Täältä tullaan elämä

Miljoonasateen biisin mukaan marraskuussa kasvoi mandoliinipuu. Kolme päivää Ski Expoilla ja sinulla on vaadittava vapina komppiin.

Pätkätyöt eli elokuvakriitikoksi Helsinkiin oli ensimmäinen kenttätehtäväni Relaan erikoistoimittajana ja aloittelin urakkaa torstaina TET-harjoittelulla Dubrovnikista. Alakerran kankaalla pyöri Higher-leffan ensi-ilta ja baaritiskillä hiihtäjät pyörivät oman napansa ympärillä. Itse filmistä myöhästyin tietysti, mutta osallistuin hanakan jankkaavana aamupuolelle kestäneisiin aulakeskusteluihin. Kun yöllä kolmelta hortoilin hotellille, Mannerheimintiellä tarjottiin vielä korvaushoitoja. Helsingin kivikeskusta kestää kulutusta ihmistä paremmin, mutta marraskuussa se on kiva kuin kylmä kiuas.

 

Iso Vaalee

Varsinainen komennus lähti käyntiin synttäreiltä. Täysiä vuosia täytti työkseen vuoristoissa ihmisiä ulkoiluttava Pette Halme. Kaveri on Suomen lahja Sveitsille, mutta kuitti ilmeisesti meni hukkaan, eikä sitä saatu palautettua tai vaihdettua. Tilaisuudessa kuunneltiin juhlapuheita ja vaihdettiin kuulumisia vanhojen tuttujen kesken - tässä iässä ajatusten vaihto ei tule enää kysymykseen. Miehet tykkää rinnoista, mutta kunnon jäärä rakastaa muutosvastarintaa. Kampauskin muuttuu vain otsatukan harvenemisen verran.

Varsinainen KÄÄK-juoru kuultiin kahvipöydässä: Pette ja verbieriläinen taksihiihto-opas Sebastian Steuer olivat 80-luvun lopussa harjoitelleet Vail:n Powder 8 -kilpailuihin… Tässä mentiin jo niin syviin vesiin, että olin pakotettu ottamaan satelliittiyhteyden Steueriin…. ”oisha se ollu iha ok, mutta sen letti heilu siinä vieressä ja mulla meni rytmi pilalle…tuut tuut tuut”, ehti liikemies ostereiden nielemiseltä katkerana kommentoimaan. Nopea ammattimainen järkytyksestä tokeneminen ja takaisin urheilugaalaan. Olin kun mitään ei olisi tapahtunut, vaikka kaikki oli nyt nähty.

 

 

 

 

Jurassic Park

Perinteisimmät bailut perjantai–illassa ovat vapaahiihtoiltamat ja Old School, joiden keskinäinen asetelma on kuin Koreoilla. Niissä on paljon samaa, isäntien egoja myöten, mutta ovat silti valovuoden päässä toisistaan. Lähdin journalistiseen koskemattomuuteen luottaen käymään Eerikinkadun ikäkriisialueella. Kaappasin ihmiskilveksi juuri ja juuri 50 vuotta saavuttaneen juhlakalu Halmeen ja suunta otettiin Helmeen. Sisään päästiin kun sanoin portsarille käyttäväni Pertsaa vain vähän tanssimassa. Tavoitin tiskiltä Erasurea sujuvin takamuuvein tunnelmoivan illan isännän, Petri ”Rude” Raatikaisen. Tanssipartnerin ulkonäön perusteella Rudella oli juuri käynyt tuuri ja daamilla sattunut vahinko. Meininki oli muuten kuin missä tahansa yökerhossa, tosin en saanut selvää, bogoiliko lattialla itse oldspice-hiihtäjät vai heidän saattajansa.

Saadakseni juttuun draamaa sekä sukupolvien välistä kilpailuasetelmaa kärjistääkseni, kerroin vapari-iltamien meiningistä ja huikeasta suosiosta. Rude ei edes tiennyt, että vanhoille ylioppilaille on oma talo Helsingissä. Nopeasti ukkeli päätteli näiden kahden tapahtuman välillä suurimman eron olevan sen, että koska Helmen porukka tietää mitä laskettelu on ja miten se tapahtuu, ei heidän ei tarvitse koko iltaa katsoa opetuselokuvia aiheesta. Myös arpajaiset kuulemma pidetään illan mittaan, mikä oli helppo uskoa. Koska varttuneet vampit katseillaan vaaksoivat jo varttani, päätin nostaa Halmeen reppuselkään ja kytkintä; nyt ei ollut mahdollista jäädä kaivelemaan menneitä.

 

Back To Future

Vuosi sitten iltamissa julkaistun Setisten Coming Soon-teoksen innoittamana, myös MeNaudat ovat tälle kaudelle julkaisseet oman skihorror-filminsä. ”Lehmän Kosto” on kerroksellinen kuvaus kotieläimistä, jotka nousevat ennen rosvopaistamista kostamaan ihmisille. Kantturat saavat inhimillisiä piirteitä harrastaen muun muassa luonnossa bondagea. Tekijöiden mukaan mesitsi on kertoa naishiihtomallien palkkakuopasta ja siitä kuinka he ovat maahantuojille pelkkää riistaa tai elintarviketta. Leffassa turkis ei ole murha, vaan nahkatakki on murhaaja.

Ajelutiimin ”Ajeluelokuva” on nimeltään yllätyksellinen ja lupaava. Laskupätkiin on satsattu, mutta postiauton jousitus jää testaamatta. Kapitalistisen yhteiskuntajärjestyksen kritisointi ja parkkipaikoilla kokkailu on tuore näkökulma, minkä sanon siksi että, AjeluOrava on minua päätä pidempi.

Lehmien kosto from riikkariikkarii on Vimeo.

Illan elokuvatarjonnasta erottui selkeästi edukseen Arttu Muukkosen ohjaustyö Ett To Tree, joka parodioi hersyvästi palkittua telttailulänkkäriä. Itseäni on myös aina kiehtonut hiihtoleffa ja jopa hiihtoura ilman hiihtoa. Selviytymistarinaa edestakaisin kuljettavan kertojan monotoninen selostus on luottamusta herättävää. Pahimmissa paikoissa tuntuu, että tuuli heittää katsojankin vuonoon. Artun samettinen hönkiminen tuo kuitenkin toivon kipinän ja lopulta halutti itsekin kömpiä sinne pussiin kaveriksi.

Suksisalissa huonosta ilmanvaihdosta johtuvaa painostavaa tunnelmaa lisäsi eri suksimerkkien edustajien painostus Setisten suuntaan. Vähän jokaisella tuntui olevan jotain pientä ja määrittelemätöntä yhteistyötä tarjolla. Bradaksetkin ehdottivat aselepoa ja antautumista. BlackCrowesia tuputettiin alle ja aiesopimuksen yksityiskohtia lisäiltiin pitkin iltaa korvien taakse - väliin kun ei enää mahdu. Heidän porukassaan oli kuulemma ihan nainenkin ja me voitaisiin vaikka jutella sen kanssa, jos oltaisiin siis samassa tiimissä. Vapaahiihtokulttuuriin kuuluva avoimuus korostuu rahasta puhuttaessa ja osittain auki tietysti jäi tämäkin kuvio. Naisnäkökulma käänsi joka tapauksessa vaakakupin Crowesin suuntaan. Vaihto Rossarista takaisin ranskalaiseen merkkiin tehtiinkin järjellä, ei tunteella.

