Talvi jatkuu Lapissa – putskua ja kevätlunta Ylläksellä

Matkailijat häviävät pohjoisen hiihtokeskuksista vapun jälkeen ja monen matkailupalvelun ovet laitetaan säppiin. Se ei ole suuri uutinen. Etelästä vain ei moni enää ruohon vihertäessä lähde lumilomalle.  

Mutta se ei suinkaan tarkoita, että talvi olisi ohi – ainakaan tänä vuonna. Rovaniemellä satoi viime viikonloppuna lunta parikymmentä senttiä, Länsi-Lapissa jopa enemmän. 

 

Bar Kaapin yrittäjä ja hiihtäjä Jari Ikkelä, minkälainen laskukeli Ylläksellä on viime päivinä ollut?

"Keväthän on ollut kaiken kaikkiaan suhteellisen kylmä ja runsasluminen. Vapun sää oli ihan leppoisa. Mutta ei silloin ollut sellaista normaalivapun tapaista, todella lämmintä kevätsäätä ja mainiota loskahiihtoa, vaan mieluumminkin sellaista tyypillistä maaliskuun säätä. 

Kevääseen kuuluvat lämpöiset päivät yhdistettyinä yöpakkasiin ovat edelleen puuttuneet, eli parhaita hankikantoja ja firnikelejä edelleen odotellaan. Hiihtohommat onnistuvat siis vielä varmasti parin viikon ajan. 

Viime viikonloppu toi uutta lunta noin 30 cm ja olosuhteet olivat kyllä aika mainiot ajankohtaan nähden: puuterihiihtoa 7. toukokuuta!"

 

Kuinka poikkeuksellista tämä on toukokuussa? 

"Aikalailla poikkeuksellista. Kevät on pari–kolme viikkoa myöhässä ja lunta on tunturissa keskimäärin vielä metrin verran, huipulla jopa kaksi metriä. Käsittääkseni kevät on runsaslumisin moneen kymmeneen vuoteen."

 

Mitä te siellä sitten olette touhunneet?

"Hissit menivät kiinni vapun jälkeen, joten rinteet ovat turisteista vapaat ja ilman hoitoa. Koko tunturi on lumisateiden jäljiltä yhtä suurta off-piste-kenttää. Rinnepohjat tuovat luonnollisesti mukavasti varmuutta, kun tietää, ettei kiviä ole ainakaan heti pinnassa. Silti tutut pikku offarit, kuten Maailman Cupin reunat, Varkaankuru ja Luosu, ovat nekin tarjonneet todella hyvää laskettavaa. 

Porukkaa on näkynyt mäessä niin lumikenkäilemässä, murtsikoimassa, lumilautailemassa ja luonnollisesti skinnailemassa niin alpeilla kuin telluillakin. Myös kuvaushommia on puuhailtu jonkin verran. 

Lähinnä laskemassa on ollut paikallista possea, turistithan tunnetusti häviävät kuin pieru Saharaan vapun jälkeen. Aika leppoisaa oleilua, vähän juotavaa ja syötävää mukana, puuhastelua ilman liian suuria suorituspaineita. Esimerkiksi Varkaankuru tarjoaa muutaman kymmenen minuutin haikilla hyväprofiilisen laskun parin sadan metrin korkeuserolla. 

Viimeksi tänään aamureippailuna naksuttelin Maailman Cuppia ylös ja laskin Gondolirinnettä alas. Sopiva aamulenkki auringonpaisteessa. Parhaat haikkailukelit tuntuvat vasta alkavan!"

 

- - -

Suomalaisista hiihtokeskuksista on auki enää Ruka. Saaruan kesärinteessä lunta riittää ja hissit pyörivät aina 10.6. asti.


Geolocation
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=40672.0

Antti Laiho