Top 10: Retkeilijän varustelista

Relaan nimimerkki karskinen julkaisi omien syysretkiensä varustelistan Retki-osiossa vuonna 2007. Varustelistojen laatimisesta ja julkaisemisesta ei tullut yleistä, mutta vuonna 2007 ja 2008 ketjuun listatuista varusteista keskusteltiin kuitenkin aktiivisesti. Sen jälkeenkin ketju on säilynyt yhtenä luetuimmista vaikkei uusia listoja tai kommentteja ole siihen enään laadittu.

Relaan ketjua vastaava omien harrastuksiin liittyvien tavaroiden listaaminen on yleistä internetin harrastusyhteisöissä. Tämän nettifoorumiperinteen ääripäätä edustavat esim. tietotekniikkafoorumit, joissa lista omien tietokoneiden kokoonpanosta liitetään suoraan nimimerkin aina näkyviin tulevaan allekirjoitukseen.

 • “Intel Core i7 2600K & Thermalright True Spirit | ASUS P8P67 | Thermaltake Toughpower Grand 750W | Antec Three Hundred | 4x2GB Kingston KHX1600 DDR3 | EVGA GeForce GTX 570 SC | Auzentech X-Fi Forte | Sennheiser HD 595 | Samsung 830 128GB & 3x Samsung F3 1TB RAID0 | Windows 7 Professional SP1 x64”
  Esimerkki nimimerkin allekirjoituksesta Murobbs-foorumilla.

Omien tavaroiden listaamisen aktiivista päätä edustaa toisaalta myös ulkoiluun liittyvä kaupunkilaisten suosima fiksifillarointi. Fiksipyöräharrastajien Yksivaihde-foorumilla on listattu jo yli 3 vuoden ajan omia ostoksia jo ennen kuin ne ovat välttämättä edes saapuneet postissa kotiin. Yksivaihteessa listauksia täydennetään kiitettävän aktiivisesti myös hyvillä kuvilla ostetuista ja omistetuista tuotteista. Kuvia harrastajien omista tuotteista on myös Yksivaihteen Flick-kuvapalvelun kuvakanavalla.

 • “Postissa odottelee HKK vertex-ketju noutamista ja tänään lähti Wigglesta Michen LF navat tilaukseen.
  --------------
  H+Son TB 14 kehät, kirkkaana + DT revolution pinnoja nippu, Hutchinson INTENSE gummit, eteen ja taakse
  Ja nippu työkaluja
  --------------
  CRC:ltä pitäis tulla:
  2 x Vittoria Zaffiro Tyre - 700 x 23c Black/Black
  2 x Continental Race 28 Tube - 700 x 18-25 Presta 42mm
  1 x Tektro R539 Road Brakeset - Black - Pair F&R
  1 x Shimano UN55 Bottom Bracket - 68 - 107mm - British Thread
  1 x SRAM SuperCork Bar Tape - Black
  1 x RaceFace Cadence Road Bars - 40cm Black 31.8mm
  1 x RaceFace Cadence Road Stem 2010 - 110mm -8 Deg Black 1.1/8" 31.8mm
  + ketjut, rasva ja jarrukaapeli...
  --------------
  Tioga riiseri 60mm nousulla. Kohti ergonomisempaa ajoasentoa.”
  Esimerkkejä Yksivaihde-foorumin Ostoksilla-ketjusta.

Järkevää mutta harvinaista

Suomalaisille retkeilijöille tällainen määrätietoinen omien tavaralistojen laatiminen onkin jopa yllättävän harvinaista. Varsinkin kun ottaa huomioon tavaralistojen merkityksen retkille lähdettäessä. Jokainen retkeilijä joutuu lähes kaikille yöreissulle lähtiessään laatimaan paperille listaa helpottamaan tavaroiden pakkaamista. Nämä listat ja tarkemmat tiedot niiden sisältämistä tuotteista eivät kuitenkaan päädy internetiin.

Syitä retkeilijöiden passiiviseen internetin tavaralistaamiseen voi vain arvailla. Ehkä retkeilyyn liittyy montaa muuta harrastusta enemmän epäkaupallista tai ekologista ajatusmaailmaa johon verrattuna yksityiskohtainen tavaralistaaminen tuntuisi turhan materialistiselta tai epäekologiselta? Vai ovatko retkeilijät yleisesti eri tavalla internetiä käyttäviä kun tietotekniikkaharrastajat tai fiksipyöräilijät?

Tavaralistaaminen voisi siis jopa yleistyä. Relaan ketjukin osoittaa, että harrastusyhteisö tarjoaa hyvän keinon hioa omaa tavaralistaa. Kommenttien perusteella on turvallista jättää jotain mahdollisesti turhaa kotiin tai vaihtaa jokin tavara paremmin retken tarpeisiin sopivaksi.

 

Retkeily, usva, aamu
Erään telttapaikan näkymä aamulla. (Kuva: Arttu Muukkonen)

Tärkeät tavarat

Retkeily on jossain määrin välineharrastus. Aktiiviselta retkeilijältä vaaditaan innon lisäksi aina myös erillisiä ulkoiluun sopivia vaatteita sekä erityisiä retkeilyvarusteita, joiden avulla ulkona voi esim. kantaa tarvittavia tavaroita, suunnistaa oikeaan paikkaan, valmistaa ruokaa ja majoittua. Jokaisessa kaupungissa onkin erityisiä ulkoilukauppoja tai ulkoiluvälineitä myyviä urheilukauppoja.

Erityisesti aloittelevan retkeilijän on tärkeä miettiä millaisia tavaroita retkelle tarvittaisiin. Erilaiset tavaralistaukset ja niiden kommentit siirtävätkin tehokkaasti tietoa kokeneilta retkeilijöiltä aloittelijoille.

Relaan keskusteluketjussa listatut tavarat on jaettu esim. vaatteisiin, kantovälineisiin, yöpymiseen, keittiöön, ensiapuun, huoltoon ja muihin tavaroihin. Jaottelu on toimiva ja helpottaa aloittelevaakin retkeilijää suunnittelemaan ensimäisten yöretkien varusteita. Nykyaikana jaottelua voi täysin täydentää kohdalla elektroniikka, sillä kameroista, gps-laitteista, älypuhelimista ja vastaavista sekä niiden akuista ja latureista on ketjun aloittamisen jälkeen tullut kiinteä osa luontoon raahattavaa varustusta.

Retkitavaroiden kategorioita:

 • Vaatteet
 • Jalkineet
 • Kantovälineet
 • Yöpyminen
 • Ruoanlaitto ja ruokailu
 • Ensiapu
 • Huolto
 • Elektroniikka
 • Muut tavarat

Retkeilyvarusteissa vaatteet ja jalkineet ovat nostaneet merkitystään. “Kengät ovat yleensä ensimmäinen asia, joka tarvitaan ja hankitaan. Sen jälkeen toisena tulee kantolaite. Vaatteiden myynti ylittää kuitenkin näiden myynnin”, toteaa Trekki-ulkoiluvälinekaupan retkeilyasiantuntija Markus Kangas.

Retkeilijän tavaramäärät eivät ole vähentymässä. Jalkineissa ja vaatteissa suositaan yhä usammin laji- ja retkityyppikohtaisia varusteita. Vauhdikkaaseen menoon päiväretkille tarvitaan kevyempi ja joustavampi maastojuoksujalkine, hengittävät vaatteet ja esim. juomapussireppu. Pidemmille retkille valitaan erilaiset tukevammat vaelluskengät, kestävät vaatteet ja tilavampi kantolaite. Yhdet ja samat jokaiseen retkeen jotenkuten sopivat yleisvarusteet eivät ole suosiossa.

Vaikka vaatteita myydään eniten, niin retkeilystä selviää ilman erikoisvaatteitakin. “Jalkineen kohdalla on erittäin tärkeää, että nilkka saa tukea epätasaisessa maastossa. Mutta retkeilyvaatteet eivät ole yhtä välttämättömiä. Erityisvaatteet tuovat tavallisempiin vaatteisiin verrattuna lisämukavuutta, liikkuvuutta ja kestävyyttä”, Markus Kangas kertoo.

Grammanviilaus opettaa

Retkeilyssä tavarakeskusteluun liittyy usein ns. grammanviilaus. Grammanviilauksella viitataan tavaroiden painon korostamiseen aktiiviretkeilijöiden valintakriteerinä. Grammanviilaus sisältää usein painokeskeisten valintojen lisäksi erilaisia tee-se-itse-toimenpiteitä, joilla varusteita muokataan entistäkin kevyemmiksi.

Relaan varustelistakeskustelussakin grammanviilaus on keskeisesti mukana. Kattava julkinen tavaralistaus retkelle otettavista tavaroista onkin tehokas tapa vähentää mukana kuljetettavan tavaran painoa. Listauksen kautta näkee helposti, että huomiota kannattaa kiinnittää ennemmin turhien tavaroiden poistamiseen kuin mukaan tulevien tavaroiden keventämiseen.

Alkuperäisessä Relaan kerjussakin viitataan siihen, että turhia tavaroita voi karsia tehokkaasti myös hyviä sääennusteita seuraamalla ja retkeilyn ajoittamisella sopivaan säähän. Nykyään hieman alle viikon sääennusteet ovat riittävän tarkkoja kertomaan onko säästä tulossa turhan epämukava tai liian vaihteleva.

Lisäksi tarkat sääennusteet kulkevat mobiililaitteisiin luonnon keskellekin. Päivittäistä tarkkaa sääennustetta retken aikanakin seuraamalla voi liikkumisen ajoittaa vaihtelevina päivinä parhaille tunneille ja huonomman sään ajan voi pitää taukoa suojassa. Nykyään monipuolisistakin retkistä voi siis selvitä entistä varmemmin kevyillä kantamuksilla ja pienellä tavaramäärällä. Mutta vaikka välttäisikin suurta tavaramäärää, niin omia varustelistoja harrastusyhteisössä jakamalla voi edelleen oppia uutta ja jalostaa omia retkivarustevalintojaan itselle ja omaan käyttöön sopiviksi. Kokeneet retkeilijät päivystävät internetissä ja auttavat mielellään.

 

 

Top 10 -juttusarjassa käsitellään Relaan kautta aikojen suosituimpia keskusteluja.

Artikkelisarja: 
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=40545.0

Markku Jussila