Top 10: Känni

Nimimerkki Tura aloitti syyskuun 15. päivä vuonna 2006 Känni-keskustelun. Ytimekäs ensimmäinen viesti tärähti eetteriin kello 22:33: ”Olen päissäni, menen maata. Kasaan kirjahyllyn ensi viikolla.”

Ei taitanut Tura arvata, millaisen aiheen oli legendaariseen Sonta-osioon aloittanut. Känni-keskustelu on kerännyt viiden vuoden aikana komeat 115 000 katselukertaa sekä 806 viestiä.

”Valtaisa suosio yllätti. Uskoin aiheen aiheuttavan keskustelua, mutta en toki noin suurta”, Tura kertoo reilut viisi vuotta aloituksen jälkeen.

Viestiketjun perusteella Turan kirjahyllykin sai muotonsa jo seuraavana päivänä.

 

Puhetta alkoholista

Keskustelun sisältö on kiertynyt yllättäen vahvasti alkoholin ympärille, eikä asia ole ajautunut keskustelufoorumien yleiseen tapaan sivuraiteille. Puhetta on riittänyt 25 sivun aikana viskeistä, (Laphroaig maistuu monelle), maailmankaikkeudesta (sen koko vaihtelee ja toisinaan se on painavana harteilla) eräiden nimimerkkien säännöllisistä viikonloppuränneistä (”kanuuna vaivaa sunnuntaina”) ja selvin päin olemisesta (”tylsää, mutta tuli siivotuksi”) ja kuvasta Turan Rooman-matkalta (”nainen saa orgasmin”: http://kuvablogi.com/nayta/357104/).

Paikkansa on ollut myös raitistumisilla ja pitkillä nenänvalkaisujaksoilla. Pompsahtipa säikeestä esiin myös mammutinpaskasta tehty puukonkahva.

Elämänviisauksiakin on ehditty jakaa. Näin neuvoo Repomeister alkusyksyllä 2007:

”ens viikonloppuna vedät vaan puol lekaa ja voi flaksikin käydä ehtoolla. lukion liikunnanopettajani, veikko niemikorpi, totesi sanoa, "kyrpä ja järki kun seisoo samaan aikaan, niin ei hyvä heilu".”

Toinen ajatus tulee aloittaja-Turalta:
”Ihmiskunnalla on kautta aikojen ollut kolme ongelmaa, kulttuurista riippumatta:
1) jumalat,
2) miten saisi naapurin tapettua ja
3) millä saisi kommuutin sekaisin.”

 

Suuri lajien välinen alkoholivertailu

Moneen ulkoilulajin ympärille kuuluu myös juhliminen, joten teimme uuden vuoden kunniaksi vertailevaa tutkimusta juomien leimallisuudesta eri ulkoilulajeihin. Tässä tulokset. Järjestys on skaalattu vahvimmasta laimeimpaan.

 

Laskijat nauttivat pastiksesta

Ranskalainen anisviina Pastis on varsinkin Ranskan ja Sveitsin alueella suosittu juoma vapaalaskijoiden after skissa ja iltamenoissa. Myös Jägermeisteria maistellaan ainakin saksankielisillä alueilla, kuten Itävallassa. Pastista nautitaan perinteisesti tilkalla vettä, jolloin saadaan aikaan aina yhtä jännittävä ilmiö: läpinäkyvästä juomasta tulee kuin taikaiskusta paksun vaaleaa nestettä.

Pastis on rantautunut myös Suomeen. Esimerkiksi Ylläksen avajaisviikonloppuna Bar Kaapissa myytiin Pastista yli kaksikymmentä pulloa.

Bonushörppy: Myös punaviini kuuluu alppitouhuihin. Monet lähtevät päivärandolle mukanaan ilmakuivattua kinkkua, patonki ja pullo viiniä. Koskaan ei ole niin kiire, etteikö ehtisi nautiskella maisemista, hyvästä seurasta ja parista lasillisesta viiniä.

 

Vaelluksilla kulkee mukana jäykkä juoma

Jotoksille on hyvä ottaa mukaan vahvoja juomia, koska ne ovat kevyempiä kuin kaljatölkit. Ja maun vuoksihan konjakkia, rommia tai viskiä maistellaan nuotiotulen loimussa, jolloin keskikaljapöhnä ei tule kyseeseen. Känni-keskustelun perusteella suosituin eräjuoma on viski, mieluiten savuinen Laphroaig. Iästä voi keskustella – jotkut sanovat, että 18 vuotta on sopiva ikä kaikessa.

Myös kuksa on tapana vihkiä käyttöön täyttämällä se piripintaan vahvalla viinalla, jolloin viina puskee ylimääräiset suolat ulos puusta, eikä kuksa pääse kuivumaan.

Bonushörppy: Karhun kuusiprosenttinen Korpisavu-olut nousi Känni-keskustelijoiden arvostelussa varsin korkealle. Sitä siemailemalla pääsee vaellustunnelmiin näppiksenkin äärellä.

 

Pyöräilijät juovat olutta

On alla sitten fiksi, sinkula tai dh-fillari, juodaan lenkin jälkeen olutta. Mieluiten vaaleaa ja parhaimmillaan pienten panimoiden tuulivoimalla tuotettua kaljaa. Sinänsä pyöräporukoissa ja –tapahtumissa viihtyvät niin sniiduilevat elämäntapaintiaanit kuin ylemmän keskiluokan hifistelijätkin, joten laadut ja merkit vaihtelevat. Sinänsä pyöräilijät ovat laatutietoista sakkia: vaikka olut olisi Lidlistä, pitää sen silti olla halpaoluiden aatelia.

Bonushörppy: Viski uppoaa oluen ohella.

 

Kiipeilijä pitää kaljasta ja jotkut myös vedestä

Kalliokiipeilijöille maistuu reippaan session perään kylmä olut. Bouldereilla saattaa puolikas kalja maistua jopa yrkkien välilläkin, jos on oikein lämmin päivä.

Bonushörppy: Kiipeilijöiden keskuudessa on suosittua myös kiipeillä niin sanotusti pelkän urheilun vuoksi, jolloin nautintoaineiksi riittää vesi. Tietyillä caveilla sellaista sporttaamista oudoksutaan.

 

Surffaajat nauttivat paikallisesta oluesta

Lainelautailua harrastetaan paljon Härmän lisäksi ulkomailla, mieluiten lämpimän ilmanalan maissa. Paikallinen vaalea olut uppoaa hikisen lautailun päätteeksi.

Bonushörppy: Rommicola ja muut rommipohjaiset sekoitukset, joita lämpimissä maissa juodaan.


Vuorikiipeilijä on varovainen alkoholin kanssa

Vuorikiipeilijät eivät ota huipulle nousua varten omaa toppipulloa, sillä vuorella on nousun aikana paljon muuta huomioitavaa. Myös ympäristö vaikuttaa, sillä esimerkiksi monille kasitonnisille lähdetään Pakistanista, joka on muslimimaa, eikä siellä ole alkoholia julkisesti tarjolla.

Vaikka kiipeilijällä saattaa olla pieni rommipullo perusleirin telttailtoja varten varattuna, ei alkoholia kannata juoda myöskään kasvavan hypotermiariskin vuoksi.

Bonushörppy: Kun vuorelta on päästy pois takaisin ihmisten ilmoille, maistuu ensimmäisellä ravintolaillallisella vuoristojengillekin hyvässä seurassa olut tai kaksi.

 

Top 10 -juttusarjassa käsitellään Relaan kautta aikojen suosituimpia keskusteluja.

 

Artikkelisarja: 
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=38744.0

Arttu Muukkonen