus, kun pääsee sieltä ulos vetämään vähän raittiimpaa ilmaa. Vaihtopaitoja on hyvä pitää mukana, ja vettä menee tosi paljon. Äänestä olen pitänyt huolta Läkerolin sitruunanmakuisilla xylitol-pastilleilla. Kyllä kulkee! Selostaminen ei sinänsä tunnu raskaalta, mutta se on intensiivistä. Kun tapahtuu, pitää keskittyä aika kovasti. Päivän jälkeen on aika uupunut olo, vähän kuin olisi tehnyt jotain fyysistä.” 


Temppuja tulee aika liukuhihnalta ja grabit tuovat paljon varianssia. Miten tunnistat trikit niin hyvin? 
”Onhan temppuja aika paljon, mutta aika paljon auttaa, kun itse on vetänyt samoja temppuja, niin tietää, että tuosta se lähtee. Tuplat ja triplat nyt ovat eri asia, mutta nekin näkee aika hyvin, kun on paljon katsonut videoita. Lisäksi laskijoiden tyylin tuntee jo, kun on seurannut melkeinpä kaikki isot kisat viime vuosina, tietää mitä ne tekevät. Vaikeampaa on sanoa ne temput enemmän normi-ihmisen kielellä, kun tottunut puhumaan laskijalta laskijalle.” AJ:n laskut saivat nousemaan ylös penkistä

Oliko selostaminen erilaista suomalaisten laskijoiden kohdalla verrattuna tuntemattomampiin suuruksiin?
”Totta kai siihen eläytyi eri tavalla. En malttanut olla paikallaan, kun esimerkiksi AJ (Kemppainen) laski miesten paipissa. Seisoin ja selostin Härkösen monitorista, vaikka omakin olisi ollut. Ensisijaisesti toivoin että AJ pärjäisi ihan yksilönä ja urheilijana, mutta lisäksi tietysti että jos ja kun suomalainen pärjää, niin ehkä laji alkaisi näkyä laajemmin ja olisi vakiovieraana Urheiluruudussakin. Olihan se jännää, toivoi vaan että ländää nyt ne temput!

Sama oli esimerkiksi Antti Ollilan kohdalla, kun mies oli ollut X Gamesien slope-finaalissa ja tiesin, että miehellä on persoonallinen tyyli ja tuomarit arvostivat persoonallisuutta, että nyt olisi oikeasti mahdollisuudet pärjätä.” 


Oletko kuunnellut selostuksiasi jälkikäteen?
”Olisin, jos saisin sen Sotshi-applikaation ladattua johonkin. Kyllä vähän jännitti että mitäköhän siellä on sanonut, mutta varovaisesti uskalsin katsoa Facebookista kommentteja, jotka olivat aika positiivisia, joten uskalsin kuunnella jonkun slope-selostuksen läpi. Ihan hyvinhän se oli mennyt.” 


Millaista on palaute tosiaan ollut? Joko fanikirjeitä putoaa postilaatikkoon?
"Aika positiivista kautta linjan. Vaatimattomasti sanottuna... Ei vaan, tosi hyvää tullut. Toivon, että selostukseni on antanut sellaisen hyvän säväyksen, jonka laji ansaitsee. Tiedän lajista aika paljon, ja toivottavasti joku on selostuksen avulla tajunnut enemmän lajistamme ja ymmärtänyt vaikkapa grabien merkityksen kokonaisuudessa.” 


Mites mokat, ryssitkö mitään?
”Kerran sanoin tempun väärin. Kyllä se jäi harmittamaan, mutta sanoin heti lähetyksessä että väärä temppu tuli, pahoittelut. Sen jälkeen on mennyt täydellisesti.” 


Miten tästä eteenpäin, onko Livillä luvassa esimerkiksi Päivä Matin kanssa -kuunnelmia?
”Ei oo kyllä tietoa, tuollainen reality-hömppähän olisi tietysti upea. Toivottavasti pääsisi jatkossakin selostamaan kisoja, koska se on hauskaa. Ja kun ennakkotyöt on tehty, on selostajaparin kanssa hienoa työskennellä.”


Arttu Muukkonen

Madsen

Oli kyl hyvää kommentointia, asiantuntevampaa ja analyyttisempää kuin esimerkiksi lätkässä.

PeeTee

Snoukan selostaja Sami Saarenpää oli kuitenkin innostavampi. Asiantuntemus molemmilla tosi hyvä.

Mr Always Right

[quote=peetee]Snoukan selostaja Sami Saarenpää oli kuitenkin innostavampi. Asiantuntemus molemmilla tosi hyvä.[/quote]

Innostavuus ei kylläkään johtunut selostajasta, vaan tietenkin lajista.

Räty hoiti pestinsä kertakaikkiaan loistavasti.

They fall victim to my system, guess I sure know how to pick 'em

Arttu Muukkonen

Sami Saarenpää taisi vetää suurimman osan selostuksista soolona? On siinä ollut aika reippahasti touhuamista, luulisin.

Mielestäni Räty oli erittäin asiantunteva ja osasi vastata jopa kaimansa kysymykseen siitä, miksi ponnistus on tärkeää. Se kysymys ei sopinut jutun rytmiin, mutta Mattihan vastasi, että pitää ponnistaa ylöspäin ja sillä saa korkeutta ilmalentoon. Kuulemma niin tavallista asiaa harvoin tulee pohdittua, mutta näsäviisastelun sijaan vastaus oli siinä lähetyksessä mielestäni varsin hyvä. 

Pikkuveli

Ylellekin pojot siitä, että ottivat/saivat Räty-Matin koppiin. Matti vois mennä vaikka radioon töihin, ainaki äänensä puolesta.

Kaikkinensa taitaa olla melkonen urheilusuoritus noille studiojuontajillekin tämmönen parin viikon rupeama. Eikös Riihilahtikin ollut siellä potkupallostudiossa männä iltana?