Suomen top 5 offaripaikat

Relaa.com listasi Suomen parhaat offaripaikat. Näissä paikoissa pääsee nauttimaan puuterista, parhaista laskuista ja maisemista, mitä Suomi-offarilla on tarjota. Jutussa tulee tutuksi myös uunituore Rewindr cloud, joka on Suomen kattavin offariopas.

Tarkempiin reittikuvauksiin pääset karttojen yläpuolisista linkeistä. Rewindr -sovellus pitää sinut kartalla laskureissuillasi. Lataa omasi sovelluskaupastasi. Osa reiteistä sijaitsee lumivyörymaastossa. Muista huolehtia lumiturvallisuudesta.

 

1. Pyhätunturi

"Pyydaa Jacksonissa" - Kuva: Aku Hukkila Laskija: Sanna Kyllönen
 
Kurut, tilavat metsälaskut ja avara takamaasto tarjoavat vapaalaskulle monipuoliset puitteet. Pyhällä on mahdollisuudet sekä hissioffariin, kokopäivän hiihtovaellukseen että afteriin. Pyhällä vapaalaskua on tuotteistettu pisimmälle. Vapaalaskuvälineitä löytyy vuokrattavaksi ja tarjolla on opastettuja laskuretkiä takamaastoon. Pyhä toimii Free'kend –vapaalaskutapahtuman näyttämönä.
 
 

 
 
2. Kilpisjärvi
 
"Puuteri irtoaa" - Kuva: Markku Mäenpää Laskija: Petteri Lajunen
 
Suomen ikonisimmat ja suurimmat törmät löytyvät Kilpisjärveltä. Lyhyellä lähestymisellä saavutettavat klassikot kuten Saana, Malla ja Jiehkas sopivat aloittelijoillekin. Todellista erämaatunnelmaa ja Suomijyrkkää pääsee laskemaan Terbmisjärven maastoissa. Terbmikselle on hieman pidempi lähestyminen, minkä voi tarvittaessa hoitaa kelkkakyydityksellä. Useamman päivän retkillä voi majoittua varaustuvissa tai eräkämpillä. Kilpisjärveltä pääsee tunnin parin ajolla Norjaan mm. Tamokin ja Lyngenin hiihtomestoille.
 

Pikkumalla

Saana

Jiehkas

Terbmisvaara

Salmikuru

Jollánoaivi

 
 
3. Pallastunturi
 
"Lommoltunturilla skinnailemassa" - Kuva: Petteri Lajunen Laskija: Markku Mäenpää
 
Pallas on klassikko erityisesti telemark -laskijoiden keskuudessa. Pallaksen kausi on pitkä. Siellä voi laskea usein vielä juhannuksenakin. Kun Pallaksen kerot verhoutuvat huppuun, löytyy laskupaikkoja mm. Lommol- ja Keimiötunturilta. Suomen eteläisimpänä avotunturialueena Pallas on myös leijahiihtäjien suosiossa. Alueelta löytyy leijailuun sopivaa leikkikenttää neliökilometritolkulla. Kansallispuistossa on useita eräkämppiä ja varaustupia, jotka mahdollistavat helposti usean päivän tunturiseikkailut. Pallakselta löytyy Suomen suurin korkeusero, yli 400 m, kun laskee Taivaskeron huipulta Pyhäkurun pohjalle.
 
 

 
4. Ylläs
 
"Kellostapuli tarjoilee!" - Kuva: Joel Kauppinen
 
Ylläksen lähitunturit ovat vapaalaskijoiden vakiopaikkoja. Kellostapuli, Keskinenlaki ja Luosu ovat helposti hisseiltä saavutettavissa. Neljän tunturin retken voi tehdä Lainion Lumikuruun. Lumikurun kierros on mukava koko päivän retki. Ylläksen maastoissa väliaikapullat voi käydä nauttimassa latukahviossa vaikkapa Kesänginkeitaalla tai Kotamajalla. Huhu kertoo, että Kesänginkeitaalla on parhaina päivinä ollut enemmän laskukamoja kuin tikkusuksia. Kesänkitunturille pääsee usein ilman skinejä. Kesänkijärven parkkipaikalta menee kovapohjainen talvipolku Kesängin keitaalle ja pirunkuru on miltei aina tamppautunut kantavaksi. 
 
 
 

 
5. Suomutunturi
 
"Suomun tykkylumitaikaa" - Kuva: Markku Mäenpää Laskija: Petteri Lajunen
 
Suomu on Itärajan puuteriparatiisi lumivarmalla sijainnilla. Paikka tarjoaa metsälaskun aatelia suoraan hissiltä. Jyrkkää metsäputikkaa, pieniä ja isoja droppeja ja tuulelta suojassa olevat rinteet ovat hyvä yhdistelmä pistämään virneen naamalle ja hapot reisiin. 
 
 

Käyttäjän Markku kuva

Markku