Simone Moro ja maailmanluokan outdoor-leffakattaus odottavat Helsinki Adventure Nightissa

Kiipeilystä ja ulkoilmaurheilusta kiinnostuneita hellitään jälleen Helsingissä, kun Helsinki Adventure Night potkaistaan käyntiin 14. marraskuuta Bio Rexissä. Tänä vuonna kahdeksatta kertaa järjestettävässä HAN:ssa on iltajuhlan lisäksi iso päivänäytös. Luvassa siis yli puoli vuorokautta ehkäpä maailman parhaita elokuvia ja esityksiä iloksi, huviksi ja inspiraatioksi.


Illan tähtivieraana on vuorikiipeilyn yksi värikkäimmistä ja kovimmista hahmoista, italialainen Simone Moro. Mies on esiintynyt aiemmin Adventure Nightin elokuvissa, nyt värikäs Moro saapuu itse paikalle Helsinkiin. 

Monelle Simone Moro saattaa olla tutuin vauhdikkaana toisena päähahmona toissa vuonna HAN:ssa esitetyssä Inside The Brawl -elokuvassa. Siinä käydään läpi tapahtumaketjua, joka aiheutti Moron, Ueli Steckin ja paikallisten sherpojen välisen riidan. 

Moron hahmossa on muitakin ulottuvuuksia kuin kiihtyvä italiaanoveri. 48-vuotias Moro on pitkän linjan kiipeilijä, joka on tehnyt kolmen kasitonnisen talviensinousut - Shisha Pangma (2005), Makalu (2009), Gasherbrum II (2011). 

Moro on rakennuttanut ja rahoittanut koulun sherpojen lapsille Nepalissa ja lahjoittanut Gilgit Baltistanin alueelle pienen tiilitehdasrakennuksen ja sairaalan Serin kylään lähelle Nanga Parbatin perusleiriä. Moro on ammatiltaan helikopterilentäjä. Hän on suorittanut useita pro bono -pelastustehtäviä Nepalissa.

Kuten arvata saattaa, vauhdikas ja temperamenttinen Moro on kiitelty luennoitsija. Esityksessään hän vie kuulijat unelmien kautta korkeille vuorille. 

Moro esiintyy Bio Rexissä kello 19.30. 


Luvassa täyspitkien ulkoiluleffojen paraati

HAN:n ohjelmisto jakautuu tänä vuonna päivänäytökseen ja iltaspektaakkeliin. Päivänäytöksessä katsotaan kolme elokuvaa.


(unReal)

unReal on Teton Gravityn ja Anthill Filmsin maastopyöräilyelokuva. 4K:na kuvattua elokuvaa on arvioitu yhdeksi maailman parhaista maastopyörätaltioinneista. Epäileville voi näyttää viime kesänä viraaliksi nousseen Brandon Semenukin segmentin, jossa Semenukin suoritus on kuvattu yhdellä otolla kuvausauton kaarrellessa Semenukin kanssa samaa tahtia mäenrinnettä alas. 

Mtb-pornoa alusta loppuun, kuuluu myös yksi arvio. Hyvä.


 
(The Search for the Freedom)


Iltapäiväesityksen toinen elokuva on kiinnostava yhdysvaltalaistuotanto The Search for the Freedom, joka yhdistää puolitoistatuntiseksi kokonaisuudeksi action-lajien visuaalisuuden ja action-urheilulle omistautuneiden ajatukset. 

Mukana elokuvassa ovat muun muassa Kelly Slater, Gary Fisher, Danny Way, Yvon Chounard, Jeremy Jones ja monet, monet muut outdoor-lajien tähdet. Elokuvassa pääsevät ääneen myös jo edesmenneet vapaalaskija Shane McConkey ja kiipeilijä Dean Potter, jotka menehtyivät rakkaiden lajiensa parissa.

Elokuva on voittanut hurjasti palkintoja eri festivaaleilla. Emme ihmettele, sillä se on huolellisesti käsikirjoitettu, kuvattu ja editoitu kokonaisuus.(Kylmää kiveä)

Suomalaisen kiipeilyn 60-vuotisen historian ja nykyajan tarkasti dokumentoiva Kylmää kiveä päättää päivänäytöksen Bio Rexissä. Dokumenttielokuva sai lopulta ensi-iltansa kesäkuussa 2015. Projekti viimeisteltiin huolella tehden, sillä ensimmäiset huhut ensi-illasta levisivät jo syksyllä 2013.

