Tee se itse: etanolilämmitin telttaan tai kotaan

Teksti ja kuvat: Antti Aatsinki

Heatpal lämmittimeen verrattuna tämä tekele on pienempi ja lähes puolet keveämpi.Ilman polttoainetta lämmitin painaa 1.00kg. Pakkauskoko on 18cm(korkeus) 23cm(halkaisija).

 

Kuori on tehty ruostumattomasta teräsämpäristä(2kpl). Ämpärit on katkaistu sopivasta kohdasta ja niihin on porattu reikiä.

 Sisuskalut on alumiinilistaa ja alumiinipeltiä. Polttimen kupu on tehty rikkinäisen terästermoksen pohjasta. Poltin käy sen verran kuumana, että siihen ei voi käyttää alumiinia. 

 

Tässä kuvassa näkyy parhaiten liekin säätövipu. Vipua kääntämällä liekin suuruutta voidaan säätää. Samaisella vivulla hoidetaan myös lämmittimen sammutus. Kuvassa vipu on sammutusasennossa eli vivun päässä oleva läpyskä peittää koko paloaukon.

Polttoainesäiliö on tehty 3l säilykepurkista(ananas). Purkki on katkaistu n. 4cm korkuiseksi. Purkkia ei siis avata purkinavaajalla vaan se katkaistaan. Kansi liitetään takaisin katkaistuun purkkiin tinalla. Tinaus onnistuu helposti ilman erillisiä juoksutteita, koska säilykepurkit on pinnoitettu tinalla. Säiliön kanteen tehdään reikä, jonka halkaisija pitää olla n.2cm pienempi kuin poltinkuvun. Säiliö täytetään kivivillalla ja reikä peitetään esim seulaverkolla. Tämä sen vuoksi, että kivivillaan imeytetty etanoli palaa tasaisesti ja jos lämmitin kaatuu polttoaine ei pääse valumaan säiliöstä ulos. Testasin polttoaineen sisällä pysymisen kääntämällä täyden säiliön ylösalaisin. Polttoainetta ei tullut yhtään ulos.

Säiliön tilavuus on n. 5dl. Sillä määrällä lämmitin toimii n. 2,5h. Tuli ei vielä sammu, mutta teho heikkenee huomattavasti, ja alkaa muodostua vähän hajua epätäydellisen palamisen vuoksi.

Lämmitintä voidaan käyttää myös keittimenä nostamalla ylempi suojakupu pois. Teho on trangian luokkaa. Sapuskaa voidaan myös hauduttaa tai pitää läpimänä suojakuvun päällä.

 

Tarvikkeet:

Kaksi teräsämpäriä(7.90€ kpl puuilo)

Säilykepurkki(Jos ei muuten löydy niin pitää syödä reilusti ananasta)

Alumiinipeltiä ja listaa

Polttimeksi jokin teräskupu(1dl teräsmitta saattaisi olla hyvä)

Muutama popniitti, 3mm pultti ja mutteri.

Tinaa ja pieni kaasupoltin.

Kartioporanterä reikien tekoon. 

Kivivillaa löytyy pikkupaloina joistakin puutarhamyymälöistä(käytetään siementen idättämiseen).

 

Jos työkalut löytyy, niin lämmittimen teko tulee tosi edulliseksi. Tarvikkeet maksavat noin 25 euroa.

Artikkelisarja: 
Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä