Terveisiä Isposta – Relaan tuhti messukatsaus

Maailman suurin urheiluvälineiden messutapahtuma Ispo päättyi eilen Münchenissä, Saksassa. Tapahtuma kokosi 17 halliin yhteensä 2344 näytteilleasettajaa. Nähtävää oli siis niin paljon, ettei kenenkään aika riittänyt jokaisen kojun koluamiseen neljässä päivässä.

Suksiosastoilla Ispossa ei julkistettu mitään superyllättävää. Trendi on edelleen selkeä: rockeria hyödynnetään kaikenlaisissa suksissa leveistä puuterisuksista harrastajan suksiin. Rocker-termi on vakiintunut tarkoittamaan mitä tahansa perinteisestä jalkavuudesta poikkeavaa. Versioita ja sovelluksia onkin siis reilusti.

Toinen selkeä trendi, joka toki liittyy vahvasti myös rockeriin, on edelleen freeski. Lähes poikkeuksetta merkkien edustajat kertoivat, kuinka perusrinnesuksi ei enää liiku kauppojen hyllyiltä. Junnut valitsevat twinit ja aikuiset all mountain - tai vapaalaskusuksen. Harva olisi kymmenen vuotta sitten uskonut, että 80–90-millinen suksi on oikeasti toimiva yleiskäytössä.

Fischer Hybrid 7.0

Suurista merkeistä erikoisin rocker-ratkaisu on Fischerin Hybrid-suksessa: sen kärjessä olevasta kytkimestä saa valita, onko suksessa keula-rockeria vai perinteinen jalkavuus.

Head REV

Headin uuden REV all mountain -suksimalliston suksissa on keularockeria, mutta niiden erikoisuus on totuttua leveämpi keula: sivuleikkausta on kasvatettu suksen kärjessä, jotta rocker-kärki lähtisi viemään uuteen käännökseen jo maltillisellakin kanttauksella.

Black Diamond Revert

Black Diamond uudistaa mallistoaan varsin laajasti. Yksi mielenkiintoisista uutuuksista on 95-milliä leveä leveä randosuksi Revert. Revertin keula kohoaa pitkältä matkalta ja kannassakin on rockeria. 

Dynafit Huascaran

Dynafitin uutuussuksia Huascaran yhdistää merkin perinteisen tunnusmerkin, keveyden, nykyaikaisten leveiden AT-suksien ominaisuuksiin. Tällä rocker-suksella on leveyttä 114 mm ja painoa 1850 g. Se on tämän kokoiseksi sukseksi vähän. 

Armada Magic J

Tanner Hallin uusi nimikkosuksi Magic J on hieman Armada JJ:n kaltainen, mutta kärjen ja kannan kontaktipisteitä on siirretty lähemmäs kärkiä ja keskellä suksea olevaa leikkausta vähennetty. Magic J on myös JJ:tä jäykempi ja leveämpi (127 mm @ 190 cm).

Salomon BBR 10.0

Salomonin BBR-konsepti laajenee ensi kaudelle merkittävästi. Mallistoon tulee esimerkiksi kaksi kokonaan uutta naisille suunniteltua BBR-suksea, joiden kehitystyössä ohjenuorana on ollut vaivattomuus ja hauskuus. Malliston uusi lippulaiva on BBR 10.0. Sadan millin vyötäröleveydestään huolimatta sen luvataan olevan monikäyttöinen yleissuksi.

K2 Sideseth

Yksi 50-vuotisjuhliaan viettävän K2:n odotetuista uutuuksista on Seth Morrisonin uusi nimikkosuksi, 118 mm leveä Sideseth. Suksen kannassa rockeria on vain vähän ja jämäkkyyttä reilusti, joten suksi ei pelästy kovempaakaan vuorenseinää.

Atomic Vantage Theory 

Atomicin uusi all mountain -suksimallisto on nimeltään Vantage. Vantaget ovat laskettavia twinejä, joiden jämäkkyyttä lisää titaaniranka. Metallia ei siis suksissa ole kauttaaltaan, vaan kalanruotomaisesti välittämässä voimia oikeaan paikkaan. Vantageissa on rockeria molemmissa päissä. 

Nordica Transfire 78 Ti EVO CT

Vaikka tämänvuotisessa Ispossa perinteiset rinnesukset eivät olleet kovin suuressa roolissa, ei rinnehauskuutta silti oltu unohdettu. Esimerkiksi Nordican 78-millinen, rocker-kärkinen Transfire-uutuus on erittäin suorituskykyinen, mutta silti hauska ja nykyaikainen suksi.