 

Päiväni Murmelina

Lauantaina Itä-Pasilassa aloin jo muistuttamaan denguekuumeen riepomaa sotakirjeenvaihtajaa ja näin halailu oli vähenemään päin. Kaikki vapaahiihtäjät ovat paikalla ja scene muistuttaa Sallaa. Salla on pieni ja sisäsiittoinen, mutta erona hiihtäjiin sillä on realistinen suunnitelma ja rahaa varattu vuodelle 2015.

Täällä pelataan perinteisesti verbaalista hiihtoreissupokeria. Siinä pelaajat kättelyn, sekä mitä-äijä.. mitä-tässä ..mitä-ite:n jälkeen latovat pöytään tulevan kauden hiihtoreissut niin, että ne pysyvät uskottavan kuuloisina.

Värisuora: Lopputili ja avioero hullusta narsistista, (helsinkiläisittäin lausutaan: paketti duunista ja pientä säätöä muijan kanssa) sekä muutto Chamonixiin. Tulevat hiihdot Seth Morrisonin, Set Miesten ja muiden starojen vanavedessä.

Täyskäsi: Kuukausi Japanissa Elämys-oppaana ja sit Lyngeniin kuvaamaan lyhäriä.

NeljäAkkaa: Pitkähkö viikonloppu Levillä

KakkosPari: Pääsiäinen Tahkolla perheen kanssa.

Häviäjä lyö leuan rintaan luovuttamisen merkiksi ja voittaja lähtee rennoin askelin miettimään mistä rahat ja aika äskeisiin käsiin.

 

BoogieNights

Messuilla on mahdollisuus tavata alkutuottajia. SAUNA-ständillä idean isä ja teollinen muotoilija Tapio Saarimäki kertoi merkin lisänneen valikoimaansa miesten pikkuhousut. 3D-mallina toimi Kukkonen kuuden viikon Pakistanin-reissun jälkeen.

 

The Net - Verkko Kiristyy

Tamperelainen ex-polyamoristi Antti Leuku haluaisi mennä jo elämässä eteenpäin ja simuloikin tulevaisuuden perheonnea hetkeksi liisatulla kokonaispaketilla. ”Se on vaan hei asennekysymys. Lapsi harrastaa kanssamme”… kujersivat Maikki ja Andy yhteen ääneen.   

 

Riski Bisnes

Suksi Studion-osastolla päästrategi A.Himonen kertoili asiakkaille savolaisista messutarjouksista ja näppäili neton nettoa kassakoneella. Tällä kaudelle Mikkelin ruuhkatukkien bisnesplääni kuuluu ”Ostetaan markalla ja myydään kahdella eurolla.”    

 

Nuija ja tosinuija

Bradakset Oivo ja Johansen kutsuivat sinetöimään tulitaukoa ja BlackCrowes-sopimusta ständilleen ja sieltähän herrat löytyivät työn touhussa. Skandinaaviset babesit olivat aivan sattumalta juuri saamassa oppia miten sukset voidaan testata taivuttelemalla itselle sopiviksi siisteissä sisätiloissa. Teme asettui tähän kuvaan vielä taka-alalle, mutta ensi vuonna ollaan keskiössä, näin päätettiin.  

 

Wolves Of Wall Street

Messujen mielestäni ehkä kuumin uutuus on hiihtokuvaukseen harjoittava ski-lenksutin. Laite mahdollistaa autenttisen harjoittelun kameran napista painamiseen juuri oikeaan kohtaan käännöstä eli siihen kun lumi pöllähtää eniten. Tällä vehkeellä pystyy myös malli treenaamaan kameraan katsomattomuutta ja kunnon ilmeitä. Pyhä-tunturin kannettava voima Jussi Peurakoski vauhdissa.  

 

UnelmienSielunMessu

Lauantai-iltana oli aika paeta paikalta vähin äänin. Lentokoneessa vielä Kimmon kanssa haaveiltiin tulevista laskureissuista parhaiden ystävien kesken ja luonnosta nauttien.

 

Arki, johon palattiin on raskaampi kuin se, mistä lähdettiin.

-reuna-

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä