Talven tarjontaa

kuvat ja teksti: Tomi Tähti

Näyttää siltä että pitkästä aikaa etelässäkin päästään nauttimaan talven antimista. Jo muutaman viikon ajan ovat tykkilumiladut ja rinteet tarjonneet mahdollisuuden nauttia valkoisesta kullasta. Huolimatta siitä, että vettä on tullut välillä taivaan täydeltä, kausi on tähän mennessä ollut katkeamaton.

Viimepäivien pakkaset ovat mukavasti avanneet myös retkiluistelukauden. Noin 11cm paksuinen teräsjää peitti Bodominjärven. Jäänpinta oli suurimmalta osalta erittäin hyvässä luistelukunnossa, muutamien kohtien ollessa hiukan rosoisia mutta silti kelvollisella pinnalla, joka ei juuri etenemistä haitannut. Auringon paistaessa pikkupakkasessa eipä sitä juuri muuta itsenäisyyspäivältä olisi voinut pyytääkään.

Tuuli oli päivän aikana melko heikkoa eikä muutamaa puuskaa lukuunottamatta kunnolla riittänyt kitewingille. Iso patjaleija ja luistimet olisivat todennäköisesti olleet erittäin hyvät harrastusvälineet tuulesta nauttimiseen. Juurikin kevyt tuuli on leijan ja luistimien kanssa se paras yhdistelmä. Tuulen voimakkuuden noustessa päätyy matkustajaksi melko nopeasti, johtuen luistinten pienestä kitkasta, joka nipin napin riittää pysäyttämään vauhdin jarruttaessa kevyessäkin kelissä. Kitewing on paljaalla jäällä mielekkäämpi voimakkaammassa tuulessa, sen tarjotessa paremman tehonsäädön. Päästämällä kitewingistä takakäden irti veto loppu heti, leijaan taas jää vetoa huolimatta siitä mitä ohjastaja sille tekee.


Vaikka Norjalaisten testien tulokset osoittavat pipon kypärää kestävämmäksi, vahva suositukseni on olla luottamatta tässä kohtaa läntiseen naapuriimme.

Kiertäessämme järveä emme heikkoja paikkoja havainneet. Jokainen silti liikkuu jäillä aina omalla vastuullaan ja huolehtii siitä, että mukana on asianmukaiset turvavarusteet kuten jäänaskalit, heittoköysi ja koetinsauva. Syytä olisi myös pakata mukaan vesitiiviiseen reppuun tai pussiin vaihtovaatteet. Tärkein turvavaruste on silti luistelukaveri. Jäät elävät voimakkaasti vielä tähän aikaan vuodesta ja hypotermian vaara on suuri jos avantoon putoaa ole siis tarkkana. Vielä edellisenä päivänä kestäväksi todettu jää voi lämpötilan tai tuulen noustua muuttaa arvaamattomaksi.

Näillä näkymin viikonlopun pakkaset lupailevat todella hienoja luistelukelejä, saapa nähdä mihin suuntaan tilanne kehittyy jatkossa. Ainakin juuri nyt tuntuu siltä että, “ei oo hyvä keli omalle harrastukselle” lausahdus on lähinnä mielikuvituksen puutetta.


-12c asteisin yön jälkeen Patrick Blom nautiskelee joulukuun seitsemännen päivän aalloista. Eipä uskoisi että edellisenä päivänä käytiin vielä samaisen kaverin kanssa nautiskelemassa järven jäällä.

Tomi.T