Sukset säilöön kesäksi

Ihmisillä on usein kummallinen tapa tehdä vain niitä asioita, jotka ovat ajankohtaisia juuri nyt. Espanjankielinen lentävä lause mañana, mañana (huomenna, huomenna) kuvaa tilannetta hyvin täällä Pohjolan perukoillakin. Kun laskukausi loppuu, siirtyvät sukset varastoon odottamaan seuraavan talven lumia. 

Aivan näin suoraviivaisesti ei kuitenkaan kannata toimia. Sukset saattavat kauden jäljiltä kaivata huoltoa. Se kannattaa tehdä jo nyt. Silloin sukset ovat iskussa heti ensilumen sataessa. Huolloissa ei alkukesästä varmasti ole ruuhkaa. Ainoa ongelma saattaa kesäkuukausina olla se, että suksivelhot ovat viettämässä ansaittua kesälomaansa. Varmista siis etukäteen, että huoltokoneet pyörivät myös kesähelteillä.

Jos suksesi ovat vielä hyvässä iskussa, eivätkä kaipaa huoltoa (tai huollatat ne vasta syysruuhkassa), voit pakata suksesi varastoon. Pieni valmistelu kuitenkin auttaa säilyttämään sivakat hyvässä kunnossa.

 

Puhtaat pohjat suojaan

Kevätlumi on likaista. Tätä likaa tarttuu myös suksen pohjiin. Pohjat pitää siis ensimmäiseksi puhdistaa. Parhaiten tämä onnistuu sulattamalla pehmeää voidetta pohjaan ja siklaamalla voide lämpimänä pois. Sulan voiteen mukana saadaan poistettua ylimääräinen möhnä pohjan huokosista.

Samalla tavalla saadaan poistettua myös mahdolliset fluoripitoiset kelivoiteet. Erityisesti korkeafluoriset voiteet aina jossain määrin kuivattavat suksen pohjia.

Kun pohjat on putsattu, on ne aika suojata säilytyksen ajaksi. Suojavoiteeksi sopii samainen pehmeä voide, jolla pohja putsattiin. Sulata pohjaan reilu kerros pehmeää voidetta ja jätä se pohjaan.

Pohjaa ei enää siklata puhtaaksi. Näin voide suojaa pohjan pieniä huokosia epäpuhtauksilta ja kuivumiselta. Voide kannattaa kuitenkin pyyhkäistä pois kanteista, sillä metallikanttien päällä voidetta ei tarvita. Ilman voidetta kantit pysyvät ilmavina ja kuivina. 

Kantit kannattaa putsata siklin sivussa olevalla siihen tarkoitukseen tehdyllä lovella, ei siklin suoralla sivulla. Näin siklin suora sivu pysyy suorana ja terävänä jatkossakin.

Samalla, kun olet suksien kimpussa, voit kirjoittaa muistiin myös kyseisen suksiparin kanttikulmat (esim. 88°/0,5°). Näin et unohda niitäkään kesän aikana.

 

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=40546.0

Antti Laiho