Surfcity Las Palmas

Las Palmasin kaupunkisurffauksen kruunun jalokivi on tunnettu spotti El Confital, jolla järjestetään vuosittain useita surffi- ja bodyboardkilpailuja. Surffituristille on kuitenkin tarjolla paljon muitakin vaihtoehtoja.

Erityisesti kaupungin pitkän päärannan Las Canterasin surffispotit ovat lähellä ja silti tasoltaan Euroopan parhaita kaupunkibeachbreakejä. Hyvien olosuhteiden vuoksi kaupungissa onkin paljon surffaajia ja lukuisat surffikoulut kouluttavat jatkuvasti uusia surffaajia turisteista ja paikallisista. Surffikoulut ovat keskittyneet Las Canterasin surffispottien läheisyyteen.

Lautasurffauksen lisäksi myös bodyboarding eli pienemmällä laudalla tapahtuva mahalautailu on Las Palmasissa erittäin suosittua. Bodyboardaajien osaamisen taso on maailman mittakaavassakin korkealla.

Suuri osa Las Palmasin perustason surffipaikoista löytyy suositusta Wannasurf.com-palvelusta ja muualta internetistä. Surffaamista Las Palmasissa on siis helppo kokeilla.

Suosittu Las Canteras

Las Canteras on ylivoimaisesti Las Palmasin suosituin surffauspaikka. Rannan eteläpäässä on perussurffialue Calle California- ja Calle de Lepanto -poikkikatujen välisellä alueella. Tällä perussurffialueella on yleensä kaksi selkeää peakkia, joissa aalto murtuu hyvin. Yleensä nämä peakit muodostavat vasemmalle surffattavista lefteistä hieman oikealle surffattavia rightejä pidempään murtuvat aallot. Molempiin suuntiin murtuu kuitenkin tasaisesti hyviä ja pitkiäkin aaltoja.


Las Canterasin aalto on yleensä vauhdikas

Las Canterasin perusaallot ovat yleensä melko jyrkkiä ja nopeita. Aloittelijan kannattaakin tyytyä pelkkiin vaahtoihin. Kokeneempi surffaaja saa useimmiten nauttia melko lyhyistä, mutta vauhdikkaista ja haastavista ajoista. Tuubeina murtuvien aaltojen ja lyhyen, mutta onnistuneen tuubissa surffaamisen todistaminen on Las Canterasilla yleisempää kuin monella muulla beachbreakilla. Jyrkkä ja nopea aalto mahdollistaa myös näyttävät hypyt aallon loppumurtumiseen. Surffaajien korkean tason ansiosta Las Canterasin surffirannalta tai rantakadulta katselemalla voikin nähdä esim. onnistuneita 360-asteen surffihyppyjä.

Las Canterasin perusaalloista poikkeava spotti löytyy vain muutamien kymmenien metrien päästä. Aivan Las Canterasin eteläpään montussa Alfredo Krauss -talon vieressä aalto nimittäin murtuu perussurffirannan aaltoja löysempänä ja vaiheittain. Paikka onkin erityisesti pitkillä longboardeilla surffaafien suosiossa. Aallot tarjoavat pitkiä tasaisia pätkiä, joissa voi kruissailla eteenpäin ja pumppailla lisää vauhtia longboardiin. Montun longboardaalto ei kuitenkaan sovellu aloittelijoille juurikaan vieressä murtuvia Las Canterasin nopeita perusaaltoja paremmin, sillä tämän longboardaallon ympäristössä on voimakkaita virtauksia, jotka vaikeuttavat aloittelijan pääsemistä oikeaan paikkaan. Täsmälleen oikean aloituspaikan vieressä aallot jäävät saamatta. Isoimmat longboardaallot murtuvat aallonmurtajan päätä kauempaa aina vähintään ihmisen korkuisina lefteinä ja pienemmät taas murtuvat hieman sisempänä montussa righteina.


Toimittaja nauttii rauhassa pienistä aalloista.

Maailmanluokan aaltoja osaajille

Kuuluisa El Confital sijaitsee Las Canterasin pohjoispään turistirannalta noin kilometrin pohjoiseen. Confitalille jaksaa siis kävelläkin, mutta matkaan on syytä varata aikaa. El Confitalille on rakennettu puinen katsomolaiturialue ja palkintopallit surffikilpailuja varten. Aalto murtuu matalassa kivisessä riutassa ja on luonteeltaan melko jyrkkä ja nopea eli muistuttaa Las Canterasin perusaaltoja. El Confitalilla aallot ovat yleensä pitkiä rightejä.

Las Canterasin hiekkarantaa suojaavat perussurffirannan pohjoispuolella luonnon omat aallonmurtajat eli barrat. Barrat ovat melko pitkä ja kapea riuttamuodostelmia. Laskuvedellä ne muodostavat riuttasaaren. Nousuvedellä ne jäävät juuri ja juuri veden alle. Silloin rohkeimmat surffaajat ja erityisesti nuoret bodyboardaajat uivat barralle surffaamaan. Barran aallot murtuvat todella nopeina ja erittäin matalaan riuttaan. Jos vuorovesitilanne ei ole hyvin hallussa, niin barralla surffaaminen voi tulla vaaralliseksi riutan tullessa veden laskiessa liian matalaksi.

