Surffaajat aloittivat kesäkauden leffaillalla

Vuosi sitten Dubrovnikiin ja Andorran leffasaliin parisensataa surffauksen ystävää kerännyt leffailta avasi toistamiseen kesäkauden menestyksekkäästi. Tapahtuman nimi tarkentui tälle vuodelle suomisurffaajien harrastusta sekä asennetta osuvasti kuvaavaan muotoon Kontrasti 2015 Surffileffailta ja vastakohtia täynnä oli myös illan leffakattaus, joka piti sisällään niin kotimaisia, kuin kansainvälisiäkin dokumentteja sekä lyhytelokuvia.

Lyhytelokuvia meiltä ja maailmalta

Ennen illan ensimmäisen näytöksen alkua tunnelma surffibaarin puolella oli odottavainen, mutta viimeistään yleisön alkaessa pakkautua valkokankaan ääreen oli selvää, että ilta tulisi tänäkin vuonna olemaan succès. Täysi salillinen surffifilmien ystäviä sai nauttia tunnin ajan lyhytelokuvista, jotka veivät katsojat matkalle Portugalista Californian kautta Islantiin ja lopulta Tanskaan. Sekä lyhytelokuvanäytöksen kansainväliset pätkät että illan päädokumentti olivat poimintoja Surfilmfestibal Donostia San Sebastianin ohjelmistossa. Kontrasti oli maailman kuulua festaria järjestevän Surfilm Projectsin valinta kuluvan vuoden ensimmäiseksi kansainväliseksi yhteistyötapahtumaksi, mikä kielii suomalaisen surffikulttuurin omaleimaisuudesta ja vetovoimaisuudesta.

"Se, että Surfilm Projects päätti aloittaa kansainvälistymisensä juuri Helsingistä osoittaa suomisurffin kiinnostavan maailmalla – meillä on ihan oma juttu täällä", kertoo Kontrastin tuottaja Markku Jussila.

Ensimmäisen näytöksen suomalaiset pätkät eivät kalvenneet kansainvälisille vastineilleen millään tasolla. Henkilökohtaista kehittymistä pohdiskeleva Viiman No Pressure sai yleisöltä erityisen lämpimän vastaanoton. Surffi- ja kitemeininkiä yhdistelevä lyhytdokumentti puhuttelee harrastajia yli lajirajojen, sillä jokainen meistä on varmasti joskus ollut tilanteessa, jossa kehittyminen rakkaassa harrastuksessa tuntuu pysähtyvän – ei siis ihme, että näytöksien väliajalle siirryttiin aplodien saattelemana.

Vastakulttuuria 70-luvun Brasiliasta

Illan pitkänä pääelokuvana nähty 70 e Tal kuljetti katsojat 1970-luvulle sotilasvallan alaiseen Brasiliaan, jossa surffikulttuuri ja rantaelämä tarjosivat vaihtoehtoinen elämäntavan uudelle sukupolvelle. Palkitun ohjaajan Rafael Mellinin elokuva yhdistelee saumattomasti 70-luvun autenttista kuvamateriaalia tuoreisiin pätkiin, joissa nykysurffarit tekevät kunniaa vuosikymmenen kulttuurille ja pioneerityölle ratsastamalla aalloille ajalle tyypillisillä klassikkolaudoilla. Tämän päivän surffarien lisäksi dokumentissa kuullaan useita ainutlaatuisia haastatteluja brassisurffin 70-luvun legendoilta. Vanhojenpartojen kommentit ovatkin ehdottomasti elokuvan parasta antia; aikalaisten värikkäät kuvaukset vuosikymmenen kulttuurista saivat loppuunmyydyn salin purskahtamaan kollektiiviseen naurun remakkaan useampaan otteeseen näytöksen aikana.

Ainutlaatuista ajanjaksoa ja yhteisöä dokumentoiva 70 e Tal on ennennäkemättömän kuvamateriaalin, muusikin ja aikalaiskokemusten ansiosta kokonaisuudessaan vaikuttava ylistys 1970-luvun kulttuurille, jota voi ehdottomasti suositella ajankuvauksena katsottavaksi muillekin kuin itse lajista kiinnostuneille.

Lisää kontrasteja luvassa taas vuoden kuluttua

Suomen kesä antaa jälleen odotuttaa tuloaan, mutta edes keväisen koleana ja epävakaana jatkuva sää ei estänyt tuottaja Jussilaa fiilistelemästä Brasilian aurinkoon kuljettanutta illan pääspektaakkelia sujahtamalla surffishortseihin ennen näytöksen alkua. Iltaan tyytyväinen tuottaja lupasi, että surffifilmejä katsellaan jälleen kesän 2016 kynnyksellä.

"Vaikka kansainvälisen tason leffatapahtumadiili Härmään voi surffissa kuulostaa ylimitoitetulta, niin meistä se on vain oikein harrastajia kohtaan. Suomisurffi vaati tosi paljon harrastajiltaan. Sellaista intohimoa on mielellään tukemassa ja palkitsemalla omalta osaltaan vaikka tällaisella kansainvälisen kuvion tänne tuomisellakin." 

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä