Syksyn outdoor-leffatarjonta hellii: ensin Banff, sitten Helsinki Adventure Night

Kyllä pääkaupunkiseudun ulkoilijoiden kelpaa! Tai: Homo Outdoriensiksen kannattaa lokakuussa taivaltaa Helsinkiin vähän kauempaakin.

Syksyisen leffajamboreen avaa Banff Mountain Film Festival keskiviikkona 3.10.2012. Paikkana on edellisvuoden tapaan Bio Rex, joka sijaitsee Mannerheimintiellä, Lasipalatsissa. Outdoor-maailmaa monipuolisesti käsittelevät leffat pyörähtävät käyntiin kello 19.30.

Ohjelmistoon voi tutustua ennakkoon tapahtuman sivuilla. Elokuvatarjonnasta muutama tärppi alempana tässä artikkelissa. Banff-festareiden yleistrailerista selviää, millaista meininkiä tiedossa.

 

Helsinki Adventure Night: leffoja, Vuoden outdoor-teko, hakuissaroikkumisen SM...

Bio Rexin koordinaatit kannattaa säilyttää gepseissä, sillä samassa paikassa intoillaan myös lauantaina 13.10.2012. Silloin starttaa Helsinki Adventure Night (HAN). HAN:ssa nähdään jenkkiläinen Reel Rock Tour -kiipeilyleffafestari kokonaisuudessaan. Sen lisäksi ohjelmistossa on ennakkoon kohuttu Autana, joka vie hiuksianostattavalle seikkailulle Venezuelan sademetsiin. Myös lumilautailijaikoni Jeremy Jonesin uutuus Further mahtuu illan tarjontaan. Kaikki HAN:n elokuvat ovat Suomen ensi-iltoja ja huolella valittuja.

Relaan järjestämässä Helsinki Adventure Nightissa tapahtuu muuallakin kuin valkokankaalla. Illan mittaan palkitaan Vuoden outdoor-teko 2012, ratkaistaan hakuissaroikkumisen Suomen mestaruus ja lähetetään Petzl RocTrip-fotokisan voittaja Argentiinaan! Illan ohjelmasta lähiaikoina lisää tietoa Relaassa artikkelin merkeissä.

Tärkeintä tässä ja nyt on hankkia liput, jollei niitä vielä ole. Aiempina vuosina Helsinki Adventure Night on ollut loppuunmyyty. Liput saa tilattua kätevästi Trekki.fi:n nettikaupasta tai Toyota Kiipeilyareenalta Salmisaaressa. Lippujen hinta on 17 euroa sekä tiskin yli Salmisaaresta ja että postitse netistä tilattuna.

Helsinki Adventure Nightin ovet potkaistaan auki kello 16. Viimeisinkin yönäytös on katsottu puoliltaöin, mutta jatkobileet tahdittavat iltaa vielä puolikahteen, jolloin tapahtuma päättyy. Iltaa ehtii tulla viettämään siis vielä myöhemminkin.

 

Banff starttaa tuntia aiemmin ilmoitettua myöhemmin

Banff Mountain Film Festival käynnistyy Helsingissä puoli kahdeksalta. Aikataulua on siis myöhäistetty tunnilla alkuperäisestä. Syy tähän on Bio Rexissä sattunut lipsahdus, klassinen tuplabuukkaus. Aloitusaikasählingin takia Banffin järjestäjät hyvittävät osan leffalipun hinnasta. Paikan päällä saa ennakkolippua vilauttamalla viiden euron hyvityksen. Vastaavasti ovelta ostetun lipun saa viisi euroa alkuperäistä 18 euron hintaa edullisemmin, 13 eurolla.

Banffin leffakattaus 3. lokakuuta keskiviikkona on aiempien vuosien tapaan viihdyttävä ja inspiroiva. Adrenaliinipöllyn rinnalle mahtuu syväluotaavampia elokuvia, joiden kautta pääsee näkemään ainutkertaisia asioita meille vieraista kulttuureista.

Tässä kolme ennakkohehkuttelun arvoista elokuvaa:

On the Trail of Genghis Khan. On seikkailuja ja on Seikkailuja. Miltä kuulostaisi yli kolmen vuoden ja 10 000 kilometrin ratsastusvaellus Mongoliasta Unkariin? Australialainen Tim Cope matkasi hevosineen, koirineen ja kameroineen Tšingis-kaanin reittiä. Elokuva on voittanut useita palkintoja. Katso leffan traileri täältä.

Journey on the Wild Coast. Erilainen parisuhde-elokuva! Erin McKittrick heitti miehelleen Hig Higginsille idean: Otetaan vuosi vapaata ja tehdään jotain oikeasti isoa. Pariskunta päätti lähteä tarpomaan Seattlesta, Yhdysvaltojen luoteisosasta, kohti Aleuttien saariketjua, joka kurkottaa Alaskasta Tyynelle valtamerelle ja Beringinsalmeen. Villin reissun traileri näyttää tältä.

Cold. 26 vuoden aikana 16 retkikuntaa yritti kiivetä talvella Pakistanin kasitonnisille huipuille. Yksikään niistä ei päässyt tavoitteeseensa. Useita kiipeilijöitä menetti henkensä. Viimein helmikuussa 2011 espanjalainen Simone Moro, kazakstanilainen Denis Urubko ja amerikkalainen Cory Richards onnistuivat nousemaan Gasherbrum II:n huipulle. Elokuvasta välittyy koskettavasti Karakoram-vuorten talvikiipeilyn kurjuus, jopa epäinhimillisyys. Coldin trailerin voi nähdä täällä.

Kaikkien aikojen outdoor-leffasyksy on katettu. Tervemenoa nauttimaan ja inspiroitumaan.


Liput Banff-iltaan maksavat ennakkoon ostettuna 15 euroa (Bio Rexissä lippua näyttämällä saa viiden euron hyvityksen, joten hinnaksi jää 10 euroa). Niitä myydään pieni määrä myös ovelta 13 eurolla (aiemman 18 euron sijasta). Ennakkolippuja voi ostaa seuraavista paikoista:

Aventura Matkatoimisto, Lönnrotinkatu 9, Helsinki. P.+358 207 435 100, info@aventura.fi

Camu, Vuorikatu 14, 00100 Helsinki. P.+358 (0)9 278 1420, info@camu.fi

Mountain Shop Finland, Hämeentie 40, 00500 Helsinki. P.+358 (0)9 680 2996, contact@mountainshop.fi.

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=41866.0

Artturi Kröger