Ville Kurrun ja Tommi Vänskän elokuva on ollut suosittu loppuunmyydystä ensi-illastaan asti. Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla se sai jopa lisänäytöksen valtavan suosion vuoksi. Nyt on siis viimeistään aika tsekata vuosikymmenen leffatapaus.


Päiväohjelma
12.00 unReal
13.00 The Search for the Freedom
15.00 Kylmää kiveä

 

 

Iltaspektaakkeli on nimensä veroinen


(Citadel)

Iltashow alkaa viideltä Citadel-elokuvalla. Citadelin taustalta löytyy Alastair Lee, tunnettu kiipeilyelokuvien (mm. Autana ja The Last Great Climb) ohjaaja. 

Citadelin tarina on sinänsä perinteinen. Kaksi kokenutta kiipeilijää, Jon Bracey ja Mat Helliker, yrittävät ensinousua kaukana sivistyksestä sijaitsevalla vuorella (Citadel) Alaskassa. Citadel on ensimmäinen 4K:na kuvattu kiipeilyelokuva. Leffassa on käytetty runsaasti myös helikopterikuvausta, vaikka kuvauslokaatio on erämaassa. Lee onkin kertonut, että helikopterin lennättäminen juuri oikeaan paikkaan juuri oikeaan aikaan oli haastavaa, kun yhteyttä pidettiin kaiken lisäksi kalliilla satelliittipuhelimella.

Tosin kuten Lee sanoo, helikopterilla kuvaaminen oli mukavaa vaihtelua valjaissa roikkumiseen ja jumarointiin verrattuna.

Citadelin jälkeen on vuorossa väliaika, jolloin Bio Rexin aulan palveluita, kuten baaria, voi käyttää ja tutustua lukuisten yhteistyökumppaneiden tarjontaan. 


 
(Simone Moro)

Puoli kahdeksalta lavalle astelee Simone Moro, kuten artikkelin alusta kävi selväksi. Luvassa siis keynote-esitys suoraan maailman huipulta. 

Moron esityksen jälkeen on vuorossa jälleen väliaika, jonka voi käyttää esimerkiksi selfieiden ottamiseen Moron kanssa.

 

Spektaakkelin päättää Reel Rock Tour 10
Kuten voimme huomata, päivä on pitkä. Se, ken katsoo lauantain jokaisen elokuvan ja esityksen sekä postaa näistä kaikista kuvan sosiaaliseen mediaan aihetunnisteella #han2015 saa HAN:n tuottaja Juha Viitalalta kaksi juomalipuketta baariin. Jos näitä rautapakaroita on useampia, arvotaan palkinto heidän kesken. 

 
(Dawn Wall)


Illan viimeinen ohjelmanumero ennen bileitä on perinteisesti Reel Rock Tour -leffakiertue, jonka kymmenennessä paketissa katsojat pääsevät muun muassa seuraamaan kesällä kansainväliseen uutislevitykseenkin päätyneet Dawn Wallin kiipeilyprojektia, tutustumaan high ball -boulderoinnin olemukseen Daniel Woodsin kanssa, katsomaan Dean Potterille tehdyn tribuutin, ihailemaan Tommy Caldwellin ja Alex Honnoldin etenemistä Fitz Roy Traversella sekä selvittämään mikä ihme on Horseshoe Hell.

Livemusiikkia yömyöhään 

Kun ohjelmaputki on ohi, jatkuvat bileet Bio Rexissä puoli kahteen asti yöllä. Tänä vuonna musiikista vastaavat perkussionisti Markus Jaatinen ja kitaristi Repkat. P. DJ:nä duon kanssa häärii DJ A. Myllykoski. Luvassa on erittäin kiinnostavaa improvisoitua rytmiikkaa sekä "eklektistä musiikkivalikoimaa."


Iltaspektaakkelin ohjelma
17.00 The Citadel
19.00 Illan tähtivieras: Simone Moro - unelmia ja jäisiä kasitonnisia
21.30 Reel Rock Tour 10
23.X0 BILEET

Pääsyliput Camu.fistä. Päiväohjelma 15e, iltaohjelma 25e, paketti 35 e

Arttu Muukkonen