 

Erikoisuuksia

Vaikka freeskiing on selkeä ja vahva trendi, on kuitenkin todettava, ettei se puhuttele kaikkia. Laskettelu on pirstaloitunut yhä useammaksi alasegmentiksi ja lajia voi harrastaa kovin monella tavalla. Tämä pirstaloituminen näkyy myös välinetarjonnassa: pieniä, erikoismerkkejä ja -tuotteita messuilla oli paljon. Harva niistä kuitenkaan päätyy kauppojen valikoimiin – ainakaan Suomessa. 

Völkl V-Werks RTM

V-Werks on Völklin uusi erikoismallisto, jossa kalliita erikoismateriaaleja hyödyntämällä vakiosuksista tehdään vielä suorituskykyisempiä erikoismalleja. V-Werks RTM on RTM all mountain -suksien sukulainen, mutta eksoottisia metalleja ja komposiittimateriaaleja hyödyntämällä suksiparin painosta on leikattu pois toista kiloa. Hinnan kevennys on tosin nostanut nelinumeroiseksi.

Atomic Poacher Splitboard

Atomic lopettaa omien lumilautojen valmistuksen yhtä mallia lukuun ottamatta. Mallistoon jää enää pelkkä Poacher-splitboard. Lautojen valmistus on keskitetty konsernin toiselle merkille, Salomonille.

 

Uuden ajan siteitä

Tämän vuoden messujen erikoisuus oli se, että monen kävijän päähuomio kohdentui suksien ja monojen sijaan siteisiin. Ensi syksynä erityisesti jykeviä alpine touring -siteitä on lähes jokaisella sidemerkillä. Marker loi tämän tuotekategorian viisi vuotta sitten ja osoitti sen kiinnostavuuden. Näiden siteiden käytössä päähuomio on alamäkiominaisuuksissa – mutta pääsee niillä ylöskin päin.

Atomic Tracker 16

Ensimmäisenä – jo viime lokakuussa – ensi kauden siteensä lanseerasi Salomon ja Atomic. Side kulkee Atomicilla nimellä Tracker 16 ja Salomonilla Guardian 16. Käyttökokemuksia merkkien yhteistyössä kehittämästä siteestä voi lukea Relaan testiartikkelista.

Marker Duke EPF

Marker päivitti omaa sidettään sopivasti samana vuonna, kun kilpailijat astuivat markkinoille. Uusi Duke EPF (Extended Power Frame) on edeltäjäänsä selvästi leveämpi, joten voimat välittyvät paremmin leveänkin suksen kanteille. Muita merkittäviä muutoksia siteeseen ei ole tehty. Esimerkiksi siteen korkeus on sama kuin ennenkin. 

Marker lupaa siteensä toimivan myös kumipohjaisilla monoilla toisin kuin Salomon ja Atomic, jotka sanovat oman versionsa olevan tarkoitettu kovapohjaisille monoille. Syy tähän on kitka: Atomicin/Salomonin etukappaleessa on liukulevy, joka ei liiku. Markerin liukulevy siirtyy sivuun monon mukana.

Tyrolia Adrenalin

Kolmas ensi talven AT-sideuutuus on Tyrolian Adrenaline 16. Sen kehitysvaiheista ei julkisuuteen hiiskunut paljonkaan tietoja etukäteen. Side on hyvin samankaltainen toiminnaltaan kilpailijoiden kanssa. Atomicin ja Salomonin tapaan sen vapautettua ylämäkiasentoon ottamatta suksea jalasta.

Tyrolia Adrenalin on hyvin säädettävissä erikokoisille laskijoille. Takakappale liikkuu 60 mm ja DIN-arvot voi asettaa välille 5–16. Tyrolian sidettä tullaan näkemään myös Headin, Elanin ja Fischerin väreillä.

Rottefella Freedom

Odotettu ja lupaavalta vaikuttava sideuutuus löytyi myös Rottefellan ständiltä. NTN-siteiden jämäkkyyttä on kehuttu – tosin monen mielestä sitä on NTN:ssä ollut liikaakin offarihommiin. Nyt on toiveet kuultu ja markkinoille tulossa uusi Rottefella Freedom.

Uutuussiteessä monon kantapää pääsee nousemaan merkittävästi enemmän kuin alkuperäisessä NTN Freeridessa (ennen 30 astetta, nyt 60 astetta). Tästä on iloa etenkin pehmeässä lumessa. Enää kantapään nousu ei pehmeässä lumessa paina suksen kärkeä yhtä voimakkaasti alaspäin. 

Toinen Freedomin ehdoton etu on sen keveys: se on puoli kiloa Freeridea kevyempi. Side tulee myyntiin vasta ensi talven lumille. Tänä vuonna sitä kuitenkin tullaan esittelemään kuluttajille esimerkiksi telemarktapahtumassa Garmischissa maaliskuun alussa. 

 

Mukavia monoja  

Vapaalaskutrendi näkyy myös monopuolella. Varsien kävelyasennot ja kumipohjat alkavat jo löytyä jokaisen monomerkin valikoimista. 

