Ski Or Die - Nipwitz järjestää kaikkien aikojen erikoisimmat vappuhulinat Ukkohallassa

Muutama viikko sitten kuului internetistä kummia. Brain Massage -elokuvan syksyllä julkaissut laskujengi Nipwitz ei ollutkaan siirtynyt eläkkeelle, vaan oli kaikessa hiljaisuudessa virittänyt pillifarkut kireälle ja rakentanut oman erikoisen vapputapahtuman Ukkohallaan. SKI OR DIE jatkaa Mofyn ja Pyhän MayDayn perinteitä freeski-kansan vapunviettohistoriassa. 

Kun nippareista on kyse, ei tapahtuma jää tietenkään pelkäksi limonadinjuomiseksi. Vappuna kisaillaan muun muassa korkeus- ja pituushypyssä, vedetään vauhteja ylämäkeen Seitan-vinssillä ja lauletaan punkkia.

Otimme yhteyttä Rovaniemen hunajakurkkuun eli Matti Rätyyn, joka johtaa tapahtumasirkusta kokeneen tirehtöörin elkein. Huhujen mukaan mies on paitsi luonut tapahtuman visuaalisen ilmeen on hän myös käyttänyt itseään SKI OR DIE -julisteen mallina, ks. alempaa. Räty ehti vastailemaan kysymyksiin Rukan Spring Breakin keskeltä, kiitos siitä herralle.


Tapahtumajuliste.

 

Matti, mitä ihmettä Ukkohallassa tapahtuu vappuna, ja mistä tällainen idea oikein syntyi?
"Nipwitz järjestää kevään parhaan tapahtuman, jonka tarkoitus on palauttaa laskemiseen se aito villi meininki! Tapahtumat on monesti varsin suoraviivaisia ja me halutaan kokeilla jotain omaperäistä nyt kun siihen aukesi mahdollisuus.

Parina kevään pyöriteltiin Nipwitzin sisällä ajatusta tehdä ikään kuin tapahtuma tapahtuman sisälle Pyhän Maydayhin. Sitä ei koskaan toteutettu ja nyt kun Maydaykin aiemmassa muodossaan kuopattiin, niin ajateltiin ottaa ideat käyttöön! Siihen päälle kehiteltiin vielä lisää vappuun sopivaa hupia, joten viihdemuodoksi tuli Pentathlon, eli viisiottelu.

Lajivalikoimaa on parkkisessareista nopeuslaskuun ja korkeushypystä pituushyppyyn. Pentathlonin kruunaa Instagramissa suoritettava tehtävälista, josta varmasti löytyy haastetta vaikka olisit Tom Wallischin veli."

 

Pituushyppyä Nipparityyliin.
 

Miten juuri Ukkohalla valikoitui paikaksi? Se ei taida olla ihan nelostien varressa kuitenkaan.
"Vappua on perinteisesti menty viettämään jonnekin Lappiin. Joku on halunnut päästä vielä nauttimaan tästä aina lyhenevästä talvesta ja joku on kyllästynyt istumaan piknikillä joenvarressa pölyisessä kaupungissa. Yhdistävänä tekijänä on se, että lumi kuuluu kevääseen ja etelässä sitä ei enää näin huhtikuussa ole.

Ukkohalla on tälläkin hetkellä Suomen lumisinta aluetta käsivarren kanssa, mutta matkustusaika on huomattavasti Lappiin ajamista lyhyempi. Täällä Kainuun helmessä myös rinnepäällikkö on innolla mukana kehittämässä suomalaista laskukulttuuria, johon meidän mielestä rento kevättapahtuma ja hauska ohjelma kuuluvat isona osana."


Millaista viihdeohjelmaa on luvassa, onko Jalo Seppästä ja muita vakiosankareita esiintymässä?
"Niin, mitäpä olisi tapahtuma ilman kunnon bileitä! Päivällä rinteessä soi musiikki ja illalla DJ vastaa rytmeistä klubilla. Lauantain artistikiinnitys on todella nopea punk-sensaatio VVV, joten perjantain Ski or Die -henkisten kasaribileiden jälkeen lauantaina pääsee myllyttämään kunnolla hikoillen!"

 

Viime aikoina laskijoiden vapputapahtumat ovat olleet isoja spektaakkeleita. Onko nyt kyseessä vähän niin kuin DIY-tyylinen häppeninki?
"Näin sitä voisi kuvailla. Me oollaan osallistuttu erilaisiin vapputapahtumiin yli 10 vuotta ja melkein kaikille on ollut leimallista se, että niiden sisältö on ensisijaisesti suunniteltu hyvin rajatulle ryhmälle. Jos ja kun tämä ryhmä on ollut Suomen kovimmat kisalaskijat, niin aika moni osallistuja ei ole saanut tapahtuman ohjelmasta kaikkea irti.

