Seikkailukisaajan selviytymisohjeet: nauti ulkoilusta vauhdikkaasti

Seikkailukilpailun starttiviivalla. Olotila on jännittynyt mutta myös hyvin innostunut.

Nyt mennään! Joukkueet säntäävät liikkeelle eri suuntiin. Osa lähtee lujaa juosten, osa vielä karttaa tutkaillen. Kyseessä on aloitustehtävä, jossa pitää hakea rasteja lähimaastosta vapaavalintaisessa järjestyksessä.

Kisaajat valmistautumassa lähtöalueella Snowflakes Seikkailussa Tuusulassa vuonna 2013. (Kuva: Team SnowFlakes)

Suunnistusosuuden jälkeen kilpailijat palaavat starttialueelle ja hyppäävät pyörien selkään. Kisaamiseensa vakavammin ottavaa kärkijoukkuetta ei enää hymyilytä, nyt on pidettävä ykköspaikka! Lunkimmat joukkueet säätävä iloisina varusteiden kanssa ennen kuin ehtivät matkaan. Edessä on pitkähkö pyöräilyosuus, jonka keskivaiheilla on myös melonta. Pyöräily tuntuu helpolta ja vauhdikkaalta juoksun jälkeen mutta aurinkoinen keli saa hien valumaan.

Toisilla melonta sujuu mutkitta ja toiset hihittelevät, kun kanootti ei meinaa millään kulkea suoraan. Melontaosuuden keskellä kisaajat jalkautuvat ja kiiruhtavat etsimään rasteja alueen korkeimmalta kukkulalta. Jalkoja hapottaa. Joillekin maistuvat eväät jo tässä vaiheessa mutta osalla joukkueista ei ole aikaa tähän. Urheilugeelit imaistaan lennossa ja matka jatkuu.

Edessä on vielä yksi suunnistusosuus. Reidet kieltäytyvät juoksemasta ylämäkiä. Ihan kuin reitille olisi etsitty kaikki alueen mäet! Joukkuekaverit tsemppaavat toisiaan ja moni saa irvistettyä jonkinlaisen hymyn reitin varressa valokuvaavalle kisajärjestäjälle. Maali häämöttää jo, mutta ennen sitä on vielä laskeutuminen kalliolta suoraan veteen. Tiukka ote köydestä ja selkä edellä kohti järveä. Tossut ovat märät jo entuudestaan, joten pieni pulikointi ei haittaa. Kahlaamme maaliin joukkuetoverin kanssa rinta rinnan ja hymyssä suin. Voittajafiilis!

Maalissa! SnowFlakes Seikkailu 2012. (Kuva: Team SnowFlakes)Multisporttia vai seikkailu-urheilua?

Edellinen oli esimerkki siitä, millainen multisport-kilpailu voi olla. Multisportista puhutaan, kun on kyse lyhyistä, noin 3–6 tuntia kestävistä, tapahtumista. Seikkailukilpailut ovat yleensä pidempiä, ne kestävät 12 tunnista jopa viikkoon. Multisport-kilpailuissa liikutaan yleensä kahden tai kolmen kisaajan joukkueissa. Pidemmissä kilpailuissa joukkueissa on usein kolme jäsentä. Useiden päivien kisoissa joukkueissa on neljä jäsentä ja vähintään yhden heistä on oltava nainen.

Sekä multisport- että seikkailukilpailujen lajit ovat suunnistus, pyöräily ja melonta. Lisäksi on miltei aina jotain yllätystehtäviä, joita kutsutaan questeiksi. Nämä voivat olla jotain köysi-, älykkyys- tai tarkkuustehtäviä tai muita, missä vaaditaan kenties nokkeluutta, tasapainoa tai voimaa. Melonta voi olla kaksikkokajakeilla tai kanooteilla. Joskus lajeihin kuuluu myös rullaluistelu tai uimapatjailu. Joukkueet suunnistavat itsenäisesti lähdöstä maaliin käyttäen järjestäjän antamaa karttaa ja reittikirjaa.

Pärskettä! Niin sanottu sämpylä eli eräänlainen uimapatjailutekniikka. Tämä ei ole sallittua kaikissa tapahtumissa. (Kuva: Team Snowflakes)

Pidemmät seikkailukisat vaativat hyvän kestävyyskunnon lisäksi myös paljon henkistä kanttia. Jos yksi joukkueesta alkaa kiukuttelemaan ja valittamaan hiertävää kenkäänsä, niin se vie voimia koko joukkueelta. Jos joukkueessa on selvästi vahvempi jäsen, niin hän voi ottaa muidenkin jäsenten varusteita kantoon. Pelkällä kestävyyskunnolla ja hyvällä suunnistuksella näitä kisoja ei voiteta – tiimihengellä on olennainen osa.

Joskus lajia tuntemattomat yhdistävät multisportin triathloniin mutta kyseessä on aivan eri laji. Multisportissa edetään enimmäkseen maastossa ja olennaista on suunnistaa. Triathlonissa puolestaan edetään ennalta määriteltyä reittiä nopeakulkuisilla teillä. Luonnossa liikkuminen on siis olennainen multisportia. Harrastajien joukossa onkin paljon suunnistajia, maastopyöräilijöitä ja sekä muita luonnossa viihtyviä ulkoilijoita.

Maastopyöräily on tyypillinen laji seikkailukisoissa. Reitit on laadittu niin, että ne vastaavat eri sarjoihin osallistuvien taitoja. (Kuva: Team SnowFlakes)

 

Tapahtumat Suomessa

Suomessa järjestetään useita lyhyitä multisport-tapahtumia ja muutama pidempi tapahtuma. Pisimmät Suomessa järjestettävät kilpailut ovat tänä vuonna Endurance Quest ja Rokua Geopark Challenge, joissa voi seikkailla noin 24 tuntia putkeen. Aloittelijaystävällisimpiä tapahtumia ovat esimerkiksi Multisport Cupin eri osakilpailut ja Team Snowflakesin järjestämä Snowflakes Seikkailu. Uusia tapahtumia tulee koko aika lisää ja niitä löytyy ympäri Suomea.

Joukkuemääriltään Suomen suurin multisport-tapahtuma on Snowflakes Seikkailu, joka tänä vuonna järjestetään Nurmijärvellä Kiljavannummella. Kisassa on kolme sarjaa, joista löytyy sopiva niin ensikertalaisellekin kuin kokeneemmallekin joukkueelle. Helpoimmassa sarjassa radalla vietettävä aika on noin puolet lyhyempi kuin pisimmissä, suunnistus on yksinkertaisempaa ja pyöräilyosuuksilla pärjää ihan tavallisellakin pyörällä. Snowflakes Seikkailussa, kuten ei muissakaan tapahtumissa, lajien järjestystä ei yleensä paljasteta etukäteen. Jos multisport-tapahtumaan mielii mukaan, kannattaa esimerkiksi testata etukäteen miltä tuntuu lähteä juoksemaan pitkän pyöräilyn jälkeen.

Seikkailukisoista löytyy myös yllättäviä tehtäviä. Tässä mennään varuskunta-alueen jumppatelineillä Tuusulassa. (Kuva: Team SnowFlakes)

Kilpailujärjestäjät ovat usein itsekin seikkailu-urheilijoita ja järjestävät tapahtumia intohimosta lajiin. Kilpailujärjestäminen ei ole ihan yksinkertaista, kun kyseessä on monta lajia, ja jokaiselle joukkueelle ei riitä omaa kanoottia tai kajakkia samanaikaisesti. Sarjat aikataulutetaan niin, että melontaosuus on eri aikaan. Snowflakes Seikkailun ratamestari Virva Vuorenpää kertoo, että suurimmat kisajärjestäjän haasteet onkin juuri kisan aikatauluttaminen ja sellaisten questien keksiminen, jotka ovat myös hauskoja mutta eivät aiheuta ruuhkaa ja odottelua kisaajille.