Kuluttajan kannalta positiivista on myös jatkuva panostus monojen istuvuuteen. Täksi talveksi Fischer lanseerasi täysin muokattavat Vacuum Fit -monot, joiden kuorta voidaan helposti muokata 5 mm sekä sisään että ulospäin. Vacuum Fit onkin ainoa mono, joka myös kapenee tarvittaessa. Ensi talven uutuus on Vibram-pohjainen Fischer Soma Vacuum Ranger 12 -freeridemono.

Monojen muokattavuutta parantaa myös Salomon, joka yhdistelee monoissaan useita erilaisia muovilaatuja. Ensi talvena muokattavaa Custom Shell  -materiaalia käytetään entistä enemmän. Esimerkiksi suorituskykyisen X-Max 130 -monon koko jalkaterä on tehty lämpömuokattavasta materiaalista.

Movement Freepower 4 Wrap

Sveitsiläinen Movement lanseerasi Ispossa oman randomonon. Nelisolkinen mono on jämäkkä, mutta kevyt (alle 2 kg). Yksi syy keveyteen on Intuitionin kevyt, helposti muokattava sisäkenkä. Movement Freepowerien mukana tulee kolme erilaista etuläppää, joilla monon jäykkyyttä voidaan säätää.

 

Laajenevia valikoimia

Uutuuksia nähtiin myös vaatteissa ja varusteissa. Monet merkit laajentavat tuotevalikoimiaan. Esimerkiksi Salomon, Head ja K2 ovat lähteneet myös lasimarkkinoille ja Atomic myy skinejä omalla nimellään. 

Viime vuosien puhutuimpiin varusteisiin ovat ehdottomasti kuuluneet vyöryreput. Niin nytkin. Snowpulse on uudistanut ja keventänyt laukaisumekanismiaan ja ABS:n repputarjonta lisääntyy. Ensi kaudella ABS:n tyynyjä löytyy mm. Dakinen ja The North Facen repuista. Vielä tähän kilpaan ei mukaan ehtinyt Ortovox, mutta piipparimerkki kertoi myös kehittävänsä omaa vyöryreppuaan 13/14-kaudelle.

Haglöfs Vassi

Vaatepuolella skandinaavisen pelkistetty suuntaus jatkuu vapaalaskupuolella. Selkeät värit ovat edelleen valloillaan ja leikkaukset ovat nakkiasuja rennompia. Nyt tähän kelkkaan pääsi myös länsinaapurin Haglöfs, joka teki ensimmäisen puhtaasti laskemiseen tarkoitetun mallistonsa. 

Vassi-mallistossa on useita erilaisia värikkäitä housuja ja takkeja miehille ja naisille joko Gore Tex -kuorena tai Primaloftilla topattuna. Nimensä mallisto on saanut Riksgränsenin kupeessa sijaitsevasta Vassitjåkka-tunturista.

Suunto Ambit

Messujen merkittävin suomalaistilaisuus oli Suunnon uuden Ambit-kellon lanseeraus. Ambit on vastaus monen ulkoilmaihmisen toiveisiin, sillä se yhdistää GPS:n perinteisiin rannetietokoneen ABC-ominaisuuksiin (altimeter, barometer, compass). Lisäksi Ambit on täysverinen sykemittari monipuolisine harjoittelutoimintoineen. Kellon akun luvataan kestävän GPS-käytössä 15 tuntia yhden sekunnin GPS-fiksivälillä, 50 tuntia minuutin GPS-fiksivälillä ja ABC-käytössä jopa kuukauden.

Natural Walking Plate

Ja kun messuilla on yli 2000 näytteilleasettajaa, ei välillä voi olla törmäämättä myös hieman arveluttaviin virityksiin. Tai ainakaan minä en aivan kaikkien puolesta laittaisi rahojani likoon. Natural Walking Plate kuuluu tähän kategoriaan. Se on Dynafit-randositeideiden alle kiinnitettävä viritys, joka mahdollistaa suksilla kävelemisen aivan samaan tapaan kuin ilman suksia. Askel rullaa siis rennosti kantapään kautta. Värkki kuulemma säästää energiaa, koska suksea ei tarvitse nostaa lainkaan ja askel on pidempi. Mene ja tiedä, mutta en ainakaan vielä näitä aio omiin suksiini hankkia.

Messumeininkeihin kuuluu tuote-esittelyjen ohella myös yhdessäolo ja hauskanpito. Messujen avauspäivänä eli sunnuntaina tapahtumalavalle nousi rennosti rokkaava Marmotin houseband, A Hell of a Band. Suomalaisia messuvieraita viihdytti erityisesti yhtyeen kitaristi, Suomen Marmot-mies, meille ulkoilijoille kiipeilijänä paremmin tunnettu VP Mölsä.

 

Katso kuvat suurempina oikean palstan galleriasta.

Geolocation
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=39348.0

Antti Laiho