Suuri retkiruokatesti: Ulkona kaivataan reilusti makua

Koko päivän ulkona liikkuminen kasvattaa ruokahalua. Kannon nokassa tai erämökissä moni nälkäinen ulkoilija onkin kehunut syömäänsä valmisretkiruokaa viiden tähden gourmeeksi.

Totuus retkiruoissa on usein toinen. Monia ulkoilureissulla maistuneita valmisretkiruokia ei kotona syötäisi.

Valmiiden retkiruokien kirjo on nykyään valtava. Laajaan joukkoon mahtuu varmasti myös huipputuotteita ja Relaan porukka päätti etsiä sellaisia. Metsissä, tuntureilla, vuorilla ja merten rannoilla karaistu raati kokoontui sisälle posliinilautasten, oluiden ja viinien äärelle. Tavoitteena oli mahdollistaa valmisretkiruokien arviointi ilman ulkoilman tuomaa makukerrointa.
 

Ruokakaupassa pitää järkeillä

Valmiissa retkiruoissa tarjonta on jakautunut kahtia. Retkeilyn erikoiskaupoissa on laajat valikoimat erityisesti retkikäyttöön suunnattuja kuivaruokapusseja. Tällaisia tuotemerkkejä ovat esimerkiksi Adventure Food, Reiter travellunch, Real Turmat, Blå Band Expedition Meal, Wayfayer ja Lyo Expedition. Näiden retkeilykauppojen kuivaruokapussien hinnat ovat korkeat ja ruokapussista joutuu maksamaan nooin 6-10 euroa.

Tavallisissa ruokakaupoissa taas on laajat valikoimat vastaavia ruokapusseja, joita ei ole yhtä selvästi suunnattu vain retkeilyyn. Kaupan tuotemerkkejä ovat tutut Blå Band, Jalostaja, Maggi ja Knorr. Ruokakauppojen kuivaruokapussit ovat yleensä erittäin edullisia ja pussin saa mukaan alle 3 eurolla.

Valitsimme testattavaksi ruokia, joissa löytyy tarjontaa sekä retkeilykaupoista että tavallisista ruokakaupoista. Sellaisia ovat pastapohjaiset ateriat sekä riisipohjaiset pataruoat.

Kaikkia tavallisten ruokakauppojen kuivapussiruokia ei voi suositella retkiruokakäyttöön. Ulkoiluharrastuksien yhteydessä ei nimittäin kannata kantaa repussa turhaa painoa. Siksi kuivaruokapussinkin on retkeilykäytössä sisällettävä paljon energiaa ja ravintoaineita. Me hyväksyimmekin makutestiimme vain eniten ravintoaineita ja energiaa sisältävät ruokakaupan kuivaruokapussit. Valitettavan monet ruokakaupan vaihtoehdot olivat tässä mielessä huonoja. Myös saman nimisessä pastassa tai padassa saattoi eri valmistajien versioissa olla suuriakin eroja energia- ja ravintoainepitoisuuksissa.

Pussien tekstejä ruokakaupassa on siis syytä vertailla huolellisesti. Tässä auttaa esimerkiksi moniin pusseihin merkitty GDA-arvo. GDA kertoo eri ravintoaineiden osalta pussin sisällöstä valmistetun aterian riittävyyden normaaliin päivätarpeeseen.

Tavallisen ruokakaupan hyllyillä kannattaa tarvittaessa kiinnittää huomiota energia- ja ravintoainepitoisuuden lisäksi myös ruokien kypsymisaikaan. Pienillä retkikeittimillä ei kannata kylmässä ilmassa valmistaa 20 minuutin kypsymisajan vaativia ruokia.

Retkeilykauppojen ruokapusseista suuri osa on valmistettavissa tarvittaessa suoraan omassa pussissaan. Kiehuva vesi vain pussiin ja odottamaan. Sama ei onnistu ruokakauppojen vaihtoehdoilla, mutta niidenkin valmistaminen onnistuu vaivattomasti ja siististi yhdellä keittoastialla.

Tältä pohjalta raatimme päätyi haistelemaan ja maistelemaan kolmeatoista retkiruokaa.
 

Pastat

Knorr Carbonara

Maistuu yllättäen aika oikealta carbonaralta. On toki hieman vetistä ja tylsää ravintolan tai hyvän kotikokin kokkailuihin verrattuna.

Kastikkeen seassa olevat sattumat tuovat kaivattua suutuntumaa. Lisäksi kastikkeen seassa olevat vähäiset vihreät palaset tuovat hieman näköäkin ruoalle.

Fiilikseltään kylmän vuodenajan ruoka. Sopii kaikkiin talvisiin reissuihin ja talviharrastusten jälkeen syötäväksi. Saa ruokakaupoista.
 

Maggi Pasta Bolognese

Hieman tylsällä tavalla klassinen peruspussiruoka. Päällimmäinen maku on vain tomaattinen. Ei yllätyksiä ainakaan positiiviseen suuntaan.

Tomaattisuus on tulkittavissa raikkaaksikin mauksi. Periaatteessa sopii siis kesällä syötäväksi. Talvella kaipaisi lisää tukevuutta makuun ja olemukseen. Saa ruokakaupoista.
 

Adventure Food Pasta Ai Funghi

Kuivapastaruoka jota kaikki ottivat lisääkin. Yllättävän monipuolinen olemus. Sipuli ja muut kasvikset maistuivatkin.

Suutuntuma on oikein mukava. Rapeat kasvikset luovat mukavan Riks-Räks-Pops-fiiliksen. Suutuntuma muuttuu huonommaksi vasta kun on hautunut liian kypsäksi.

Soveltuu monipuolisesti kaikenlaiseen ulkoiluun. Saa retkeilykaupoista.
 

Blå Band Expedition Meal tomaatti-valkosipulipasta

Tässä on makua. Pääfiilis on todella tomaattinen. Raikas aurinkokuivatun tomaatin fiilis. Loppusilauksena mausteisia jälkimakuja.

Valkosipuliotsikkoa ei kynsilaukkakammoistenkaan tarvitse pelästyä. Valkosipulin osuus on vähäinen ja se sekoittuu muihin makuihin.

Soveltuu monipuolisesti kaikenlaiseen ulkoiluun. Saa retkeilykaupoista.
 

Maggi pinaatti ja juusto

Raadin kohtaloa ei kannata kadehtia. Tässä ateriassa ei maistu järkevästi oikein mikään. Otsikossa mainostetun pinaatin onnistuu halutessaan tunnistamaan muttei sekään kunnolla nouse esiim.

Juustoinen olematta silti täyteläinen. Suolainen ja vetinen.

Tätä syödessä odottaa klassista suolaista jauhopaakkua suuhun. Samalla sekä pelonsekaisesti että ainoaa piristystä paakulta odottaen.

Ei sovi syötäväksi ulkoillessa. Ei välttämättä muutenkaan. Saa ruokakaupoista.
 

Maggi chevre ja rucola

Tämä pasta jatkaa Maggin edellisen pastapussin linjalla. Ei mitään järkevää eroteltatavaa makua.

Chevre kyllä tuoksuu muttei siltikään varsinaisesti maistu.  Ehkä suutuntumasta voi halutessaan kaukaisesti aistia chevren tuomaa tukevuutta.

Tämä pasta menee niukasti saman valmistajan pinaatti-juusto-version edelle. Mutta vain äärimmäisen niukasti. Mustalle listalle tämäkin. Saa ruokakaupoista.
 

Jalostajan Italian pata

Kuivaruokien perinneklassikko on fiilikseltään yhdistelmä pastaruokia ja pataruokia. Pastaahan tämä rakettispakettiruoka periaatteessa on, mutta patana sitä silti ajatellaan ja markkinoidaan.

Haju on etäännyttävä. Hajusta yli päästyään maku kuitenkin erottuu. Italianpata on suolaista ja tomaattista, mutta ainoastaan vaisun yleisfiiliksen jättävällä perustasolla.

Liiallista keittämistä välttämällä paprikan ja herneen palat saa tuntumaan ja erottumaan suussa.

Toimii samalla nihkeällä tavalla vuodenajasta riippumatta. Saa ruokakaupoista.
 

Riisi- ja nuudelipohjaiset pataruoat

Maggi Magic Asia

Tämä ruoka erottuu muista kuivapussiruoista aivan omanlaisena ateriana. Sopii todella hyvin niille, jotka kammoavat perinteisiä retkiruokia tai haluavat kunnon vaihtelua niihin. Tällä ruoalla voi myös yllättää ennakkoluuloisen retkiseuralaisensa.

Makua ja itämaisuutta riittää. Chili tuntuu oikein potkaisevan välillä. Kookkaat sienen palat tuovat ruokaan mukavasti rakennetta ja suutuntumaa.

Tämä pistää miettimään etnisten erikoisruokakauppojen tarjontaa. Löytyisikö niistä toimivia kuivaruokapusseja?

Mausteisena lämmittää talvella, mutta eksottiisena sopii myös kesähelteelle. Saa ruokakaupoista.
 

Jalostajan Mexican pata

Lähes Italian pataan vertautuva klassikko. Saakin raadin huokailemaan väsyneen ja ennakkoluuloisen kuuloisesti.

Lautasella tämä on kammottava näky. "Pimeimmän kaamoksen erikoisruoka, sillä tätä ei halua ainakaan nähdä," kiteytti yksi raatilaisista.

Makunsa puolesta ennakkoluulojen mukainen klassinen valmisruoka. Lähinnä suolaisen liemen makuinen.

