Tamokissa tähdätään tulevaan

Relaa.com kertoi syksyllä Pohjois-Norjan Tamokissa hyväksytystä yleiskaavasta, joka mahdollistaa uuden hiihtokeskuksen rakentamisen Tamokiin. Projektin puuhamiehinä toimivat tamokilainen Aadne Olsrud ja suomalainen vapaalaskuprioneeri Jarkko-Juhani Henttonen. Kysyimme tilannekatsauksen suunnitelmien edistymisestä.

Projekti on edelleen yleiskaavan tasolla, mutta yleiskaavaa on nyt tarkennettu. Kaava mahdollistaa Middagsfjälletille yli 1000 korkeuserometrin hissin ja laskut.

Seuraavaksi alueella valmistellaan suomalaista asemakaavaa vastaavaa tarkempaa suunnitelmaa. Suunnittelua vetää Pekka Pakkanen arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti-Pakkasesta.

Tamokin hiihtokeskusta suunnitellaan vapaalaskun ja vapaalaskijoiden johdolla sekä ehdoilla. Vastaava riders to riders -periaate on ollut nosteessa viime vuosina. Vaatemerkeistä esimerkiksi naisille suunnattu ja Amerin joulukuussa merkkivalkoimaansa hankkima Nikita on korostanut periaatetta. Ruotsissa on paljon samalla periaatteella toimiva pieniä merkkejä, kuten Nocopy.

Jenkeissä samaa periaatetta soveltaa Mountain Riders Alliance keskustenkin suunnittelussa. Laskijalähtöisyyden lisäksi Mountain Riders Alliance korostaa uusien hiihtokeskusten ekologisuutta. Ekologisuus ja laajempi vastuullisuus ovat myös Tamokissa yksiä tulevan keskuksen suunnittelun painopisteitä.

"Nykytiedolla toivomme ja uskomme, että Tamokissa olisi hyvä kaupallinen majoitusratkaisu ja kunnollinen hiihtohissi kaudelle 2015-16. Sitä ennen kokeillaan jo pienen hiihtohissin pystyttämistä esimerkiksi lapsia ja lähinnä reileihin perustuvaa pientä parkkia varten. Tämä pieni hissi yritetään saada toimimaan ensi kaudella", arvioi Henttonen projektin aikataulua ja keskuksen toteutumisen todennäköisyyttä.

Havainnekuva Huttunen-Lipasti-Pakkanen Architects
Kuva: Huttunen-Lipasti-Pakkanen Architects

 

Geolocation
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=40275.0

Markku Jussila