Kisojen pakollisissa varusteissa on huomioita osallistujien turvallisuus. Tässä melotaan inkkarikanootilla Tuusulanjärvellä. (Kuva: Team SnowFlakes)

Snowflakes Seikkailu järjestetään nyt viidettä kertaa elokuun puolivälissä, eli vielä ehtii ilmoittautua mukaan. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään Nurmijärvellä Kiljavannummella on luvassa upeaa ja nopeakulkuista kangasmaastoa, sekä paljon polkuja juoksuun ja pyöräilyyn. Lisäksi joukkueet pääsevät kirkasvetiseen Sääksjärveen melomaan ja uimapatjailemaan, joten monenlaisia elämyksiä on luvassa.

 

Ohjeita ensikertalaiselle

Näillä ohjeilla pääsee hyvin alkuun multisport-kilpailemiseen

* Lue etukäteen saatavat kilpailuohjeet huolellisesti.

* Huolehdi, että otat mukaan kaikki pakolliset varusteet. Huomioi, että myös suositellut varusteet ovat listalla hyvästä syystä.

* Usein tapahtumissa käydään vaihtoalueella hakemassa pyörät mutta tämä saattaa olla vain kerran jo kisan alussa. Huolehdi siis, että pystyt kuljettamaan mukanasi tarvitsemasi määrän energiaa ja juomaa koko kisan ajan. Ota selvää onko vaihtopaikalla huoltopöytä – hyvä jos on mutta älä tukeudu täysin sen antimiin.

* Saavu kisapaikalle ajoissa, jotta ehdit tutustua lähtö-, vaihto- ja maalialueeseen sekä etukäteen annettavaan kilpailumateriaaliin. Tapahtumasta riippuen kartat ja reittikirjat (ohjeistus, jossa lukee missä järjestyksessä eri lajit suoritetaan ja missä järjestyksessä rasteilla käydään leimaamassa) jaetaan yleensä ennen kilpailua. Yleensä jää noin tunti aikaa käydä rata läpi ja kenties piirtää se kartalle. Tätä varten voi olla hyvä varata mukaan merkkauskynä sekä kontaktimuovia. Joskus kisajärjestävät tekevät kisamateriaalit myös vedenkestävälle materiaalille mutta siitä varmasti tiedotetaan etukäteen.

* Vie pyöräsi merkatulle vaihtoalueelle. Joissakin kisoissa pyöräkypärää on pidettävä päässä koko kilpailun ajan mutta joissakin sitä vaaditaan vain pyöräilyosuuksilla. Tässä kannattaa olla tarkkana.
Jos olet tottunut käyttämään pyöräilykenkiä niin kannattaa harkita, että jätät ne pois lyhyemmissä kisoissa sillä joutuisit kantamaan juoksukenkiä mukana ja vaihtoihin kuluu aikaa.

* Jos rastit käy väärässä järjestyksessä tai joku rasti jää väliin siitä seuraa sakkoaikaa. Yleisimmät virheet johtuvat siitä, että reittikirjaa luetaan huolimattomasti.

* Suunnista huolellisesti kisan aikana, tässä lajissa vauhti ei aina korjaa virheitä.


Kirjoittaja, Anne Dahlgren, on innokas seikkailukisaaja, joka osallistuu myös vuoden 2014 SnowFlakes Seikkailun järjestämiseen. Lue lisää Anne reissuista ja riennoista hänen Relaa-blogistaan.

Käyttäjän AnneD kuva

AnneD

AnneD
Käyttäjän AnneD kuva

Tänään on viimeinen päivä ennakkoilmoittautua mukaan! Hauska ulkoilupäivä tiedossa! Tervetuloa!

“Happy are those who see beautiful things in ordinary places, while others see nothing.”

http://www.relaa.com/blogi/neito-pihalla-anne-dahlgren