Ei sovellu kovinkaan hyvin ulkoilureissuilla syötäväksi. Saa ruokakaupoista.
 

Real Turmat riisi basilika

Omituinen liisterinen tasainen rakenne. Sattumia ja kiinnostavaa suutuntumaa turha hakea. Mutta maku on hyvä.

Perusmaultaan yllättävällä tavalla täyteläinen. Täyteläisyyden osalta ylittää nimensä asettamat odotukset. Täyteläisyyden arveltiin tulevan pähkinöistä.

Täyteläisenä ja maukkaana soveltuu kaikenlaiseen ulkoiluun. Saa retkeilykaupoista.
 

Adventure Food State babi

Tätä syö, mutta kuitenkin vain energiantarpeeseen. Ei yllätä tai vaikuta.

Rakenne on ihan kelvollinen ellei keitä liikaa. Suutuntumaa saa muodostumaan mukana olevista palasista.

Soveltuu lähinnä perusretkeilyyn väsyneenä energian tankkaamiseen. Saa retkeilykaupoista.
 

Reiter Travellunch Nasi goreng

Merellisyytensä ansiosta selvästi perustarjonnasta erottuva retkiruoka. Katkarapu maistuu todella selvästi ja korostetusti. Katkaravun makua rikkovat ja elävöittävät makeat palat.

Katkaravut ja kalat eivät perinteisesti ole helpoimmin säilyviä elintarvikkeita. Tämän aterian voimakas katkaravun maku saikin monet epäileviksi. Mieleen nousee herkästi epäilys siitä onko ruoka vanhentunut. Inhottava ajatus erämaassa.

Merellisyyden ansiosta kesäinen tai keväisen Norjan vuonolaskettelun ruoka. Saa retkeilykaupoista.
 

Blå Band Expedition Meal Tacopata

Tämä tacopata on nimensä veroinen. Ruoassa erottuu selvä ja klassinen texmex.

Rakenne on hieman tasapaksun mössöinen, mutta toki huomattavasti testattua mexican pataa parempi. Ja ainakin esteettisempi. Yhteenvetona tätä voikin pitää perinteisen mexican padan parannettuna version.

Soveltuu tunnelmaltaan hyvin kesäpäiviin, mutta lämmittää toki talvellakin. Saa retkeilykaupoista.
 

Jälkipuhe

Outdooraajia hellitään nykyään monilla ruokavaihtoehdoilla. Tämä onkin vain esimerkkiraapaisu tarjontaan. Jokaisen kannataa etsiä oma suosikkinsa. Todennäköisesti suosikkia etsiessä löytyy oma inhokkikin.

Keitimme ruoat ohjeiden mukaan. Emme lisänneet ruokiin esimerkiksi kuivattua jauhelihaa, mutta yritimme kuitenkin arvioida mahdollisesti lisätyn jauhelihan vaikutusta makuun ja rakenteeseen.

Yleishavaintona voi neuvoa, että kuivaruoat kannattaa nauttia ennemmin puoli minuuttia liian raakoina kuin ylikypsinä. Liian harras kypysyttäminen rikkoo retkiruokien rakenteen ja kadottaa suutuntuman. Erityisesti kasvikset ovat parhaimmillaan kun ne eivät ole täysin läpipehmenneitä. Luonnossa kello ei välttämättä kerro totuutta vaan kokin kannattaa uhrata keittelyyn aikaa ja maistella välillä.

Testin perusteella rahalla saa laatua. Retkikauppojen vaihtoehdoista kaikki olivat kelvollisia ja joukossa oli monta herkkuakin. Retkikauppavalikoimista suosikeiksi päätyivät esimerkiksi Adventure Foodin Pasta Ai Funghi, Blå Band Expedition Mealin tomaatti-valkosipulipasta ja tacopata sekä Real Turmatin riisi basilika. Tavallisten ruokakauppojen vaihtoehdoista Relaan raadin pakkeihin taas kelpuutetaan jatkossa ainoastaan Knorr Carbonara ja Maggi Magic Asia.

Viinisuosituksia emme näille retkiruoille laatineet, mutta oluiden totesimme sopivan niihin yleisesti yllättävän hyvin. Hyvää ruokahalua!

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä
Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva

Kiva ja hyödyllinen juttu! Kannatan artikkelin jälkipuheessa mainittua tuunaamista esim. jauhelihaa, mausteita, sipulia tms. lisäämällä: halpisruoastakin saa ihan syötävää ja joskus ravitsevaakin. Eikä juurikaan lisää ruoanlaittoon kuluvaa aikaa tai vaivaa.

länki

Jos repun paino ei ole ihan kriittinen, niin näiden patojen suutuntuma paranee oleellisesti go green-sarjan pahvipurkkipavuilla (omassa liemessä myytäviä, voi suoraan kaataa padan sekaan, n. 2dl purkillinen papuja on hyvä määrä per pata).