Suomutunturi - Kemijärven vapaalaskukeidas

"Winter-wonder-land " Kuva: Petteri Lajunen - Laskija: Markku Mäenpää
 
”Suomutunturillako kävitte? Vieläkö siellä hissit pyörivät? Eikös se palanut” totesi ystäväni, kun kerroin käyneeni siellä hiljattain. Kieltämättä ensimmäiset mielikuvani Suomusta veivät kotaravintolan palamiseen vuonna 2015, Spede Pasasen osakkuuteen ja tottakai legendaariseen spede-linkoon. Suomu oli kulta-ajallaan 70-luvulla hot dog -hiihdon (freestylen kantamuoto) harrastajien suosiossa ja sen rinteillä laskettiin Suomen ensimmäiset freestylen maailmancupin osakilpailut. Laskukeskuksen nousukausi tyssäsi monen muun laskettelukeskuksen lailla yhdeksänkymmentäluvun lamaan, mutta viime vuosina Suomua on taas herätelty uuteen kukoistukseen uuden omistajan ja uuden hotellin myötä.
 
Kuva: Petteri Lajunen - Laskija: Janne Seppänen
 
Ihanteellisen paikan vapaalaskulle Suomusta tekee sen sijainti syvällä sisämaassa, jossa lämpötila pysyy talvella pakkasella, lunta tupruttelee tasaisesti ja plussakelit tulevat vasta pitkällä keväällä. Korkeusero on riittävät 250 metriä ja jyrkkyys riittää pitämään vauhtia yllä syvässä hangessa. Onhan Suomu Suomen eteläisin paikka, joka täyttää suurpujottelukisojen vaatimukset. Paljasta lakea Suomulla ei juurikaan ole, vaikka kyseessä onkin virallisesti tunturi. Huippua myöten ulottuva kangasmetsä suojaa lunta ja laskijaa tuulelta sekä sitoo lumen jyrkissäkin paikoissa. 
 
 
Etuhissiltä lähtee kolme selkeää metsälaskulinjaa, jotka ovat mielikuvituksellisesti nimetty ensimmäiseksi, toiseksi ja kolmanneksi linjaksi. Kyseessä on aikoinaan rajalinjoja varten raivattuja aukeamia, joissa pääsee tykittelemään suoraan alas ilman pahempia katveita. Jokaisen linjan varrella on asteittain jyrkkenevää laskua ja mukavaa töyssyä noin metrisestä jopa neljä metriseen droppiin. Kaikki dropit on mahdollista kiertää maltillisemmalla kallistuksella olevista kohdista. Alueella oleva metsä on riittävän väljää, jotta eteenpäin näkee tarpeeksi pitkälle täysittelyyn. Reidet saa kyllä hapoille, kun jokaisen puun takana ei tarvitse pysähtyä ihmettelemään seuraavaa käännöstä. Seuraavalle kaudelle metsikköä on tarkoitus harventaa karsimalla ohuemmat risukot pois, jolloin laskulinjat väljenevät entisestään. Kaikilta linjoilta pääsee suhteellisen vähällä hiihtämisellä takaisin hisseille. Itärinteiden reunuksilta löytää pitkää ja loivaa puuterilojottelua, kunhan vain muistaa olla jarruttelematta liikoja. Suoraan hissiltä lähtevät laskut ovat sopivia vapaalaskun aloittelijoille ja vaikka lapsillekin.
 
Kuva: Markku Mäenpää - Laskija: Janne Seppänen
 
Suomutunturilla ei ollut laskiaisviikonloppuna ruuhkaa. Rinteet olivat hienossa kunnossa ja tilaa riitti vaikka muille jakaa. Perheelliselle Suomu tarjoaa hyviä mahdollisuuksia. Tarpeeksi itsenäiset lapset voi jättää huoletta rinteitä laskemaan, sillä jokainen hissioffari vie takaisin merkityille rinteille. Suomulla alppimajat ovat vasta rakennettuja, viihtyisiä, kuten uusi hotellikin, joka sijaitsee aivan eturinteiden ja hissien tuntumassa. Puitteet hyvälle hissioffarille ilman lumivyöryvaaroja ovat kaikin puolin loistavat. Kemijärven keskustaan on vain puolen tunnin ajomatka ja Suomulla käynti on helposti yhdistettävissä vaikkapa Pyhän reissuun.
 
"Linjat antavat mukavasti tilaa metsän keskellä" Kuva: Markku Mäenpää - Laskija: Janne Seppänen
 
Suomutunturi faktat
  • 255 verttimetriä antaa potentiaalia hyvälle laskulle. Suomessa ei ole montaa selkeästi isompaa hissioffaria laskettavalla korkeuserolla mitattuna.
  • Jopa 40 asteen jyrkkyys antaa hyviä laskuja vaativampaankin makuun
  • Kangasmetsäpohja ylhäältä alas asti antaa vähemmälläkin lumella riittävän peitteen hyvään laskuun
  • Huippua myöten metsäinen tunturi suojaa lumen tuulelta
 
"Suomulla on mukavia luonnon droppeja" Kuva: Markku Mäenpää - Laskija: Petteri Lajunen
 
 
Artikkelisarja: 
Käyttäjän Markku kuva

Markku

teha
Käyttäjän teha kuva

Toivottavasti ei aiheuta ruuhkaa vanhoissa lempimestoissa..

3-linjalta en kuitenkaan "puristina" oo viittinyt lähteä enää hakemaan sitä mökkitien pistoa, vaan mieluummin laskenut sen "loppuun" saakka. Se nimittäin päättyy tunturin ympäryslatuun ja Jannenkujaa pitkin pääsee "näppärästi" haikkaamaan takaisin hissin luo - samalla voi käydä tietty keskustelua eri välineiden tarpeesta, jne. Myös laiskat "puuterihaukat* jättäytyy yhden laskun jälkeen pois ja jää itselle enemmän laskettavaa.. =)

Itä-Suomun hissin puolella hauskaa temmellyskenttää on myös Ex-napanuoran (nykyisin Ässärinne) ja hissilinjan välissä. Samoin hieman enemmän kallellaan oleva alku Uunon ja Ässän välissä on ihan pikkumukavaa ja liian helposti saavutettavaa aluetta.

Aiemmin Ex-Sviitin (Suomunrinne) ja Turistin paluun väliin jääneellä vanhalla volttialueella oli todella hyvä puuteripiilo, mutta kyseinen alue parturoitiin täysin puuttomaksi ja pilattiiin jo ennen K.Tirkkosen aikaa.

Parhaat piilot jää alkuperäisen omistajan aikaan tehtyjen lapinkasteiden lammelta länteen/luoteeseen suuntautuville metsätraktoripolun pohjille, jotka on jo kasvaneet "umpeen". Myös Nurkkalammin kotalaavun takana olevalla jyrkänteellä etelä/luode oli ennen muinoin muutama heikosti näkyvä "linja", joita nykyään enää tuskin erottaa.

2000-2010 välisenä aikana tuli muutama kerta käytyä luvan kanssa tekemässä metsätöitä "linjoilla", ettei jokainen risu taittunut talvisin tykyn painosta silmukalle ja tehnyt luonnon "kepposia" tammi-helmikuussa ennen sesongin alkua puuterista nauttiessa.

Parasta Suomulla on pohjakasvusto, mistä johtuen Uuno ja Kota olivat aiemmin Puolukkapolku ja Mustikkamäki, sillä rinteen pohjat peittää vahva marjakasvusto - Ei tartte olla huolissaan suksen pohjista, saa surutta nauttia TÄYSILLÄ.

Teha
Suomun kasvatti,
1:5000 kartta on kiva!

Pääasia, että on hauskaa.. =)