Pohjois- ja länsitullilla itäpuolella surffataan

Kaupungin länsipuolen spotit Las Canterasilta El Confitalille ovat herkkiä lännen puolen tuulille. Las Canterasin eteläpäässä myös pohjoistuulet saattavat häiritä hyvien surffiaaltojen muodostumista.

Länsipuolen tuulilla surffaamaan kannattaakin suunnata kaupungin itäpuolen rannoille. Ne sijaitsevat hieman kauempana Las Palmasin hotelleista ja turistialueesta, mutta Guaguas-paikallisbussiyhtiön liikenne on tiheää ja laadukasta.

Itäpuolelta ei kaupungin alueelta löydy hiekkarantaa, vaan surffaaminen tapahtuu kallioriutoilla. Lähin hiekkainen ranta on kaupungin ulkopuolella sijaitseva La Lanja. La Lanjan ja kaupungin välissä on useita spotteja, joista ei löydy tarkkoja tietoja Wannasurfista tai internetistä englanniksi. Surffaajat on kuitenkin tarvittaessa helppo löytää rannan moottoritieltä katsomalla. Isoimmilla keleillä massiivisia surffiaaltoja murtuu aina San Telmon puiston ja bussiaseman kohdalla asti ja monissa kohdissa siitä etelään päin. Normaaliswelleillä itäpuolen aallot ovat kuitenkin muutamia kilometrejä kauempana kaupungin eteläosissa.

Aamusurffia turisteille

Las Palmasissa on lähes 400.000 asukasta ja surffaus on kaupunkilaisten keskuudessa suosittua. Surffaus kaupungissa kärsiikin ruuhkista. Suomisurffaaja joutuukin yleensä unohtamaan surffauksen iltapäivällä ja erityisesti viikonloppuisin.

Ruuhkaisina aikoina aaltojen saaminen Las Palmasin spoteilla edellyttäisi sekä kovaa osaamista että melontakuntoa. Espanjankielen taidostakin olisi silloin apua lineupilla surffausvuoroista keskusteltaessa. Puutteellisella espanjantaidolla, heikolla melontakunnolla tai keskitasoisella surffiosaamisella viikonlopun päiväsurffi jää helposti laudan päällä istuskeluksi, ja monen tunnin odottelun ja melomisen tuloksena on vain muutama lyhyt surffattu aalto.

Las Canterasin perusspoteilla voi olla viikonloppuna satoja surffaajia taistelemassa aalloista. Muillakin kaupungin lähialueen spoteilla saa aalloista kisata silloin kymmenien kovatasoisten surffaajien kanssa.

Surffaaminen Las Palmasin perusspoteilla kannattaakin ajoittaa arkipäivien aamuille ja aamupäiville. Arkiaamuisin noin kello 9 voi erinomaisellakin kelillä surffata Las Palmasissa hetken yksin. Yhteentoista asti väkimäärä vedessä on pieni ja vasta sen jälkeen se alkaa tasaisesti lisääntyä.


Viikonloppuisin ja arki-iltapäivisin Las Palmasissa pitää tottua ruuhkiin. Pahimmillaan ruuhka ei jää vain lineupille, vaan aallollakin on monta vetäjää.

Vaihtelevaa tavaratarjontaa

Las Palmasin surffikauppojen, vuokraamoiden ja lautavalmistajien määrä on kaupungin kokoon ja surffaajamäärään nähden pieni. Las Canterasin surffirannan läheisyydestä löytyy muutamia kauppoja. Lisäksi Calle Kant ja Calle de Fernando Guanarteme -katujen risteyksen alueella on pitkään toiminut muutama hyvän lautavalikoimankin omaava pieni surffikauppa.

Las Palmasin ostoskeskuksissa on vaihtelevasti surffimerkkien lippulaivaliikkeitä. Vuonna 2011 edustettuina olivat omilla merkkiliikkeillään Animal ja Hurley. Surffimerkkien lippulaivaliikkeet keskittyvät lähinnä vaatteiden myymiseen. Surffishortsis, märkäpaidat ja märkäpuvut ovat ainoita surffatessa vedessä tarvittavia tuotteita, jota niistä saa.

Laudan saa Las Palmasissa vuokrattua Las Canterasin surffirannan läheltä muutamasta surffikoulusta ja erillisestä vuokraamosta. Vuokrattavien lautojen valikoima on kuitenkin pieni, joten oma lauta kannattaa ottaa mukaan, ellei halua surffata esim. pehmeäkantisella softboardilla.


Surffikouluja on Las Palmasissa useita.

Moni surffikoulu tarjoaa laudat oppilailleen, muttei vuokraa niitä muille. Surffikouluja on lukuisia ja koulujen taustavoimina ja kumppaneina ovat edustettuina myös kansainväliset surffin megabrändit kuten Billabong ja Roxy.

Monipuolinen kaupunki

Surffi Las Palmasissa on laadukasta. Ruuhkaisuus vaikuttaa kaupungin surffiin niin paljon, että Las Palmasiin matkustettaessa kannattaa tehdä muutakin kuin surffata. Las Palmasin kaupunki on kiinnostava ja elävä. Kaupunkikulttuurin lisäksi se tarjoaa mahdollisuuksia monipuoliseen ulkoiluun. Matkakohteena Las Palmas onkin paras yhdistelmämatkalle, jossa surffaus on vain yksi kiinnostuksen kohteista.


Lue myös laaja juttu Las Palmasista aktiivilomakohteena

 

Geolocation
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=38585.0

Markku Jussila