Se rennompi randokisa

Randokisailu – siis sellainen itsensä rääkkääminen, jossa äärimmäisen kevyillä välineillä, sukkahousut jalassa skinnataan vuoria ylös ja alas – on suosittua Keski-Euroopassa. Alppien rinteillä näkee myös paljon ylämäkeen kihnuttavia kuntoilijoita. Yllättävän usein matka alas taittuu hissillä. 

Tämäntyylinen kestävyysurheilu ei oikein istu suomalaiseen vapaalaskukulttuuriin – tai ainakaan Pyhällä järjestettävän Free'kend-vapaalaskuviikonlopun henkeen. Free'kendissä kyllä kisataan randoilussa, mutta paljon, paljon leppoisammalla konseptilla.

Perjantaina 22. maaliskuuta mitellään jo toisen kerran Free'kendin Poker Rando. Kisan konsepti on lainattu Kanadasta, mutta se on viritetty Suomeen sopivaksi. Kisassa voittajan ei tarvitse olla nopein, vaan menestykseen vaaditaan myös tuuria ja korttipelisilmää.

Salomon Poker Randon idea on yksinkertainen: reitin viideltä tarkistuspisteeltä kilpailijat saavat jokaiselta yhden pelikortin. Näiden korttien kanssa jatketaan sitten pokeripöytään mittelemään kisan voitosta. Nopeudesta on sen verran hyötyä, että reitin nopeimmin kiertänyt saa vaihtaa kolme korttia, kakkonen kaksi ja kolmonenkin yhden kortin.

Salomon Poker Rando starttaa Carlsberg-talon edestä noin klo 16. Reitti on leppoisa, joten se sopii myös vähän skinnailleille ja vähemmän kisahenkisille. Nopeimmat tulevat kiertämään reitin alle tunnissa, mutta rauhallisellakin tahdilla takaisin Callessa pitäisi olla kahdessa tunnissa. Reitti sopii hyvin myös Pyhän lähioffareihin tutustumiseen.

 

Ensimmäinen osuus

Reitin ensimmäinen etappi johtaa Carlsberg-talolta Tajukankaalle. Tämä pätkä on helppo. Sillä haetaan vielä asemia ennen varsinaisen nousun alkua. Aikaa osuuteen kuluu noin 5–10 minuuttia. Tajukankaalla käteen lävähtää ensimmäinen kortti. 

Hertta-akka, ei paha.

 

Toinen osuus

Reitin toinen etappi nousee komeissa maisemissa Tajukankaan jääseinän alta sen päälle ja edelleen kohti Saunakurua. Nousun alkuosa jääseinän vieressä on jyrkkä ja vaatii jonkin verran skinnauskokemusta. (Tällä hetkellä jyrkkä osuus on kovan ja liukkaan korpun peitossa, mikä tekee siitä haastavan.) Toki jyrkän voi myös kiertää hiihtämällä pitkän poikkarin lähelle Sinistä rinnettä.

Reitti jatkuu ylöspäin Saunakurun eteläpuolella, kurun komeita muotoja seuraillen. Kun nousu taittuu, alkaa seuraava reittipiste näkyä kurun toisella puolella, aakealla tunturin laella. Alas Saunakuruun ja ylös sen toiselle puolelle voi tiputtaa vapaavalintaisesta paikasta. Toisella etapilla on nousua reilut 100 metriä ja aikaa se vie arviolta 20–30 minuuttia. 

Hertta-kymppi. Hmm... Samaa maata.

 

Kolmas osuus

Salomon Poker Randon kolmas osuus on ensimmäinen laskuosuus. Se johtaa tunturin laelta Aittokurun länsipäähän. Alku on todennäköisesti tuulen tuivertamaa lunta, mutta ensimmäisten puiden takaa löytyy suojaisampi ja leppoisampi kenttä. Vielä vähän matkaa huoltotien ylityksen jälkeen voi jatkaa laskua oikolinjassa. Ennen kurun reunaa pitää kuitenkin vetää poikkari vasemmalle, sillä alas Aittokuruun ei tässä kisassa tiputeta.

Seuraava reittipiste on Aittokurun länsipäässä, mistä aukeaa komea näkymä kuruun. Kortti  käteen, skinit alle ja uuteen nousuun. 

Hertta-ässä! Mitähän tästä vielä kehkeytyy? 

 

Neljäs osuus

Reitin neljäs osuus on jälleen nousua. Määränpäänä on Kultakeron huipulla sijaitseva ravintola Tsokka. Korkeuseroa nousulla on yli 200 metriä, mutta se on leppoisaa hiihdettävää loivassa metsikössä ja yläosan avotunturissa. Aikaa nousuun kuluu 25–40 minuuttia.

Lisää herttaa! Kurko! Oi-oi-oi.


Viides osuus

Viimeinen osuus on pelkkää laskua. Reitti kulkee Hutun ja FIS:n välistä, ja maali on Carlsberg-talolla. Alku väistellään kiviä, loppu nautitaan metsälaskusta. Maalissa jaetaan vielä viidennet kortit.

Patakakkonen! Harmi. Mutta peli ei vielä ole menetetty. Pokerinaamalla pärjään lauantain pelipöydässä varmasti. 


- - -

Salomon Poker Rando kilpaillaan Pyhällä perjantaina 22.3. Kisaan voi ottaa osaa vapaavalintaisilla välineillä (randosuksilla, telluilla, splitboardilla...). Kilpailuun voi ilmoittautua ennakkoon tästä

Kilpailun voittaja saa palkinnokseen Salomon Guardian alpine touring -siteet.

- - -

 

Relaa.com on Free'kendin mediayhteistyökumppani.

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=44701.0

Antti Laiho