Suuri Saimaa on ulkoilijan vaativa paratiisi

Saimaa, Suomen suurin järvi, nähdään yleensä leppoisasti lekottelevan saimaannorpan kotina sekä itärajan takaa saapuvien turistien lomahelmenä.

Mutta Saimaata voi katsoa myös ulkoiluväelle haastavana kohteena, jossa pääsee harrastamaan vaativissa olosuhteissa leijalautailua, sukeltamista, merihenkistä melontaa, jää- ja kalliokiipeilyä sekä useita muita lajeja.

”Ja kelit ovat vaativimmillaan samaa tasoa kuin vuoristossa, jäätiköillä tai autiomaissa”, sanoo Suuri Saimaa -kirjan tekijä Mikko Nikkinen.

Valokuvaajana työskentelevä Nikkinen elää Saimaan rannalla perheineen. Miehen rakkaus järveen huokuu painotuoreesta 144-sivuisesta Suuri Saimaa -teoksesta. Hän on kirjoittanut ja ottanut kirjan kaikki valokuvat. Taiton, typografian ja kustannustoimittamisen mies sentään malttoi jättää muille. 

 

Ulkoilijan vaivannäkö palkitaan Saimaallakin

Mutta mitä Nikkinen tarkoittaa rinnastaessaan jäätikön, autiomaan – ja Saimaan?
”Modernille ulkoilumatkailijalle Saimaa on todella kiinnostava kohde. Se vastaa muita haastavia kohteita luonnossa. Tarvitaan oikeat tiedot, taidot ja välineet sekä kokemusta, että pärjää”, hän vastaa.

Nikkinen ei allekirjoita matkailuväen vaatimuksia, että infrastruktuuria ja matkailupalveluita tarvittaisiin seudulle lisää.
”Asiaa voisi lähestyä toisinkin päin. Ei siisteimmille paikoille sen paremmin vuoristossa kuin offareillakaan ole hissejä, vaan pitää nähdä vähän vaivaa saavutusten eteen. Se ei ole ongelma, vaan voimavara."

Nikkisen näkemykset ovat syntyneet omien pakaroiden kautta. 40-vuotias Retki-lehden vakiavustaja on pyöräillyt ja trekannut ympäri maailmaa. Parikymppisenä alkaneet seikkailut ovat vieneet ajamaan Islannin ympäri ja hiihtämään sen halki, kiertämään Nepalissa, Grönlannissa, Vietnamissa ja Thaimaassa, huoltamaan seikkailukisajoukkuetta läpi Tiibetin sekä kiipeilemään Pohjois-Norjaan, muun muassa.

 

Talviverkoilta saalista myös muistikortille

Aikansa maailmalla pyörittyään Nikkinen alkoi pohtia, haluaisiko hän ottaa yhä isompia riskejä siksi, että saisi olla ulkona värikkäissä vaatteissa firmojen logot rinnassaan.

”Harva ansaitsee elantoaan ja eläketurvaansa tuolla ulkona. Lisäksi mukaan alkoi tulla sellaisia piirteitä, että tuttuja kavereita menehtyi. Kaikki tietävät, että noihin matkoihin sisältyy isoja riskejä.”

Nikkinen alkoi nähdä myös lähelle. Perheen kanssa elämyksiä löytyy rannalta, kodin läheltä. Kaukana ei ollut myöskään se talvikalastusavanto, jonka reunalta alkoi Saimaa-kirjan kuvaaminen.
”Näytin valokuvaaja Petri Kovalaiselle joskus 2008 kuvia, joita olin ottanut nostaessani verkkoja kovassa pakkasessa. Pete sanoi kuvat nähtyään, että nuo ovat todella uniikkia kamaa.”

Nikkinen oli jo aiemmin kuvannut alueen mainostoimistoille matkailuun liittyviä mainos- ja promokuvia, joten hän tiesi hyvin, millaisesta seudusta on kyse.
”Mutta halusin tehdä kirjastani päinvastaisen sille kuvalle, joka tavallisissa matkailumainoksissa esitetään.”

Suuri Saimaa -kirjassa nähdäänkin otoksia, joihin ei matkailuesitteissä törmää. Lumimyrskyn piiskaamia leijalautailijoita Jänkäsalonselällä. Melojia vuonomaisemissa Luonterilla. Kalliokiipeilijä hyppäämässä kymmenestä metristä veteen tehtyään ensinousun Haukkolahden kallioilla. Ja tietysti norppa, joka seurasi kiipeilyä lepokiveltään.

 

Järvi antoi ystäviä

Nikkisen kuvat edustavat klassisen kauniita ja tarkkoja kuvauksia luonnosta. Kikkoja ei ole tarvittu: jään alla kuvattu välkehtivä nuotta muikkusaaliineen riittää osoittamaan, ettei studiosalamoita tarvitse roudata Saimaalle asti.

Kirjan tekeminen tutustutti Nikkisen aiempaa paremmin paikallisiin. Monesta moikkaustutusta tuli kuvausprojektin aikana ystävä. Nikkinen ei ole pitänyt lukua retkillään tapaamistaan ihmisistä – heitä on riittänyt.

”Jotkut kutsuvat itseään saimaalaisiksi. He ovat kuin heimo, joka elää Saimaan äärellä läpi vuoden”, luonnehtii Nikkinen.

Suuri Saimaa -kirjan ensimmäinen painos on jo käynyt kaupaksi, ja toisesta on ollut puhetta. Myös englanninkieliselle käännökselle näyttäisi olevan kysyntää.

Seuraavasta projektistakin on jo olemassa ajatus, mutta siitä Nikkinen ei pukahda vielä mitään. Jäämme katsomaan.

Lisätietoja www.suurisaimaa.fi

 

Lue myös Relaasta Mikko Nikkisen kohde- ja lajivinkit Saimaalle:
21.6.2012: Melo, surffaa, sukella, kiipeile ja leijalautaile Saimaalla

 

Suuri Saimaa edullisesti Relaan jäsentarjouksena täältä!

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=40967.0

Arttu Muukkonen