Ski or Dien viisiottelussa voi pitää hauskaa, vaikka olisi kauden ensimmäistä kertaa mäessä. Toisaalta haastetta haluavat pääsee kokeilemaan omia rajojaan hakemalla vaikka kisan korkeinta loikkaa korkeushypyssä, tai suorittamalla tehtävälistan vaikeimpia tehtäviä."

 


SKI OR DIE:n markkinointimateriaalia. 

 

Millaista osallistujamäärää odotatte, vai onko sillä väliä?
"Totta kai toivotaan, että mahdollisimman moni innostuu tästä yhtä paljon kuin me itse! Kaikki sijainnista ja Vappupaketin hinnasta lähtien tukee sitä ajatusta, että Ski or Diehin on helppo lähteä viettämään hauskaa vappua. Jonkun verran odotellaan ihan katsojiakin, sillä kaikki Pentathlonin lajit on yleisöystävällisiä ja kompaktille alueelle rakennettuja. Siellä tullaan varmasti näkemään levottomia riipaisuja pituushypyssä ja muissa urheilullisissa lajeissa!

Myöskään ihan joka päivä ei pääse seuraamaan, miten urho kiihtyy tasamaalla nollasta sataan neljässä sekunnissa narussa roikkuen, joten on siinä Seitan Invitationalissakin ihmettelemistä."

Onko tämä nyt sellainen vappu millaisen Nipwitz järjestää kun saavat itse mellastaa?
"Uuden kokeileminen ja itseä tyydyttävä tekeminen on aina ollut se juttu Nipwitzissä, ja sillä linjalla jatkuu myös Ski or Die. Kaikenlainen laskeminen voi olla hauskaa, eikä homman tarvitse aina perustua puhtaasti parkkilaskemiseen. Me hoidetaan tämä täysin talkoovoimin Ukkohallan kanssa ja tehdään tapahtumasta sellainen, johon itse kiinnostaisi osallistua."

 


Ukkohallaan on monella vappuna suunta. SKI OR DIEN some-materiaalia.

Mistä ennakkoluulottomat lajit on repäisty?
"Oikeastaan ihan ensin keksittiin tuo kilpailumuodon nimi, Pentathlon. Siitä lähdettiin suunnittelemaan viittä rentoon kevätlaskemiseen sopivaa lajia, joita ei muissa tapahtumissa pääse kokeilemaan tai katsomaan. Vappupäivänä Ski or Die lähtee käyntiin tapahtuman perinteisimmällä lajilla, eli parkkisessareilla, jossa lämmitellään tunnelmaa spesiaaliparkissa.

Näiden sessarien säväyttäjät valitaan iltapäivän show-tyyliseen Seitan Invitationaliin, jossa voimakasnäppisiä vetäjiä vinssataan ylämäkeen rakennettuun setuppiin. Työkaluna siinä käytetään maailman tehokkainta vinssiä Seitania, jolla riittävän hurja laskija liikahtaa kyllä turhia kyselemättä.

Lauantaina on vuorossa todelliset sporttilajit, eli pituushyppy ja korkeushyppy, sekä nopeuslasku hankalassa mäessä. Näissä lajeissa ei ole Suomessa ennen kilpailtu, joten nyt pääsee kokeilemaan laskemista vähän erilaisesta kulmasta! Tapahtuman ehdottomasti omalaatuisin juttu on viides kaikille avoin laji, joka on Instagramissa suoritettava, todella vaihtelevia ja hämmentäviäkin tehtäviä sisältävä lista. Kaikkien lajien tulokset ja tehtävälistan tehtävät on pisteytetty, joten luonnollisesti isoimman kokonaispotin kerännyt voittaa virallisen Vapunviettotittelin!"

Onko tapahtumalla ikärajaa?
"Illalla klubille päästäkseen täytyy olla täysi-ikäinen, mutta muuten ei ole mitään rajoituksia. Edes laskuvälinettä ei ole rajoitettu ja tehtävälistalla onkin hyvät pisteet semmoisesta suorituksesta, että vetää koko Pentathlonin läpi mahdollisimman oudolla vehkeellä!"

 

Lisätietoja tapahtuman Facebook-sivulta SKI OR DIE 2015 sekä tapahtuman Instagram-tililtä SKIORDIE666

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä